20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialTuriştii vor putea zbura în spaţiu în 2013

Turiştii vor putea zbura în spaţiu în 2013

Contrucţia primului aeroport spaţial din lume este încheiată în proporţie de 90%, relatează Daily Mail.

Aeroportul spaţial Spaceport America din Las Cruces, New Mexico, are 7 kilometri pătraţi şi reprezintă baza companiei Virgin Galactic, cea mai ambiţioasă afacere a miliardarului american Richard Branson.

Aeroportul se poate mândri cu o pistă de dedolare de aproape 3 kilometri, un terminal cu un design futuristic şi un Centru de Operaţii Spaţiale.

Conform purtătorului de cuvânt al proiectului, aeroportul spaţial va fi gata peste câteva luni, iar primele zboruri spaţiale vor avea loc în 2013.

Noul director executiv al aeroportului spaţial din New Mexico, Christine Anderson, s-a declarat foarte încântată de progresele înregistrate până acum. „Este extraordinar să construieşti aşa ceva oriunde, cu atât mai mult în mijlocul deşertului. Practic a fost construit un mic oraş”, a declarat ea. „Tot respectul contractorilor, arhitecţilor şi tuturor celor care au muncit şi au transpirat pentru realizarea proiectului”.

Însă Christine Anderson s-a confruntat deja cu anumite dificultăţi, din moment ce bugetul proiectului a fost redus la jumătate. De asemenea, nu există o dată exactă de începere a operaţiunilor pe Spaceport America.

Sistemul de lansare SpaceShipTwo se află încă sub testare, însă autorităţile aeroportului spaţial sunt cele care vor decide dacă prezintă siguranţa necesară pentru a purta turiştii în spaţiul cosmic. În cel mai bun caz, zborurile ar putea începe în primele luni ale anului 2013.

Faza a doua a construcţiei a fost deja demarată şi se va încheia la timp pentru zborurile spaţiale. Ea include construirea unui mecanism complex de lansare verticală, două centre de vizitare în oraşele din apropiere şi un centru complex de vizitare chiar în incinta aeroportului.

Conform site-ului oficial al companiei Virgin Galactic, pasagerii vor putea zbura la peste 100 de kilometri deasupra Pământului şi vor putea privi spaţiul şi curbura planetei. De asemenea, naveta va putea atinge o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului, iar preţul unui zbor va fi de 200000 de dolari. Mai multe sute de persoane au plătit deja pentru rezervarea unui loc într-unul din primele zboruri.

Deţinătorul companiei Virgin Galactic, Richard Branson, este considerat unul dintre cei mai excentrici oameni de afaceri. Este prima persoană din lume care a zburat cu un balon deasupra Atlanticului şi plănuieşte să exploreze cele mai adânci gropi ale Oceanului Atlantic cu ajutorul submarinului său Virgin Oceanic.

Cele mai citite

Tranzacție strategică: Compania ungară MVM preia divizia E.ON de gaze și electricitate din România

Tranzacția este condiționată de aprobarea unor instituții ale statului român și este așteptată să fie anunțată oficial, în câteva luni Romgaz și OMV Petrom...

Bărbat care punea la dispoziție locuințe pentru practicarea prostituției, reținut de oamenii legii

Zece percheziţii domiciliare au efectuate luni, 30 septembrie, în județul Mureș, într-un dosar de proxenetism, un bărbat de 45 de ani fiind reţinut. Suspectul...

„M-am declarat vinovat de jurnalism”, spune Julian Assange, fondatorul Wikileaks

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...
Ultima oră
Pe aceeași temă