11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialTufon SA, turnatorie cu magnati rusi

Tufon SA, turnatorie cu magnati rusi

» 15-20 de milioane de euro. Atat ar valora pe piata activele falimentarei Tufon SA Craiova, cea mai mare turnatorie din Oltenia. Bunurile sunt vanate de doua grupuri de interese, care se bat in justitie. In prima tabara se afla grupul controlat de controversatul om de afaceri craiovean Constantin Dalgoci. In cea de-a doua, o ramificatie de firme care duc la personaje controversate, legate de serviciile de informatii ruse, israeliene si romanesti.

Activele falimentarei Tufon sa, in trecut cea mai mare turnatorie din Oltenia, sunt vanate de doua grupuri de interese, care se lupta in justitie pentru cele 15-20 de milioane de euro cat ar valora afacerea la ora actuala. Societatea Tufon a intrat in faliment in luna mai 2005, pentru datorii totale catre creditori in valoare de 352 miliarde de lei vechi (9,53 milioane de euro la cursul actual). Cele mai mari creante le are de recuperat Fiscul – 207 miliarde de lei vechi – in contul datoriilor pe care firma le-a acumulat catre bugetul de stat. Alti creditori importanti sunt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Bucuresti – 32 miliarde de lei vechi, Oltchim Ramnicu Valcea – 34 miliarde de lei vechi si Primaria Craiova – 10 miliarde de lei vechi. Un an mai tarziu, pe 28 iulie 2006, lichidatorul AMT Servicii Insolventa SPRL a vandut patrimoniul (constand in pavilion administrativ, laborator si 90.000 metri patrati de teren) catre societatea bucuresteana ECS – Engineering Consulting SRL Bucuresti, contra sumei de 146 miliarde de lei vechi (3,95 milioane de euro la cursul actual, circa 5 milioane de euro la vremea aceea). Initial, firma ECS oferise doar 100 de miliarde de lei, insa lichidatorul a insistat sa fie platit macar pretul de evaluare (146 miliarde), ceea ce a si facut societatea cumparatoare. La licitatie s-au mai inscris Remat SA Craiova, Asam SA Iasi si persoana fizica Victor Piturca. Antrenorul nationalei de fotbal oferea insa doar un milion de euro pe active.

Vanatoare de milioane de euro

Vanzarea activelor a declansat un adevarat razboi in justitie, initiat de actionarul majoritar la Tufon SA, societatea Vest Invest Group SRL, controlata de controversatul om de afaceri craiovean Constantin Dalgoci. Astfel, Jean Parvu, administratorul numit de actionari la Tufon, a contestat procesul-verbal de supralicitare incheiat cu firma ECS. Desi societatea oferise cel mai mare pret dintre cei care se inscrisesera la negocieri cu lichidatorul, Parvu acuza ca activele au fost subevaluate. El a cerut instantei anularea procesului-verbal, inlocuirea lichidatorului judiciar si a reprezentantului Fiscului in dosarul de faliment al Tufon. In opinia lui Parvu, activele au fost subevaluate, prejudiciul fiind estimat de el la circa 15 milioane de euro. Trebuie spus ca, daca activele ar fi vandute la acest pret, Vest Invest, actionarul reprezentat de Parvu, ar ramane cu diferenta dupa plata datoriilor, adica aproape 5,5 milioane de euro. In plus, administratorul Parvu acuza ca ECS nu virase inainte de licitatie garantia de 10% din pretul de pornire.

"Garantia de participare trebuia platita inainte de licitatie, nu dupa. Or, asa cum reiese din procesul-verbal de supralicitare incheiat pe 28 iulie 2006, comisia de negociere a declarat aceasta firma castigatoare sub conditia confirmarii prin extrasul de cont ca garantia de 14,6 miliarde de lei vechi a fost virata in contul lichidarii Tufon SA Craiova", ne-a declarat Jean Parvu. Mai mult, el acuza ca ECS nu a platit nici diferenta de bani, pana la pretul de 146 miliarde de lei vechi. Desi ECS a obtinut de la creditori amanarea platii diferentei de pret pana la solutionarea contestatiei depuse de Vest Invest, administratorul special considera ca aceasta a fost tardiva (30 octombrie, la doua zile dupa termenul-limita de plata a diferentei, stabilit de lichidator in procesul-verbal de supralicitare), cu atat mai mult cu cat caietul de sarcini prevedea ca plata se va face in termen de trei zile de la adjudecare. Dupa mai multe termene de judecata, atat judecarea dosarului de faliment al Tufon SA, cat si contestatiile la vanzarea activelor au fost stramutate la Tribunalul Timis, respectiv Curtea de Apel Timisoara. Pe 10 decembrie 2007, Curtea de Apel Timisoara a admis recursul formulat de Jean Parvu si a constatat nulitatea procesului-verbal de supralicitare prin care ECS devenea proprietara bunurilor Tufon SA. Decizia este irevocabila. Interesant este ce se va intampla de acum inainte, mai ales ca ECS a anuntat ca va merge mai departe. "In hotarare se spune ca se amana procesul-verbal de supralicitare. In consecinta, ar trebui sa se porneasca de la oferta initiala, iar ECS oricum a avut cea mai buna oferta. In acest timp, garantia de 14,6 miliarde depusa de firma a fost blocata in cont. Investitorii sunt foarte seriosi, pe locatia Tufon vor sa dezvolte un mall in care sa investeasca 20-30 milioane de euro. De aceea au cerut amanarea diferentei de pret pana la solutionarea contestatiei Vest Invest, ca sa nu investeasca niste bani aiurea", a declarat avocata Carmen Popa, care reprezinta cumparatorii de la ECS. "Firma cumparatoare nu a fost niciodata parte in proces, s-au judecat cu lichidatorul. In plus, s-a incalcat principiul dublului grad de jurisdictie, care spune ca orice proces se poate judeca de doua ori", a adaugat aceasta. Carmen Popa spune ca a facut deja o contestatie la punerea in aplicare a acestei sentinte.

Spioni rusi contra afaceristilor locali

Dar sa vedem cine se afla in spatele firmelor care se bat pe activele Tufon SA. Potrivit Oficiului National a Registrului Comertului (ONRC), firma bucuresteana ECS – Engineering Consulting Services SRL ii are ca actionari pe Jean Claude Ondoa (50%), Auban Ondoa Isabelle Jeanne (10%) si cetateanul roman Stelian Nistor (40%). Despre cei doi francezi nu se stie mai nimic. Filiatia de firme in care este implicat Stelian Nistor ne face sa ne gandim daca nu cumva cei doi sunt doar un paravan pentru alte grupuri de interese. De profesie actor, fost director al Teatrului "Nottara" din Bucuresti, Stelian Nistor pare sa fie in prezent un om de afaceri prosper. Astfel, el este asociat majoritar (65%) la firma Niso TransEurope SRL Bucuresti, alaturi de Lucian Sova (35%), fost director in Ministerul Transporturilor. Societatea detinuta majoritar de acesta are, la randul ei, detineri importante in alta firma, Regional Romlines SA Bucuresti, la care actionari mai sunt AC Management SRL Timisoara (detinuta 100% de Forces Motrices France SAS) – cu 17%, Lucian Sova (1%), Boris Golovin (1%), si Romcar Russian Buses SA Bucuresti (detinuta in proportie de 98,5% tot de Boris Golovin). Contactat telefonic, Stelian Nistor a declarat: "Voiam sa investim acolo cateva zeci de milioane de euro pentru un mall. Deocamdata insa planurile noastre nu mai sunt de actualitate". Stelian Nistor s-a aflat in centrul atentiei mass-media cu prilejul scandalului privind spaga de la Teatrul Nottara, din martie 2000. Acesta, impreuna cu un alt director al teatrului, a fost acuzat de catre Demir Melki ca ar fi solicitat si primit o spaga de 40.000 de euro pentru prelungirea unui contract de inchiriere a unui spatiu din incinta institutiei. El a fost trimis in judecata si condamnat la trei ani de inchisoare. Curtea Suprema a casat ulterior cazul, pe motiv ca judecarea cauzei in prima instanta trebuia facuta de un singur judecator, nu de un complet format din doi magistrati. Ulterior, directorii aveau sa fie achitati, pe motiv ca probele (un martor si o inregistrare audio) ar fi fost insuficiente. Despre acest subiect Stelian Nistor nu vrea sa vorbeasca. Se simte mai bine in pielea omului de afaceri. "Am renuntat la teatru in urma cu zece ani, a fost ca o iubire care a trecut. Povestea cu scandalul a fost o mare uratenie. S-a terminat", ne-a spus acesta. Desi are legaturi de afaceri multiple, nu vrea sa vorbeasca despre ele. "Cu domnul Golovin nu am nici o legatura. O firma in care sunt actionar majoritar este actionara la o firma de-a lui. Ce afaceri sa avem? Poate de… spionaj!", mai spune Nistor, usor plictisit. Pe de alta parte, Boris Golovin a recunoscut ca este asociat cu Stelian Nistor intr-o afacere cu transporturi, dar nu si in imobiliare. Cat despre asocierea cu francezii, recunoaste cinstit: "A fost o firma infiintata pentru un singur proiect. Ii stiu de mult pe asociatii mei.
Cat despre proces, partea cealalta a castigat anularea unui act, dar s-ar putea intoarce impotriva lor".

Partenerul cel mai important al lui Stelian Nistor la Regional Romlines, Boris Golovin (care detine concertat 33%), este un personaj controversat. Presa a dezvaluit ca Golovin este reprezentantul in Romania al oligarhilor rusi Igor Ziuzin si Oleg Deripaska. Primul controleaza grupul OAO Mechel, din care fac parte COS Targoviste si Industria Sarmei Campia Turzii SA, privatizare cu scandal in timpul guvernarii PSD. Al doilea oligarh, Oleg Deripaska, este un apropiat al presedintelui Vladimir Putin si este considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia – cu o avere estimata la 21,2 miliarde de dolari. La un moment dat, firma JC Russian Machines, controlata de Deripaska, a fost interesata de preluarea Daewoo Craiova. Acelasi Boris Golovin mai reprezinta TVEL Corporation, corporatie rusa de stat care opereaza in domeniul nuclear. In timpul URSS, Boris Golovin a fost ofiter al trupelor speciale din cadrul GRU – fostul serviciu de spionaj al armatei sovietice. stie destul de bine romaneste, fiind nascut la Soroca (Republica Moldova). Despre Golovin se mai spune ca este prieten si partener de afaceri cu controversatul mogul al energiei Nicolae Bogdan Buzaianu, dar si cu o serie de alte personaje provenite din SRI sau din serviciile de informatii israeliene.

Celalalt grup de interese care vaneaza activele Tufon SA este controlat de controversatul om de afaceri craiovean Constantin Dalgoci. In 2002, Tufon SA a fost cumparata cu scandal de CD Pan SRL (ulterior Vest Invest Group), firma controlata de Dalgoci. Omul de afaceri a fost implicat in mai multe scandaluri comerciale. Amintim aici cazurile Azomures, Sofert Bacau, Zimercam Trading, Romcereal, CET Govora, Suma Bailesti sau Piscicola Dunareni. Ultima "afacere" a lui Constantin Dalgoci se leaga de falimentul Grimex SA Targu Jiu. In 2006, Constantin Dalgoci a fost arestat in baza unei ordonante emise de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru o returnare ilegala de TVA in valoare de 6,6 miliarde de lei vechi. Procurorii au decis insa cercetarea afaceristului in stare de libertate.

 

REPLICA»

Golovin, omul lui Deripaska
Contactat telefonic, Boris Golovin a spus ca este asociat cu Stelian Nistor intr-o societate de transport si ca nu il intereseaza investitiile imobiliare: "Nu am mai auzit nimic de domnul Nistor de doi ani. Noi suntem asociati la o societate de transporturi, dar nu in imobiliare". Golovin s-a aratat interesat de societatea Tufon, in special de utilajele care pot fi cumparate de aici. Totodata, omul de afaceri afirma ca este reprezentantul in Romania al oligarhului rus Oleg Deripaska, interesat anul trecut de cumpararea Daewoo Craiova, prin JSC Russian Machines, societate pe care o controla. "Domnul Deripaska a studiat documentele, insa a renuntat, nu l-a mai interesat afacerea", a mai spus acesta. Cat despre povestea GRU, Golovin a afirmat razand: "stiu ce s-a scris, ca am lucrat la GRU. si daca am lucrat, ce? Care este treaba lor? E o poveste. O poveste frumoasa".

INTERESE
» Teren

Constantin Dalgoci sustine ca mai multe firme sunt interesate de cumpararea terenului de la Tufon. "S-a primit o oferta de la Carrefour, de 200 de euro pe metrul patrat. Creditorii au votat pentru reevaluarea patrimoniului, iar la acest pret terenul ar valora peste 18 milioane de euro", a afirmat acesta. Ramane de vazut care dintre tabere va castiga batalia pentru milioanele de euro, mai ales ca pretul terenului a crescut spectaculos datorita amplasarii sale, langa viitoarea uzina Ford.

Cele mai citite

Raportul Comisiei Europene privind influențele TikTok în alegerile din România urmează să fie prezentat

Comisia Europeană (CE) urmează să prezinte, într-un interval scurt de timp, un raport dedicat influențelor exercitate prin intermediul rețelei sociale TikTok asupra alegerilor prezidențiale...

LinkedIn, acuzată de utilizatori Premium că le-a folosit mesajele private pentru antrenarea AI

LinkedIn, platforma de social media orientată spre mediul de afaceri și deținută de Microsoft, a fost dată în judecată de un grup de utilizatori...

Canalul Panama: Un proiect care a revoluționat transportul global

Canalul Panama este unul dintre cele mai mari și importante proiecte inginerești din istorie, facilitând comerțul global prin scurtarea semnificativă a distanțelor dintre Oceanul...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. […] ”De profesie actor, fost director al Teatrului „Nottara” din Bucuresti, Stelian Nistor pare sa fie in prezent (anul 2008 – n.red.) un om de afaceri prosper. Astfel, el este asociat majoritar (65%) la firma Niso TransEurope SRL Bucuresti, alaturi de Lucian Sova(35%), fost director in Ministerul Transporturilor. Societatea detinuta majoritar de acesta are, la randul ei, detineri importante in alta firma, Regional Romlines SA Bucuresti, la care actionari mai sunt AC Management SRL Timisoara (detinuta 100% de Forces Motrices France SAS) – cu 17%, Lucian Sova (1%), Boris Golovin (1%), si Romcar Russian Buses SA Bucuresti (detinuta in proportie de 98,5% tot de Boris Golovin) (…) Boris Golovin (care detine concertat 33%), este un personaj controversat. Presa a dezvaluit ca Golovin este reprezentantul in Romania al oligarhilor rusi Igor Ziuzin si Oleg Deripaska. Primul controleaza grupul OAO Mechel, din care fac parte COS Targoviste si Industria Sarmei Campia Turzii SA, privatizare cu scandal in timpul guvernarii PSD. Al doilea oligarh, Oleg Deripaska, este un apropiat al presedintelui Vladimir Putin si este considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia – cu o avere estimata la 21,2 miliarde de dolari” – dezvăluia România Liberă în 2008. […]