30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialTuriştii redescoperă Amara şi Balta Albă

Turiştii redescoperă Amara şi Balta Albă

Pe fondul crizei, două dintre staţiunile balneoclimaterice din Bărăgan încep să câştige puncte importante în preferinţele românilor.

 

Două dintre cele patru staţiuni balneo-climaterice din Bărăgan, Amara şi Balta Albă, încep să îşi recâştige atracţia turistică, spre deosebire de Lacu Sărat, a cărei administrare e disputată între Primăria Brăila şi Primăria Chiscani şi, Câineni-Băi, ajunsă în ruină. Efectele tămăduitoare ale nămolului sapropelic, care au stat la baza gamelor de produse „Gerovital” şi „Pell Amar”, aduceau anual în cele 4 staţiuni zeci de mii de turişti. După ce în ultimele două decenii turismul balnear a fost abandonat de autorităţi, acum două dintre cele patru staţiuni încep să îşi revină. Staţiunea Amara oferă surprize interesante.

Există mai multe plaje, la care şezlongul costă 5 lei, iar sticla de apă  2 lei. Sunt şi porţiuni de plajă pentru turiştii care vor să facă doar plajă, nu să se ungă cu nămol, iar pentru aceştia a fost pus nisip foarte fin şi sub apă, ca la mare. În staţiune există un complex hotelier care e şi centru de balneo-fizioterapie, încă 4 hoteluri de la 2 la 4 stele, dar şi o pensiune, la care cazarea în cameră dublă costă 100 lei. Cazarea la 4 stele costă 40 euro. Surprinzătoare este şi evoluţia staţiunii Balta Albă. Calităţile terapeutice ale nămolului de aici au fost descoperite de Carol Davila şi autorităţile de la vremea aceea au reacţionat imediat. În 1872 era construit primul hotel, iar la scurt timp au fost puse în funcţiune băile calde şi reci.

Calităţile nămolului aduceau anual la Balta Albă mii de turişti, din peste 20 de ţări. La Balta Albă a fost reamenajată plaja, care arată bine, cu umbrele de stuf, şezlonguri, o piscină, locuri de joacă pentru copii, un teren de fotbal pe nisip, duşuri cu apă caldă, nămol terapeutic cu sare şi iod. Au fost construite noi capacităţi de cazare. Există şi un hotel, dar şi variante mai ieftine cazarea la pensiune costând 80 de lei camera, iar cazarea într-o căsuţă din camping 70 de lei. Turiştii au la dispoziţie terenuri de fotbal şi tenis, o piscină şi două bălţi populate cu crap şi caras. 

 

Calităţile nămolului sapropelic

Graţie calităţilor nămolului, la centrul de balneo-fizioterapie de la Amara sunt tratate afecţiuni reumatismale, spondiloza cervicală, poliartroze, stări alergice articu­lare, afecţiuni post-traumatice, afecţiuni neurologice periferice, precum pareze şi paralizii post-traumatice ale membrelor, afecţiuni gineco­logice şi afecţiuni asociate der­matologice şi endocrine. În cazul staţiunii Balta Albă, extractul natural de nămol sapropelic din lacul din această staţiune este un complex mineral organic şi en­­zi­­matic cu proprietăţi biotrofice, rege­­neratoare, antiinflamatoare, analgezice, sedative si vasodilatatoare.

Cele mai citite

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă