5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialTulcea, cel mai "eco" oraş din România

Tulcea, cel mai „eco” oraş din România

Tulcea este oraşul care reciclează cel mai eficient ambalajele. Într-o compeţie desfăşurată timp de şase luni, 20 de localităţi din toată ţara s-au luptat pentru titlul de „Oraşul Reciclării”, competiţie organizată de Eco-Rom Ambalaje.

Joi seară, primarii din cele 18 oraşe participante (Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Cluj, Craiova, Deva, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău ) şi din două sectoare ale Bucureştiului (Sectorul 1 şi 6) s-au adunat pentru a afla cine a colectat selectiv cel mai eficient şi cine a colaborat cel mai bine cu cetăţenii.

Citeşte şi Bucureşti: Cum se colectează selectiv în Sectorul 4

Pe parcursul competiţiei, au fost colectate separat peste 5.5 milioane kilograme de deşeuri de ambalaje, dintre care peste două milioane de kg de plastic, peste 3.1 milioane kilograme de hârtie-carton, 451.000 kilograme de sticlă şi peste 30.000 kilograme de metal, a precizat Eco-Rom Ambalaje într-un comunicat remis redacţiei. Astfel, aproximativ trei milioane de români au acum acces la un sistem de colectare selectivă, prin cele 7.500 de containere speciale oferite de Eco-Rom. 

Tulcea, marea câştigătoare a serii

Tulcea a fost oraşul care a obţinut cel mai mare punctaj la evaluarea finală, demonstrând astfel că deţine cel mai performant sistem de colectare separată dintre cele 20 de oraşe participante, au precizat reprezentanţii Eco-Rom Ambalaje. Primarul Constantin Hogea (PDL) a explicat, pentru România Liberă, că, deşi Tulcea a ieşit câştigătoare, nu înseamnă că lupta cu gestionarea deşeurilor s-a încheiat.

Astfel, Hogea a arătat că, în România, se pierde foarte multă materie primă, pentru că oamenii nu sunt învăţaţi să colecteze selectiv şi că „nu suntem în situaţia de a ne permite”.

Deşeurile pot fi o potenţială sursă de venit; în situaţie de criză, aruncăm deşeuri care se pot reinventa financiar”, a mai declarat primarul tulcean pentru România Liberă. Hogea a precizat că cetăţenii din Tulcea colectează selectiv încă de acum şapte ani, când au fost aduse primele containere pentru reciclarea separată a ambalajelor. 

Pentru viitor, primarul Hogea, care se află la cel de-al treilea mandat, vrea să obţină recipiente metalice pentru oraş şi containere pentru sticlă.

Citeşte şi Reciclarea pe înţelesul copiilor: Elevii ecologişti vor fi premiaţi cu gadget-uri de ultimă generaţie

Odată cu obţinerea titlului de „Oraşul Reciclării”, Tulcea a câştigat şi marele premiu: amenajarea unei zone de picnic, conform Legii Picnicului în vigoare. Locul de picnic va fi realizat după proiectul ,,Pallet Picnic Park”, desemnat cel mai eco-creativ proiect de amenajare a unei zone de picnic în cadrul competiţiei Eco-Rom Ambalaje “Picnic Design 2012” şi va fi amenajat  în oraş până la sfârşitul lui 2013.

Care sunt oraşele premiante

În afară de marele premiu, primăriile din cele 19 localităţi s-au luptat şi pentru un premiu la una din cele şase categorii, denumite de Eco-Rom extrem de sugestiv: „June”, „Linia Întâi”, Trâmbiţarea”, „Luptător”şi „Armament şi Atac”.

La categoria „June”- premii oferite municipiilor recent înscrise în concurs, primarii oraşelor Alexandria şi Craiova au primit câte un premiu, o diplomă şi o sabie. La categoria „Linia Întâi”, oraşele Roman, Slobozia, Baia Mare, Iaşi şi Braşov au câştigat premiul de excelenţă, fiind primele municipii înscrise în bătălia pentru titlul de “Oraşul Reciclării”.

Primăriile municipiilor Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe, Tulcea, Deva şi Cluj Napoca au fost premiate la categoria „Trâmbiţare”, implicându-se cel mai mult în comunicarea competiţiei către populaţie. Tototdată, Primăria Sectorului 1 Bucureşti, alături de Primăriile municipiilor Arad şi Bacău – oraşele care au colectat separat cele mai multe deşeuri de ambalaje, per total – au fost performante la categoria „Cetate”.

Titlul de „Luptător” a fost acordat Primăriilor municipiilor Zalău, Mediaş şi Sfântu Gheorghe care au colectat separat cele mai multe deşeuri de ambalaje/locuitor, iar premiul de excelenţă la categoria „Armament de calitate” a fost obţinut de Primăria Sectorului 1 Bucureşti şi primăriile oraşelor Satu Mare, Tulcea, Sfântu Gheorghe, Focşani şi Sectorului 6 Bucureşti, obţinând cel mai mare punctaj la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.

Competiţia „Oraşul Reciclării” s-a desfăşurat în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013 şi a fost susţinută de Asociaţia Muncipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice.

Cele mai citite

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă