2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialTurismul, în floare în Uniunea Europeană

Turismul, în floare în Uniunea Europeană

Hotelurile şi pensiunile au cazat în primele cinci luni 6,33 milioane de turişti, în creştere cu 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din care 77,1% au fost români, potrivit INS, relatează Mediafax

În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa ( 73,7% din total turişti străini), iar din aceştia 82,4% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în hoteluri şi pensiuni au provenit din Germania (81.400), Italia (77.700), Israel (64.100), Franţa (47.300), SUA (44.600).

Citește și: În cât timp își va recăpăta Egiptul afluxul de turiști

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 3,06 milioane în primele cinci luni, în creştere cu 11,9% faţă de perioada similară a anului trecut. Din totalul acestora, 59,7% provin din statele Uniunii Europene, în principal din Ungaria (33,2%), Bulgaria (27,9%), Germania (8,2%), Italia (6,5%), Polonia (4,9%) şi Austria (3,4%) .

În străinătate au plecat 4,99 milioane de români, cu 9,3% mai mulţi. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 77,1% din numărul total de plecări.

Citește și: ANAT liniștește românii care își fac vacanța în Grecia

În mai, au fost înregistrate circa 1,82 milioane înnoptări în structurile de primire turistică, în creştere cu 12,3% faţă de mai 2014. Înnoptările turiştilor români au reprezentat 76,6%. Turiştii veniţi din Europa au avut o pondere de 71,8 % din totalul turiştilor străini.

Aproape 80% dintre turiştii străini au fost cazaţi în Bucureşti şi oraşele reşedinţă de judeţ (76,8%), pondere uşor redusă faţă de mai anul trecut, de la 78,5%, în timp ce 7,5% au optat pentru staţiuni din zona montană, 2,1% pentru staţiuni balneare şi 1,1% pentru litoral.

 

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....
Ultima oră
Pe aceeași temă