Dupa ce o vreme s-au balbait in privinta „bonusurilor” prin care administratia Mittal Steel Galati incearca sa substituie o reala crestere a salariilor, liderii Federatiei Sindicale a Siderurgistilor s-au dumirit dupa ce le-a explicat cum stau lucrurile chiar presedintele Federatiei Europene a Metalurgistilor, Tony Jansen. Acordarea „bonusurilor”, a carei implementare-pilot se doreste a fi la combinatul din Galati, va fi ulterior aplicata si in celelalte combinate detinute de Mittal Steel in Romania. Este o idee a miliardarului Laksmi Mittal si are propria logica, pentru ca pentru patron este mai profitabil sa nu acorde o majorare fixa a salariilor, ci o majorare de 8%, in conditiile in care inflatia pe 2005 a fost de 8,6%, salariatii multumindu-se cu „bonusuri” pe care administratia le poate jongla din grila criteriilor de performanta.
Stratagema listelor
de semnaturi
La debutul negocierilor, FSS a cerut o majorare salariala de 26%, dar administratia Mittal Steel a oferit numai o crestere de 5% incepand cu 1 ianuarie si 3% incepand de la 1 iulie, la care s-ar adauga majorari de salarii de pana la 20%, care ar urma sa le fie acordate unora dintre salariati, in functie de criteriile de performanta. Dupa ce a fost efectuata o prima simulare, liderii FSS erau inclinati sa ia in calcul propunerea administratiei, dar dupa o a doua simulare au trecut la tentatia de a respinge „bonusul”.
Administratia Mittal Steel a demarat o actiune in forta prin uzinele de pe platforma siderurgica, incercand sa fenteze sindicatele prin impanzirea combinatului cu liste pe care siderurgistii sa semneze ca au luat cunostinta de introducerea bonusurilor. Asemenea operatiuni au si avut loc la Uzina Cocso Chimica. „Administratia a lansat un document prin care ii informeaza pe salariati in legatura cu bonusul pe care l-au propus in cadrul negocierii anexelor CCM. Mai mult decat atat, au fost transmise niste tabele pe care salariatilor li s-a spus sa semneze ca au luat cunostinta de bonus. Ii rugam pe angajati sa nu le semneze pentru ca administratia ar putea invoca in cadrul negocierilor faptul ca personalul este de acord cu cresterea salariala variabila pentru a nu mai mari oferta de majorare salariala fixa pe care ne-au facut-o si pe care nu o putem accepta”, a declarat vicepresedintele FSS, Adrian Adascalitei. Administratia sustine ca ar fi doar o campanie de informare a salariatilor despre modul in care functioneaza „bonusul”.
Final indecis
In timpul negocierilor, liderii sindicali si-au redus cererea de majorare a salariilor de la 26 la 15%. Administratia a avansat de la 5 la 6,3%. Daca negocierile nu se vor incheia pana pe data de 31 ianuarie, cand ia sfarsit termenul de 60 de zile, sindicatele vor declansa protestul. Pana atunci va avea loc o consultare a membrilor de sindicat.