17.5 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialTrupele de comando din Israel se antreneazฤƒ รฎn Romรขnia?

Trupele de comando din Israel se antreneazฤƒ รฎn Romรขnia?

Cei ลŸase militari care ลŸi-au pierdut viaลฃa în accidentul aviatic de luni fฤƒceau parte din trupele de comando ale Israelului care se antrenau în România, susลฃine comandorul Cristian Gherghe.

În elicopterul militar cu care militarii israelieni s-au prฤƒbuลŸit în Munลฃii Bucegi (zona Fundata- ZฤƒrneลŸti) se afla ลŸi un ofiลฃer român, care ar fi avut rolul de navigator. „Românul îi ajuta sฤƒ citeascฤƒ hฤƒrลฃile, dar israelienii hotฤƒrau cât de mult se apropiau de versanลฃi. De obicei, pentru antrenamente, militarii israelieni aleg condiลฃiile meteo ลŸi de teren cele mai grele ลŸi cât mai asemฤƒnฤƒtoare cu relieful teatrelor de rฤƒzboi ale Israelului. Cred cฤƒ au fost aruncaลฃi în munte de curenลฃii de aer. La munte, curenลฃii de aer au direcลฃii foarte schimbฤƒtoare: pe un versant e soare, iar vântul are o anumitฤƒ direcลฃie, care se poate schimba brusc pe celฤƒlalt versant, unde poate fi o ceaลฃฤƒ extrem de densฤƒ, iar direcลฃia vântului te poate arunca direct în munte, fฤƒrฤƒ sฤƒ poลฃi stฤƒpâni elicopterul. Probabil cฤƒ a fost ceaลฃฤƒ ลŸi s-au apropiat prea mult de versanลฃi, iar curenลฃii de aer i-au izbit de stânci”, susลฃine  comandorul inginer de aviaลฃie în rezervฤƒ Gherghe. „Militarii israelieni merg la limita extremฤƒ, ai ce învฤƒลฃa de la ei. România a încheiat un acord cu Israelul pentru astfel de exerciลฃii, un acord perfect legal. În plus, Israelul plฤƒteลŸte pentru cฤƒ face antrenamente în România”, spune Gherghe. Comandorul este de pฤƒrere cฤƒ presa acordฤƒ prea multฤƒ atenลฃie accidentelor aviatice, „deลŸi în accidentele de circulaลฃie pe drumurile publice mor mult mai mulลฃi oameni, însฤƒ accidentele aviatice sunt mai spectaculare”.

Antrenamente pentru desant în Iran?

Elicopterul militar Sikorsky CN53, cu care s-au prฤƒbuลŸit cei ลŸapte militari – ลŸase israelieni ลŸi un român, este de fabricaลฃie americanฤƒ, al doilea ca mฤƒrime, special construit pentru desant ลŸi recuperarea rฤƒniลฃilor. Este folosit în misiuni de  cฤƒutare-cercetare ลŸi recuperare în care sunt trimise trupele de tip comando.  Elicopterul stฤƒ cam la doi metri de pฤƒmânt ลŸi militarii  sar din el ca sฤƒ-ลŸi recupereze camarazii din teatrele de operaลฃiuni. Surse specializate în problemele militare ale Israelului spun cฤƒ relieful Munลฃilor Bucegi, ales pentru antrenamente, ar semฤƒna cu relieful dintr-o anumitฤƒ zonฤƒ a Iranului.

SpecialiลŸti israelieni cerceteazฤƒ cauzele accidentului

Comisia de cercetare a cauzelor prฤƒbuลŸirii elicoperului în Munลฃii Bucegi, numitฤƒ de ministrul Apฤƒrฤƒrii Naลฃionale, Gabriel Oprea, continuฤƒ investigaลฃiile împreunฤƒ cu reprezentanลฃii Parchetului General ลŸi cu experลฃi criminaliลŸti. Lor li s-a alฤƒturat o echipฤƒ de specialiลŸti din Israel. Sunt luate în calcul trei ipoteze, ลŸi anume: defecลฃiune tehnicฤƒ, eroare umanฤƒ, condiลฃii meteo nefavorabile.

În cursul zilei de ieri, echipe de salvamontiลŸti  s-au ocupat de recuperarea motoarelor elicopterului rฤƒmase agฤƒลฃate de o stâncฤƒ. De asemenea, s-au ocupat de recuperarea rฤƒmฤƒลŸiลฃelor militarilor morลฃi în acest accident. ลži-au pierdut viaลฃa locotenent-colonelul în rezervฤƒ Avner Goldman (48 de ani), locotenent-colonelul Daniel Shipenbauer (43 de ani), maiorul Yahel Kesnet (33 de ani), maiorul Lior Shai (28 de ani) , locotenentul Nir Lakrif (25 de ani), sergentul Oren Cohen (24 de ani) ลŸi cฤƒpitanul ลžtefan Claudiu Dragnea (31 de ani). În cursul zilei de ieri, în zona unde a avut loc accidentul au fost prezenลฃi oficiali ai Ambasadei Israelului la BucureลŸti, între care s-a aflat ลŸi ambasadorul David Oren, care a mulลฃumit autoritฤƒลฃilor române pentru profesionalismul echipelor care au localizat victimele ลŸi epava elicopterului. Prin ordinul ministrului român al Apฤƒrฤƒrii, astฤƒzi, la ora 8.00, în toate unitฤƒลฃile militare din ลฃarฤƒ ลŸi din teatrele de operaลฃiuni, vor fi organizate ceremonii militare ลŸi religioase de comemorare a militarilor care ลŸi-au pierdut viaลฃa în catastrofa aviaticฤƒ din  Munลฃii Bucegi. 

Acord româno-israelian

MApN ne-a trimis mai multe comunicate de presฤƒ potrivit cฤƒrora cooperarea militarฤƒ dintre Israel ลŸi România  se face în baza unui acord semnat de ministerele Apฤƒrฤƒrii din cele douฤƒ ลฃฤƒri, la data de 29 mai 2000. Exerciลฃiul aerian comun româno-israelian”„Blue Sky 2010″, programat încฤƒ din 2009, are ca scop „antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor în zbor la joasฤƒ altitudine, în misiuni de cฤƒutare-salvare ลŸi evacuare medicalฤƒ (tip MEDEVAC), fฤƒrฤƒ executarea de trageri sau utilizarea muniลฃiei reale.”

Au respectat procedurile?

PrฤƒbuลŸirea elicopterului a fost relatatฤƒ ลŸi de presa din Israel. Publicaลฃia Haaretz scrie cฤƒ „este puลฃin probabil ca echipajul elicopterului prฤƒbuลŸit în România – unde terenul este mai puลฃin familiar, muntos ลŸi împฤƒdurit – sฤƒ fi putut respecta procedurile israeliene la fel de strict cum ar face în Israel”. Publicaลฃia se întreba ลŸi de ce Forลฃele Aviaลฃiei Israeliene  se antrenau pe alt continent.

Cele mai citite

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit cu medicul Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ, renumitul medic, รฎntr-o ceremonie elegantฤƒ desfฤƒศ™uratฤƒ la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Marcel Ciolacu atacฤƒ Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

รŽn urma unui val critic la adresa Curศ›ii Constituศ›ionale a Romรขniei cu privire la respingerea candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, Marcel Ciolacu, preศ™edintele...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ