9.9 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialTurneul celor trei dive

Turneul celor trei dive

Unul dintre cele mai importante evenimente muzicale este programat spre finalul acestei luni. Trei dintre cele mai cunoscute interprete lirice de origine română, care au cântat cu succes pe marile scene ale lumii, vor participa la „Turneul celor trei dive”. Este vorba de Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi de Leontina Văduva.

Interpretele au susţinut reprezentaţii pe scene precum Covent Garden din Londra, Opera de Stat din Viena, Opera din Paris sau Metropolitan Opera din New York. „Este pentru prima dată când cele trei dive vor cânta împreună pe scenele româneşti”, spun reprezentanţii Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, instituţie care se numără printre organizatorii turneului care va începe la Iaşi, va include Clujul şi Timişoara şi se va încheia în Bucureşti. Cele trei dive au fost convinse să participe la acest proiect muzical de către pianistul Horia Mihail, care le va şi acompania.

În Cluj-Napoca, cele trei dive vor concerta în data de 19 decembrie, de la ora 19.00, în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai, iar în Timişoara vor cânta, în data de 21 decembrie, tot de la ora 19.00, în Sala Capitol.

Cine sunt artistele

Ruxandra Donose este, poate, cea mai cunoscută mezzosoprană româncă. Pe plan internaţional, ea a cunoscut afirmarea după prăbuşirea comunismului, cu o serie de concerte care a început după anul 1990. Repertoriul ei include atât piese clasice, cât şi contemporane. Printre altele, în anul 2008, ea a interpretat rolul principal feminin în premiera mondială a operei „The Fly” de Howard Shore, eveniment care a avut loc la Theatre du Chatelet din Paris.

Soprana Teodora Gheorghiu este solistă a Operei de Stat din Viena. Ea a debutat pe scena prestigioasei instituţii muzicale din capitala Austriei în anul 2004, iar de atunci are spectacole la cel mai înalt nivel mondial. Teodora Gheorghiu a debutat pe scena Operei Naţionale Române din Cluj, în anul 2002. Ea este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Leontina Văduva a studiat, în schimb, la Conservatorul din Bucureşti. Ea a cântat pe scenele de operă din Londra, New York, Buenos Aires, Koln, Barcelona, Viena şi Paris.

Practic, cele trei dive sunt considerate drept vocile de aur ale scenei lirice feminine româneşti. Dincolo de prestigiul internaţional pe care şi l-au câştigat şi consolidat în ultimii ani, cele trei dive se bucură şi de o apreciere unanimă a publicului românesc. „Din păcate, avem foarte rar ocazia să auzim asemenea voci minunate în concert, pentru că cele trei soprane au numeroase angajamente internaţionale care le ocupă o mare parte a programului”, spune Melinda Kiss din Cluj-Napoca, absolventă de Conservator, care colaborează cu mai multe case de discuri din Occident.

Pianist apreciat

Cel care a iniţiat acest turneu al celor trei dive în cele mai importante oraşe ale României este el însuşi un muzician de succes, care se bucură de mare apreciere. Este vorba de pianistul Horia Mihail. Ca şi cele trei dive, Horia Mihail este o prezenţă obişnuită pe cele mai importante scene lirice ale lumii.

Cele mai citite

Piața muncii încetinește, dar cererea pentru specialiști în 3 domenii cheie rămâne ridicată

Piața muncii a înregistrat o răcire semnificativă în prima jumătate a anului 2024, cu angajatorii fiind tot mai prudenți în privința recrutărilor. Potrivit datelor...

Nicolae Ciucă propune relocarea Guvernului în „Palatul Științei” și transformarea Palatului Victoria în muzeu

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidat la președinție, a prezentat o propunere ambițioasă pentru București: relocarea Guvernului din Palatul Victoria și transformarea acestuia într-un...

Piața porumbului european, în criză: Recolta scăzută nu face față exporturilor americane masive

Piața porumbului european trece printr-o perioadă dificilă, afectată de o recoltă slabă atât calitativ, cât și cantitativ. La aceasta se adaugă presiunea prețurilor mici,...
Ultima oră
Pe aceeași temă