Parlamentul Turciei a prelungit cu un an mandatul care permite armatei să intervină în Irak și Siria, cu două zile înaintea unui referendum de independență în Kurdistanul irakian căruia Ankara i se opune ferm, scrie Agerpres.
În cursul unei sesiuni parlamentare extraordinare, transmisă la televiziune, deputații turci au adoptat rezoluția depusă de guvern, care a cerut extinderea cu un an a mandatului autorizând armata să intervină în Irak și Siria ce expira la 30 octombrie.
Textul adoptat de parlament menționează o serie de evoluții regionale considerate de Ankara ca o amenințare pentru siguranța sa națională, printre care "proiectele separatiste ilegale" din Irak, o referire la referendumul kurzilor din acea țară.
Printre alte elemente citate, figurează, de asemenea, activitățile milițiilor kurde YPG din nordul Siriei, sprijinite de Washington pentru lupta împotriva jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (SI), dar pe care Ankara le consideră "teroriste".
Înainte de votul în parlament asupra rezoluției, ministrul apărării, Nurettin Canikli, a avertizat că referendumul kurd din Irak va fi "nul și neavenit" pentru Ankara, adăugând că scrutinul reprezintă o "amenințare serioasă pentru siguranța noastră națională".
Pentru a face față acesteia, "toate instrumentele și toate măsurile sunt pe masă (…) Luăm deja toate măsurile necesare și vom continua să facem asta", a mai spus ministrul.
În baza mandatului reînnoit sâmbătă, care a fost votat pentru prima dată în 2014 și prelungit anual, armata turcă a lansat, în august 2016, o ofensivă terestră în nordul Siriei, vizând simultan SI și milițiile kurde YPG.
Confruntată cu o sângeroasă rebeliune separatistă kurdă pe teritoriul său, Turcia, unde trăiesc vreo 15 milioane de kurzi, se opune ferm referendumului de independență pe care guvernul regional din Kurdistanul regional a prevăzut să îl desfășoare luni.