3.9 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialTun de doua milioane euro la ISPA

Tun de doua milioane euro la ISPA

„Romania nu-si poate permite sa piarda increderea institutiilor si cetatenilor europeni in faptul ca banii lor sunt corect utilizati…”, declara Cristian David, ministru delegat pentru Controlul Implementarii Programelor cu Finantare Internationala si Implementarea Acquis-ului UE.
La nivelul Comisiei Europene au avut loc dezbateri asupra initiativei privind transparenta ce prevede accesul opiniei publice la listele cu persoanele care beneficiaza de finantari europene. Un grup de comisari, in frunte cu vicepresedintele Siim Kallas, cere executivului UE sa ia masuri imediate pentru imbunatatirea accesului la documente, prin crearea unui site care sa fie conectat la o baza de date a fondurilor europene, dar si o mai mare vizibilitate privind informatiile de frauda. Documentul prevede publicarea Cartii Verzi, o baza de date referitoare la lobby, inregistrarea grupurilor de interese reprezentate in comisiile consultative si a persoanelor care fac lobby, a celor care practica afacerile publice, sindicatelor, ONG-urilor, precum si aderarea la un cod comun de conduita a acestor organisme. Despre utilitatea fondurilor europene pentru Romania, despre transparenta finantarilor si despre fraude am discutat cu Cristian David, ministru delegat pentru Controlul Implementarii Programelor cu Finantare Internationala si Urmarirea Aplicarii Acquis-ului Comunitar.

– Domnule ministru, care este utilitatea fondurilor europene pentru tara noastra?
– Fondurile de preaderare, de care Romania a beneficiat pana acum, sunt extrem de utile pentru dezvoltarea economica si sociala a tarii noastre, dar si pentru intarirea capacitatii institutionale, in vederea implementarii acquis-ului Uniunii si a absorbtiei viitoarelor fonduri structurale. Aceasta asistenta financiara nerambursabila ajuta Romania in toate domeniile socio-economice. In prezent, Romania primeste asistenta prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare (ISPA), destinat imbunatatirii infrastructurii in domeniul mediului si transporturilor. Programul ISPA are si rolul de a pregati institutiile romanesti, prin asistenta tehnica furnizata de colegii nostri din UE, pentru implementarea Fondului de Coeziune dupa 2007. Finantarea diversificata oferita de PHARE pentru consolidarea institutionala si programe economice va fi inlocuita, dupa aderare, de Fondurile Structurale. Programul SAPARD, a carui menire este sprijinirea financiara a agriculturii si a dezvoltarii rurale, va fi inlocuit, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, de sprijinul financiar ce se va acorda prin Fondul European pentru Orientare si Garantare in Agricultura (FEOGA) si Instrumentul Financiar pentru Orientare Piscicola (IFOP). Gradul de absorbtie a acestor fonduri nerambursabile dupa aderare va fi mult mai mare, dar la fel de important este si impactul real al finantarilor obtinute, precum si modul in care aceste fonduri sunt cheltuite.

Din 43 de dosare verificate, 21 sunt deja la DNA

– Recent, Departamentul pentru Lupta Antifrauda a verificat mai multe dosare. Cate cazuri de frauda au fost inregistrate in urma acestor controale?
– Departamentul a finalizat, pana la data publicarii Raportului Annual 2005, 43 de dosare din cele 51 deschise de-a lungul anului 2005. In 26 de cazuri au fost constatate posibile fraude, iar in alte 6 doar nereguli. Totalul contractelor verificate in cele 51 de dosare este de aproximativ 100 de milioane euro, valoarea proiectelor variind intre 15.000 si 28.000.000 euro. Avand in vedere numarul si varietatea lor, mai mult de jumatate din controalele efectuate au vizat fonduri PHARE, unde s-au constatat, de altfel, si cele mai multe fraude. Cuantumul cheltuielilor neeligibile constatate pentru fiecare caz in parte este cuprins intre 10.000 si 1.243.000 euro. Din 30 de dosare PHARE, la 3 au fost consemnate nereguli, la 18 posibile fraude, cheltuieli neeligibile identificate in valoare de 10.313.843 euro. Proiectele ISPA sunt de o natura aparte prin prisma sumelor mari alocate. Cele 3 dosare ISPA deschise au vizat contracte in valoare totala de peste 46 milioane euro. Intr-unul dintre aceste dosare prejudiciul este estimat la aproximativ 2.000.000 euro. La SAPARD, din 10 dosare supuse controlului, la 3 au fost descoperite posibile fraude cu cheltuieli neeligibile identificate in valoare de 1.016.341 euro. Exemplele pot continua cu Leonardo da Vinci. Din 4 dosare verificate, la toate 4 sunt posibile fraude cu cheltuieli neeligibile in valoare de 65.964 euro. Vreau sa mentionez ca 21 de dosare au fost trimise catre DNA; 11 au fost deja valorificate pentru 7 dosare penale, iar pentru alte 10 dosare se asteapta inceperea cercetarilor.

Dupa aderare vom duce grija banilor

– Dupa 2007, Romania ar trebui sa beneficieze de miliarde de euro. Care este cea mai grea sarcina a Guvernului Romaniei: absorbtia fondurilor comunitare sau supravegherea gestionarii acestor bani?
– In opinia mea, cea mai importanta provocare careia Guvernul trebuie sa-i faca fata este cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene. In aceasta directie au fost luate deja masuri vizand atat punerea la punct a ansamblului institutional care va asigura derularea in Romania a programelor finantate de la bugetul Uniunii, cat si reorganizarea si pregatirea personalului din aceste institutii. Acest aspect este extrem de important, in conditiile in care dupa aderare nu va mai exista un control prealabil al proiectelor din partea Comisiei Europene. O alta directie de actiune este pregatirea proiectelor mari, in special cele de infrastructura, care vor putea fi finantate din fonduri nerambursabile. In ceea ce priveste prevenirea si pedepsirea fraudelor cu fonduri comunitare, avem motive temeinice sa fim optimisti. Va creste gradul de informare a potentialilor beneficiari ai acestor fonduri. De asemenea, evidenta imbunatatire a activitatii Justitiei cred ca va actiona ca un avertisment catre cei care ar dori sa profite in mod necinstit de fondurile europene. Romania nu-si poate permite sa piarda increderea institutiilor si a cetatenilor europeni in faptul ca banii lor sunt corect utilizati pentru prioritatile reale de dezvoltare ale tarii. De aceea sunt convins ca orice infractiune in acest domeniu va fi pedepsita.
Mesaj guvernamental:
ONG-urile sa fructifice oportunitatea fondurilor!
– Adesea, ONG-urile din Romania au dovedit competenta pentru implementarea unor proiecte finantate cu bani europeni. Cu toate acestea, numarul asociatiilor si fundatiilor beneficiare este insignifiant.
– ONG-urile nu sunt doar invitate sa foloseasca fondurile europene, ci trebuie sa fructifice mult mai mult oportunitatea folosirii acestor fonduri. Cred ca ONG-urile trebuie sa fie mai active, sa se implice mai mult in proiecte. In prezent sunt putin vizibile. ONG-urile pot fi ele insele beneficiare, pot fi consilieri ai administratiei locale, in special pe programe de asistenta sociala. De asemenea, mediul rural ar putea fi ajutat mai mult de catre sectorul neguvernamental, in primul rand ar putea contribui la cresterea nivelului de informare.

Cele mai citite

Record de intervenții Salvamont: 180 de persoane salvate în 24 de ore

În ultimele 24 de ore, Salvamont România a înregistrat un record de intervenții de urgență, cu 180 de persoane care au avut nevoie de...

Tragedie în Italia: O româncă ucisă de soțul său italian, care, apoi, s-a sinucis

Cei doi erau căsătoriți de 8 luni și nu aveau copii Eliza Ștefania Feru, o româncă de 30 de ani, a fost împușcată mortal de...

Horoscop 7 ianuarie 2025. Provocări și soluții

Horoscop 7 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce pentru fiecare zodie provocări, dar și soluții care pun accent pe echilibru, prudență și introspecție. Chestiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă