O operaţiune a forţelor de securitate turce, care a vizat două oraşe din sud-estul Turciei, în apropiere de frontierele cu Siria şi Irak, a provocat moartea a cel puţin 25 de militanţi kurzi, informează Le Figaro, citat de Mediafax.
Potrivit forţelor de securitate turce citate de agenţia de presă turcă Anatolia, militanţii ucişi erau presupuşi membri ai mişcării extremiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
În Cizre şi Silopi au fost impuse restricţii de circulaţie de luni seară, odată cu lansarea operaţiunii militare, iar circa 10.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi în cele două oraşe.
Localnicii au fost îndemnaţi de autorităţile turce să-şi părăsească locuinţele, în condiţiile în care premierul turc, Ahmet Davutoglu, a declarat că operaţiunile vor continua până „din toate locuinţele sunt eliminaţi” militanţii kurzi.
Şapte persoane au murit, luni, în noi confruntări între militanţii kurzi şi forţele turce, în sud-estul Turciei. În oraşul Diyarbakir, o manifestaţie în numele Partidului Democrat Popular (HPD), prokurd, împotriva restricţiilor de circulaţie impuse de aproape două săptămâni într-un cartier istoric din oraş, a degenerat în confruntări cu forţele de ordine. Potrivit surselor medicale, două persoane au murit în aceste confruntări.
În provincia Mardin, în sud, cinci militanţi kurzi au murit într-o altă zonă aflată sub restricţii de circulaţie, Dargecit, au declarat responsabilii forţelor de securitate.
Într-un oraş din provincia respectivă, Nusaybin, situat la frontiera cu Siria, au fost impuse restricţii de circulaţie de săptămâna trecută. În Nusaybin, un poliţist turc şi şapte militanţi kurzi au murit săptămâna trecută, în confruntări izbucnite de la impunerea interdicţiilor de circulaţie.
Potrivit cifrelor furnizate de Fundaţia Drepturilor Omului din Turcia, 52 de astfel de interdicţii au fost impuse de la jumătatea lui august în prezent, în şapte provincii din sud-estul Turciei. Aceste măsuri vizează 1,3 milioane de locuitori din Turcia.
În regiunea de sud-est a Turciei, au loc valuri de violenţă de luni întregi după ce un acord de încetare a conflictului armat cu grupul radical Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a ieşit din vigoare în luna iulie.
Peste 40.000 de persoane au murit în confruntările dintre militaţii kurzi şi forţele turce, izbucnite în 1984. Kurzii, care reprezintă aproximativ un sfert din populaţia Turciei, solicită drepturi culturale şi politice egale cu restul cetăţenilor.