3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialTurnul care blochează o platformă industrială

Turnul care blochează o platformă industrială

Turnul de evacuare a noxelor de la fosta fabrică de fibre artificiale din Dej, care are peste 200 de metri înălţime şi a cărui demolare prin explozie dirijată a eşuat, marţi, nu va mai putea fi pur şi simplu aruncat în aer, pentru că există pericolul ca bucăţile care se vor desprinde din el să distrugă clădirile din jur. Şi în prezent turnul ameninţă să se prăbuşească, iar activitatea pe platforma industrială Someş SA, unde lucrează circa 1.000 de oameni a fost oprită.

Coşul de evacuare a noxelor a fost construit în 1975, din fier-beton, iar fundaţia este adânc înfiptă în pământ. Pentru dărâmarea sa artificierii au folosit 150 de kilograme de explozibil-dinamită pe care le-au plasat în interiorul construcţiei. Operaţiunea, însă, a eşuat, şi nu mai poate fi reluată în aceleaşi condiţii, deoarece structura de rezistenţă a turnului a fost deja afectată.

Semnalul de alarmă a fost tras de deputatul clujean Cornel Itu, care a declarat, joi, că a discutat cu noii specialişti veniţi să studieze starea turnului, de la firma Apolodor din Bucureşti, iar aceştia au spus că în nici un caz nu se mai poate folosi metoda imploziei sau a exploziei.

„Pe platforma de nord de la Someş Dej a avut loc explozia unui turn de 208 metri, care nu s-a finalizat corespunzător. Firma Apolodor din Bucureşti, cea mai bună firmă în implozie-explozie şi măcinare mecanică, evaluează riscurile unei noi acţiuni. Prin explozie sau implozie acel turn nu poate fi demolat”, a spus Itu.

La rândul său, primarul municipiului Dej, Costan Morar, a declarat că, într-adevăr, specialiştii au spus că se impune o soluţie mai complicată, care presupune şi o abordare mecanică pentru distrugerea părţii superioare a turnului.

Situaţia ar putea fi complicată de capriciile naturii

Primarul Costan Morar a mai spus că în momentul de faţă stabilitatea turnului nu este în pericol, dar că dacă vântul ar bătea foarte puternic situaţia s-ar putea complica.

A doua detonare a turnului, programată pentru miercurea viitoare, a ieşit din schemă în condiţiile în care se aşteaptă decizia specialiştilor de la „Apolodor” şi a celor de la Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.

De asemenea, întreaga zonă a fost evacuată şi nici unul din cei o mie de muncitori care lucrează la societăţile comerciale care funcţionează pe platforma de nord a Dejului nu mai merg la lucru de două zile.

„S-a creat o degringoladă şi faptul că cei o mie de oameni nu mai lucrează creează mari deservicii industriei locale. Organele abilitate ar trebui să se sesizeze, iar cele două firmele care au lucrat la demolarea acestui tur să fie trase la răspundere”, a mai spus Cornel Itu. Deputatul este hotărât să revadă legislaţia din domeniu şi să vină cu modificări şi propuneri care să nu mai permită acordarea atât de uşor a autorizaţiilor de demolare prin explozie.

De asemenea, parlamentarul mai susţine că turnul nici nu trebuia distrus, deoarece are o mare valoare ca vestigiu arheologic-industrial şi că ar fi trebuit restaurat şi utilizat ca obiectiv turistic. Turnul este al doilea cel mai înalt coş de noxe din România. Totuşi, primarul spune că zona respectivă ar putea fi pusă mai bine în valoare prin dărâmarea turnului şi revalorificarea terenului printr-un nou proiect.

Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...
Ultima oră
Pe aceeași temă