10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecial„Trubadurul" cântă pentru CNSAS de 1.000.000 de lei

„Trubadurul” cântă pentru CNSAS de 1.000.000 de lei

Reprezentanţii Consiliului sunt acuzaţi de fostul vicepreşedinte al CJ Timiş că au cerut instanţei să constate calitatea acestuia de colaborator al Securităţii, deşi aveau cunoştinţă de falsurile existente la dosar. Ulterior, chiar CNSAS a renunţat la proces.

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, liberalul Liviu Borha, cere daune Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) pentru faptul că instituţia l-a declarat colaborator al Securităţii în baza unui dosar plin de falsuri.

Acum, Borha solicită în instanţă despăgubiri de peste 1,3 milioane lei, după ce s-a constatat oficial că dosarul întocmit de fostul serviciu secret ceauşist a fost întocmit pe  baza unor acte false. Dincolo de suma imputată CNSAS, încă şi mai curios este un alt amănunt: potrivit avocatului fostului vicepreşedinte al CJ Timiş, reprezentanţii Consiliului ar fi avut cunoştinţă de informaţiile contrafăcute înainte de momentul la care au sesizat Curtea de Apel Bucureşti cu solicitarea de a se constata că Borha a fost colaborator al Securităţii.

Totuşi, CNSAS a mers mai departe. Iată un extras din cererea de trimitere în judecată a CNSAS, depusă de Liviu Borha la Tribunalul Bucureşti: „Fac precizarea că încă de la începutul cercetărilor desfăşurate de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii am comunicat şi furnizat acestora în nenumărate rânduri probe din care rezultă în mod clar că nu am colaborat în nici un fel cu Securitatea. Mai mult decât atât, am solicitat pârâtei (CNSAS – n.r.) să dispună efectuarea unei expertize grafologice la INEC, care să stabilească în mod cert că angajamentul şi celelalte înscrisuri despre care aceasta a afirmat că îmi aparţin şi sunt semnate de către mine, însă aceasta a efectuat expertiza, dar refuzat să o ia în considerare întrucât a stabilit că eu nu făcusem niciun angajament”. Procesul va începe pe 19 martie.

Demersul liberalului timişorean vine după ce, în luna martie a acestui an, CNSAS a renunţat la judecată în procesul lui Borha, după ce expertiza grafologică a constatat că înscrisurile de la dosar sunt false.

Expertiza grafologică

Liviu Borha spune că demersul CNSAS de a cere judecătorilor să îl declare colaborator al Securităţii i-a creat prejudicii în condiţiile în care deţinea la vremea respectivă funcţia de vicepreşedinte al CJ Timiş. Acum, liberalul nu mai are funcţie publică. În ceea ce priveşte primul proces cu CNSAS, instituţia cerea, în ianuarie 2009, Curţii de Apel Bucureşti să constate că Liviu Borha este colaborator al Securităţii, cu care ar fi semnat un angajament sub numele de cod „Trubadurul”. CNSAS susţinea că Borha şi-ar fi pus casa la dispoziţie, pentru întâlniri între informatori, colaboratori şi ofiţeri ai Securităţii. Procesul s-a încheiat după ce o expertiză grafologică a conchis că înscrisurile sunt false.   

Cele mai citite

Eliminarea facilităților fiscale lovește industria IT: salarii mai mici și riscuri de concedieri

Decizia de a elimina scutirile de impozite pentru angajații din IT de la începutul lui 2025 generează nemulțumiri în industrie. Salariile nete ale specialiștilor...

Fost ministru de Finanțe: „Scăderea pragului ar putea duce la diminuarea fondurilor la buget”

„Ordonanța trenuleț,” publicată recent în Monitorul Oficial, introduce schimbări semnificative în regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor. Începând din 2025, pragul veniturilor pentru care firmele pot beneficia...

Ministrul Apărării demontează mitul pensiilor uriașe din armată

Angel Tîlvar afirmă că cele mai mari pensii aparțin magistraţilor militari Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, a declarat că pensia medie pentru un soldat gradat...
Ultima oră
Pe aceeași temă