1.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialTurco-britanicii si-au adus "intariri" din Olanda si Israel

Turco-britanicii si-au adus „intariri” din Olanda si Israel

"Casa Radio", o constructie in paragina aflata in plin centrul Capitalei, ar putea deveni un ansamblu comercial, dupa numeroasele tentative esuate de a o reabilita. Pe scheletul ei va fi amenajat "Centrul Dambovita".
Comisia economica a Senatului a dat unda verde acestui proiect. Investitorii turco-britanici si-au adus intariri din Olanda si Israel. Initial, in "Casa Radio" ar fi trebuit sa functioneze un muzeu al Partidului Comunist.
Investitorul initial – Minel Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S. – a propus si Ministerul Transporturilor a acceptat ca investitorii Elbit Medical Imaging Limited, cu sediul in Israel, Plaza Centers Europe BV, cu sediul in Olanda, si Cenk Demir Sanayi Ve Ticaret A.S., cu sediul in Turcia, sa devina parti la contract si asociati in cadrul Companiei de proiect SC Dambovita Center SRL. Toti investitorii enumerati si-au insusit forma negociata a proiectului de act aditional. Startul lucrarilor va fi dat in prima parte a acestui an, iar suprafata construita va avea peste 400.000 de metri patrati.

Senatorii nu au avut amendamente

Termenii intelegerii au fost pusi pe hartie sub forma unui act aditional la contractul initial, iar Guvernul l-a legalizat prin Ordonanta de Urgenta nr. 95/2006. Comisia economica a Senatului a aprobat noile conditii ale parteneriatului, fara amendamente. Renegocierile au eliminat facilitatile fiscale, au adus o crestere de la 10% la 15% a cotei de participare a statului, investitorilor li s-a interzis sa-si cesioneze actiunile, dar li s-a permis sa participe indirect prin intermediul unei entitati afiliate. Consiliul Concurentei a dat aviz favorabil. La fel si Consiliul Legislativ, care insa a atras atentia ca executarea contractului se va face pe baza prevederilor legale in vigoare la data initierii acestora, respectiv prin Ordonanta 16/2002, si nu prin Ordonanta 34/2006!

Modificari in contractul initial

Principalele modificari aduse contractului initial constau in cresterea cotei de participare a statului de la 10 la suta la 15 la suta, prin intermediul CNI – SA, in cadrul Companiei de proiect SC Dambovita Center SRL. Compania a fost obligata sa prezinte proiectul insotit de fundamentarea financiara Ministerului Transporturilor, pentru aprobare. Modificarile mai stabilesc ca investitorii nu mai pot concesiona catre terti partile sociale detinute direct sau indirect in cadrul Companiei de proiect, decat cu acordul Ministerului Transporturilor. Au fost eliminate facilitatile fiscale acordate initial investitorilor prin contract. De asemenea, s-a stabilit ca investitorii pot participa indirect in cadrul Companiei de proiect prin intermediul unor entitati afiliate, in care investitorii trebuie sa detina controlul – mai mult de 51 din drepturile de vot in adunarea generala a actionarilor/asociatilor entitatii afiliate – si capacitatea de a desemna majoritatea membrilor din consiliul de administratie al entitatii respective. Acest control se poate exercita direct sau indirect prin intermediul a cel mult trei niveluri de entitati afiliate. La cererea Ministerulul Transporturilor, investitorii se obliga sa prezinte structura afiliatilor din care sa rezulte ca investitorii exercita controlul direct sau indirect asupra acestora.

Cum va arata "Centrul Dambovita"

Proiectul va fi realizat in trei componente, a caror executie va dura aproximativ trei ani fiecare. Lucrarile de executare a intregului proiect se vor incheia aproximativ opt-noua ani. Prima componenta a proiectului are o suprafata construita de 260.150 metri patrati si cuprinde cladirea autoritatii publice (primul obiectiv care va fi realizat), spatiu pentru birouri, o constructie de tip mall, un hotel, un cazinou, un cinematograf sau complex de cinematografe, facilitati pentru parcare, apartamente-hotel sau apartamente cu destinatia de spatii rezidentiale, cladiri care sa includa un centru de conferinte si facilitati de parcare subterana si supraterana. A doua componenta are o suprafata construita de 106.000 metri patrati si vizeaza dezvoltarea a doua turnuri de inaltime mare. A treia si ultima componenta are in vedere dezvoltarea unor cladiri cu scopuri multifunctionale, de inaltime mica si medie, cu o suprafata construita de 36.600 metri patrati. Acestea ar putea avea destinatia de hoteluri cu regim special de inchiriere sau spatii de locuit. Valoarea investitiei este de 130 milioane de dolari si este suportata, in intregime, de investitor. Acesta s-a oferit sa construiasca suplimentar pentru statul roman si o cladire cu o suprafata utila de 11.000 mp si o parcare subterana de 2.000 mp, pe care sa le predea cu titlu gratuit, libere de orice sarcina.

Proiect controversat

Ansamblul imobiliar va fi amenajat pe scheletul constructiei uriase cunoscute sub denumirea de "Casa Radio", situata in zona centrala a Bucurestiului, pe stirbei Voda, sector 1. Mai exact, pe Splaiul Dambovitei. Startul lucrarilor va fi dat in prima parte a anului 2007, iar suprafata construita va avea peste 400.000 de metri patrati.
Proiectul – deosebit de controversat – a fost initiat sub forma unui parteneriat public-privat in timpul ministrului Miron Mitrea si viza schimbarea destinatiei si reamenajarea imobilului in discutie din muzeu dedicat Partidului Comunist in "Dambovita Center" sau "Metropola Center". In 2003, in urma scrisorii de intentie depuse cu un an inainte, consortiul turco-britanic Mimel Imsaat-Orb Estate a semnat un contract de parteneriat public-privat cu Ministerul Constructiilor. Conform contractului, statul roman, reprezentat prin Compania Nationala de Investitii (CNI), urma sa detina 10 la suta din afacere, prin exercitarea dreptului de folosinta asupra cladirii pe o perioada de 49 de ani. Schimbarea Guvernului in 2004 a pus in discutie contractul, ministrul-delegat Laszlo Borbely semnaland ca proiectul nu are o sustinere financiara si a anuntat intentia de a-l rezilia. In plus, s-a aflat ca Mimel Imsaat-Orb Estate si-a cesionat actiunile firmei turce Cenk Vefa KucuK dupa semnarea contractului. In perioada iulie 2006-octombrie 2006 s-a ajuns la renegocieri si, ca urmare a modificarii legislatiei privind contractele de parteneriat public-privat si a concesiunilor, partile au dorit ca noile reglementari sa fie reflectate in contract. Forma negociata a proiectului a fost inclusa intr-un act aditional si legalizata prin Ordonanta de Urgenta nr. 95/2006.

Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Călin Georgescu către Elena Lasconi: Nu aveți de ce să vă bucurați, sunteți parte a sistemului

Candidatul independent Călin Georgescu a trimis un mesaj public la o zi după primul tur al alegerilor prezidențiale. Printre pilde religioase și mesaje de...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă