4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecial„Trolii patentelor” răsuflă ușurați după ce o lege care îi privea a...

„Trolii patentelor” răsuflă ușurați după ce o lege care îi privea a fost retrasă

Un proiect legislativ care ar fi trebuit să apere micile companii de șantajul „trolilor patentelor” a fost blocat săptămâna trecută, înainte de a ajunge în dezbaterea legislativului american. „Trolii patentelor” sunt numiți cei care adună un număr mare de patente, având că singur scop șantajarea altor companii.

Potrivit Time, senatorul Pat Leahy a anunțat intempestiv, la mijlocul săptămânii trecute, că proiectul de lege intitulat "Legea transparenței și îmbunătățirii patentelor" nu mai este o prioritate. La acest act au lucrat, timp de mai bine de un an, specialiști în dreptul proprietății intelectuale împreună cu partenerii lor din Congresul Statelor Unite.

Senatorul democrat și-a motivat decizia spunând că proiectul de lege nu poate trece la următoarea etapă a procesului de aprobare, întrucât susținătorii și oponenții propunerii nu au ajuns la o minimă înțelegere. Mai mult, senatorul susține că forma actuală a proiectului nu ar avea șanse de a trece de votul Senatului.

Dar, pentru ca vizionarea de către spectatorii americani a serialului „House of Cards”, care descrie mecanismele politice ascunse ale funcționării Congresului american să fie folosită la justa valoare, aflăm din Ars Technica despre adevăratul autor al retragerii legii privind patentele, care ar fi senatorul Harry Reid. El ar fi, lasă de înțeles criticii săi, apropiat de grupurile care sunt interesate de impunerea strictă a drepturilor de autor. Dintre acestea amintim firmele de consultanță legală, dar și universități și companii ale căror resurse cheie sunt tocmai patentele.

Oponenții legii care a fost blocată în Congres spun că nu toate companiile care își apără activ proprietatea intelectuală pot fi incluse în categoria definită de expresia troli ai patentelor, ele fiind, de fapt, niște entități legitime pe piață.

Trolii patentelor strâng, de obicei, zeci și sute de patente care contin adesea descrieri ale unor mecanisme suficient de vagi încât să semene cu multe dintre produsele de pe piață. Comportamentul obișnuit al unei astfel de companii se traduce în urmărirea și șantajarea startup-urilor din domeniul IT – firme care sunt la început de drum- pe care le acuză de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală prin folosirea uneia dintre invențiile sau inovațiile cuprinse în patentele sale.

Pentru că trolii patentelor au avocați foarte buni, eventualele procese durează foarte mult și, chiar și în situația în care firmele acuzate au câștig de cauză, costurile pentru acestea din urmă sunt atât de mari încât duc la faliment. Din acest motiv, firmele șantajate ajung să plătească despăgubiri deținătorilor de patente. Asta și pentru că trolii patentelor își ajustează pretențiile în funcție de posibilitățile celor șantajați, la fel cum mafioții adună taxa de protecție,

O excepție de la această atitudine, oarecum prudentă, a fost relatată de Tech Dirt. Șeful unui startup care a creat o rețea socială pentru familii, numită Life360, a dat răspuns companiei care îl acuza că i-a folosit unul dintre patente, începându-și scrisoarea cu "Dear Piece of S..t". Reacția nu a fost apreciată pozitiv, iar scrisoarea a fost inclusă în plângerea completată și depusă la tribunal de compania care reclamă încălcarea drepturilor de autor.

Practica descrisă este un adevărat "flagel", care amenință să sufoce majoritatea companiilor mici, care încearcă să dezvolte produse inovative, înainte că ele să devină suficient de puternice pentru a-și permite asistență legală de calitate.

Conform unui studiu realizat de Boston University, citat de Time, doar în 2011 pierderile cauzate diverselor firme de către trolii patentelor se ridică la 29 de miliarde de dolari, asta în timp ce între 1990 și 2010 companiile atacate au avut pierderi care, împreună, s-ar ridica la 500 de miliarde de dolari.

Dacă în limba română cuvântul trol descrie unul dintre spiritele rele care locuiesc pădurile și adâncurile pământului, în limba engleză termenul a căpătat și sensul de personaj răuvoitor, care perturbă activitatea celorlalți, fie că vorbim despre forumuri unde încearcă să producă scandal și neînțelegeri, fie de afacerile din domeniul tehnologiei, prin atitudinea litigioasă.  

Cele mai citite

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...

TikTok, platforma strategiei lui Călin Georgescu și rădăcinile sale în China

Combinația dintre politică și tehnologie l-a adus pe primul loc pe Călin Georgescu, în opțiunile românilor TikTok, platforma pe care Călin Georgescu a reușit să...
Ultima oră
Pe aceeași temă