-0.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialTurismul din Dobrogea se diversifică

Turismul din Dobrogea se diversifică

În acest an, operatorii de turism din Dobrogea şi-au diversificat semnificativ ofertele pentru petrecerea vacanţei la mare şi în Delta Dunării. Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului „Litoral – Delta Dunării” (APDTLDD) a selectat un portofoliu al atracţiilor turistice din Delta Dunării şi nordul Dobrogei.

Este vorba de trasee care sunt accesibile turiştilor aflaţi în tranzit spre sau dinspre Litoral, dar şi turiştilor care doresc ca în timpul sejurului la malul Mării Negre să facă o excursie de o zi sau două în Deltă sau în zona Munţilor Dobrogei. Din această asociaţie fac parte Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Consiliile Judeţene Constanţa şi Tulcea, consiliile locale din Constanţa, Mangalia, Năvodari, Eforie, patronatele din turism din Mamaia şi Eforie-Techirghiol, Aeroportul Internaţional Constanţa şi Danubius TUI România.

Croaziere în Deltă

Principalul punct de atracţie îl constituie croazierele în Delta Dunării, în cadrul cărora, la bordul ambarcaţiunilor de agrement, turiştii pot străbate labirinturile de canale din Deltă. Turiştii pot admira peisajele fantastice din cea mai mare zonă umedă a Europei, care este Delta Dunării, pădurile inundate de sălcii şi plopi, paradisul păsărilor din această zonă mirifică, pentru ca la finalul croazierei să poată servi un prânz tradiţional pescăresc.

Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării a pus la punct pentru operatorii de turism 19 trasee turistice acvatice şi 7 trasee terestre pentru astfel de incursiuni în peisajul Deltei. O atracţie specială o constituie  „tururile de birdwatching”, pentru că Delta Dunării e un adevărat paradis pentru numeroase specii de păsări, unele unice in Europa. Mai trebuie adăugat că pe lacurile Deltei se află unele dintre cele mai mari colonii de pelicani, iar pe canale se pot filma şi fotografia lebedele graţioase.

Turismul de survol

Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului „Litoral – Delta Dunării” anunţă că, în Deltă, a apărut şi „turismul de survol”, care se practică cu aparate mici de zbor, in general sosite din oraşele mari, Tulcea, Constanta sau Bucureşti. Mai nou, zona poate fi survolată şi cu baloane cu aer cald sau heliu, cu o capacitate de 10-15 persoane. De asemenea, celor care vor să îşi reîncarce bateriile printr-o vacanţă mai liniştită, operatorii de turism le oferă prilejul unui „sejur şi cură helio-marină”, plajele din Sf. Gheorghe, Sulina şi Gura Portitei. Aceste plaje impresionează prin fineţea nisipului şi mai ales prin sălbăticia locurilor, fiind destinaţia ideală pentru o vacanţă liniştită.

O zi de vacanţă la Sulina

Sulina reprezintă locul ideal pentru petrecerea unei vacanţe de neuitat în paradisul Deltei Dunării, fiind punctul de plecare pentru plimbări cu barca pe canalele şi lacurile din împrejurimi, într-un peisaj natural de o frumuseţe unică. În Sulina se pot vizita: Cimitirul maritim, farul Comisiunii Europene a Dunării, turnul de apă, Palatul fostei Comisiuni Europene a Dunării, farul observator.

Turul muzeelor

În Tulcea se pot vizita: Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, Muzeul de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie si Artă Populară. Pe faleza Portului Tulcea poate fi vizitată nava „Republica”, singura navă de razboi din lume cu maşină cu abur cu zbaturi. Regiunea este presarata de numeroase vestigii arheologice cum ar fi cetăţile Aegyssus, Argamum, Beroe, Dinogeţia, Enisala, Halmyris, Ibida, Noviodunum, Salsovia. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă