17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialTurcia: Relaţiile cu Uniunea Europeană vor fi îngheţate pe durata preşedinţiei cipriote

Turcia: Relaţiile cu Uniunea Europeană vor fi îngheţate pe durata preşedinţiei cipriote

Premierul turc Recep Tayyipt Erdogan vrea ca dosarul cipriot să fie rezolvat înainte ca Ciprul – pe care Ankara nu îl recunoaşte – să preia preşedinţia semestrială a UE, în iulie 2012, şi a ameninţat că va îngheţa relaţii cu UE în caz contrar, relatează NewsIn.

„Nu vom avea nici o discuţie cu preşedinţia cipriotă. Relaţiile cu UE vor fi îngheţate timp de şase luni„, a avertizat Erdogan într-un interviu publicat astăzi de ziarul Milliyet.

„Considerăm o ruşine să ne aşezăm la masa negocierilor alături de ei (ciprioţii greci – n.r.) la ONU”, a adăugat el.

Nu vom negocia cu o ţară pe care nu o recunoaştem„, a subliniat premierul turc, înainte de o vizită în partea de nord a insulei, pentru a comemora 20 de ani de la intervenţia militară turcă din 20 iulie 1974. De atunci, insula mediteraneană este divizată în sectorul turc şi sectorul grec, singurul recunoscut internaţional.

De asemenea, Erdogan a exclus retragerea trupelor turce (35.000 de militari în prezent) din Republica turcă a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Turcia.

Şi şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, a avertizat săptămâna trecută că dosarul cipriot trebuie rezolvat înainte ca Nicosia să preia preşedinţia UE.

Negocierile de pace dintre liderii comunităţilor elenă şi turcă au fost lansate în septembrie 2008, dar nu au dus la niciun rezultat tangibil.

Cele mai citite

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

România la un pas de Visa Waiver: Ambasadorul Muraru anunță îndeplinirea ultimei condiții

În prima parte a anului viitor, românii vor putea călători în SUA, fără vize, transmite Ambasada României în SUA Ambasada României în SUA a anunțat...

Tranzacție strategică: Compania ungară MVM preia divizia E.ON de gaze și electricitate din România

Tranzacția este condiționată de aprobarea unor instituții ale statului român și este așteptată să fie anunțată oficial, în câteva luni Romgaz și OMV Petrom...
Ultima oră
00:02:44
Pe aceeași temă