Sub indrumarea profesorului Nicu Munteanu, in jur de 90 de copii si-au gasit vocatia. Cercul de muzica din cadrul Palatului Copiilor Constanta pe care acesta il coordoneaza este o adevarata pepiniera de mici talente in domeniul muzicii. Profesorul spune ca fiecare dintre invataceii sai este unic. Talentul lor este aparte si trebuie „exploatat” la maximum, mai ales ca ei isi doresc cu adevarat o cariera in acest domeniu al artei.
„Am pornit aceasta cariera de profesor de canto in 2000, cand mi s-a propus colaborarea la cercul de muzica de la Palatul Copiilor. Eram student in anul II la Facultatea de Arte – Pedagogie muzicala. Initial, am privit propunerea cu scepticism: eram inca student si nu mai lucrasem niciodata cu niste copii. Profesorul titular de aici plecase si nu mai gaseau un altul, specializat in canto. Intr-un final am acceptat „provocarea” si nu regret nici o clipa alegerea facuta”, a declarat prof. Nicu Munteanu. A pornit la drum cu un grup de copii dornici sa cante, plini de energie si entuziasm, iar acum are in grija aproximativ 90 de copii cu varste intre 6 si 15 ani care ii asculta sfaturile si ii urmaresc orice gest. Profesorul de canto spune ca ii place sa lucreze doar cu cei pe care ii simte aproape de muzica si carora le place cu adevarat ceea ce fac.
„Fiecare are ceva extraordinar”
Profesorul nu ne-a putut spune care sunt copiii cei mai buni pe care ii are la cerc pentru ca, declara el, „fiecare are ceva extraordinar, ceva ce poate fi modelat si imi este foarte greu sa fac diferente intre ei. Toti se afla la varsta la care traiesc cu intensitate orice moment, orice provocare si li se pare ca tot ce-i inconjoara este „super””. Nicu Munteanu le-a creat copiilor un spectacol propriu pentru diferite ocazii. Repertoriul este destul de bogat daca ne gandim ca profesorul este si textier, si compozitor. Acum, copiii se pregatesc de concertele ocazionate de sarbatorile de iarna, iar, sambata, 14 octombrie, au sustinut spectacolul „Armonii de toamna”. Pe scena de la Palatul Copiilor au urcat 60 de copii.
Eforturi… financiare
Pasiunea pentru muzica si dorinta de a face exact ceea ce iti place costa… Acest lucru l-a simtit profesorul Nicu Munteanu pe propria sa piele. Pentru ca avea neaparata nevoie, profesorul a facut rate la banca. Cu banii obtinuti a cumparat o instalatie de sunet pentru copii si una care sa le asigure orchestratia. A infiintat si o asociatie – „Societatea de Muzica Crescendo” – care se ocupa de pregatirea muzicala a tinerelor talente. Aici, timp de doua ore, copiii invata partea teoretica, fac exercitii de respiratie si dictie si canta. Nicu Munteanu cauta, acum, un textier pentru ca va forma o grup vocal – „Crescendo” – alcatuit din copiii care se pregatesc la asociatie. „Avem nevoie de piese noi, in prima auditie”, a mai precizat profesorul de canto.