15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialTurismul din Delta, fara personal calificat

Turismul din Delta, fara personal calificat

Bazele turistice din Delta Dunarii au un deficit semnificativ de personal calificat. Hotelurile, restaurantele, motelurile de la gurile Dunarii, in plin sezon, mai au nevoie de peste 100 de bucatari, ospatari, barmani, receptioneri. Pentru a suplini acest deficit patronii unitatilor respective au apelat la diferite metode. Unii au adus personal calificat din tari asiatice, cum este cazul complexului Cormoran din Uzlina, unde lucreaza 30 de barmani, bucatari si ospatari din Vietnam.

Alti patroni au descins prin satele din Moldova si din Muntii Apuseni, unde au convins cativa tineri sa vina in Delta pentru a se califica in meserii specifice turismului. Astfel, cateva zeci de tineri din Muntii Apuseni au acceptat, in urma cu un an, sa lucreze la hoteluri din Delta. Dupa cateva saptamani, motii au plecat acasa, motivand ca nu se pot adapta la conditiile de izolare din balta, spaima cea mai mare pentru acesti tineri fiind tantarii. Zilele trecute, Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Tulcea a organizat o bursa speciala a locurilor de munca din turism. Participarea a fost foarte slaba. Desi 30 de agenti economici din Delta au ofertat peste 100 de posturi de ospatar, bucatar, receptioner, nu s-a facut nicio angajare. Doar 25 de tulceni au vizitat acest targ.

» Liceu specializat
In Tulcea exista un liceu care pregateste personal pentru unitatile de turism. Absolventii acestui liceu refuza sa lucreze in Delta si se angajeaza pe navele de croaziera sau in Germania, unde primesc un salariu de 1.500-2.000 de euro, ca debutant, in timp ce in Delta salariul este de numai 500 lei.
» Motii au plecat acasa, motivand ca nu se pot adapta la conditiile de izolare din balta, spaima cea mai mare pentru acesti tineri fiind tantarii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă