Conform celui mai recent barometru al Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), numărul persoanelor care au ales să-şi petreacă vacanţele în străinătate în primele patru luni ale anului 2013 a crescut cu 12 milioane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar acest fapt s-ar putea traduce printr-o ameliorare a situaţiei economice mondiale. Previziunile pentru perioada turistică de vârf sunt pozitive, iar specialiştii se aşteaptă ca 435 de milioane de turişti să aleagă să călătorească în străinătate în perioada mai – august 2013.
Turismul internaţional a crescut cu 4,3% în primele patru luni ale anului şi a ajuns la cifra de 298 de milioane, de la 286 de milioane, în ciuda instabilităţiieconomice care caracterizează încă aproape toate statele lumii.
Cifrele sunt pozitive pe toate continentele. Cea mai puternică creştere a fost înregistrată în Asia şi Pacific (+6%), în Europa, care a înregistrat, în mod deloc surprinzător, o creştere cu 5% a numărului de turişti, precum şi în Orientul Mijlociu (+5%). Cele mai mici creşteri au fost înregistrate în statele celor două continente americane (+1%) şi în Africa (+2%). Dacă ne raportăm la subregiuni, turismul în sud-estul Asiei a crescut cu 12%, turismul în sudul Asiei a înregistrat o creştere cu 9%, iar turismul în Europa Centrală şi de Est a crescut cu 9%.
“Turismul internaţional continuă să demonstreze un dinamism extraordinar”, a declarat secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai. “Creşterea cu 4,3% a numărului de turişti care au ales să-şi petreacă vacanţele în străinătate în primele luni ale anului 2013 demonstrează faptul că turismul reprezintă unul dintre sectoarele cu cea mai mare creştere din prezent, contribuind în mod semnificativ la buna funcţionare a economiilor unui număr din ce în ce mai mare de ţări”.
Economiile emergente înregistrează cea mai mare creştere
Creşterea turismului a fost mai pregnantă în ţările cu economii emergente (+4,6%), comparativ cu ţările dezvoltate (+3,3%), iar acest trend turistic este vizibil de mai mulţi ani. Regiunea Asia şi Pacific a înregistrat o creştere de 6% datorită cifrelor înregistrate în sud-estul Asiei (12%) şi în sudul Asiei (9%).
Turismul în Europa, cel mai vizitat continent din lume, a crescut cu cinci procente, iar rezultatul pare mai mult decât satisfăcător, dacă ne raportăm la criza economică ce pare să bântuie încă mentalitatea investitorilor. Europa Centrală şi de Est continuă să înregistreze cea mai mare creştere (+9%), în timp ce Europa sudică şi mediteraneană a cunoscut o creştere de 5%.
Africa şi continentele americane au înregistrat o creştere anemică ce vine, totuşi, după boom-ul din 2012, când creşterile înregistrate au fost de 6% şi, respectiv, 5%. Singura subregiune care a înregistrat creşteri semnificative este America Centrală (+4%).
435 de milioane de turişti în sezonul de vârf
Previziunile rămân pozitive pentru perioada mai – august a acestui an. Aproximativ 435 de milioane de turişti ar putea călători în această perioadă, ceea ce reprezintă 40% din numărul total de turişti care aleg să-şi petreacă vacanţele în străinătate în întregul an. Rata de creştere a turismului în sezonul de vârf s-ar putea domoli în următorii ani, datorită creşterii turismului în timpul ultimelor luni ale anului.
Rezervările făcute de clienţi privind zborurile internaţionale confirmă trendul pentru această perioadă. Cea mai mare creştere este aşteptată în Africa şi Orientul Mijlociu (+7%) şi în statele americane (+5%), urmate de Europa (+3%) şi de Asia şi Pacific (+2%).
Pentru întregul an 2013, turismul internaţional ar putea să crească de la 3% la 4%, în acord cu previziunile pe termen lung ale UNWTO, de 3,8% pe an în perioada 2010-2020