Mai mult de jumatate din farmaciile constantene se afla in ipostaza de a nu primi nici un leu pentru decontarea medicamentelor peste valoarea contractului din anul 2004. Conform declaratiilor directorului economic al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, Marian Ciobanu, datoriile totale efectuate, anul trecut, de farmaciile constantene se ridica la suma de 203 miliarde lei.
Farmaciile au refuzat o propunere a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care le-ar fi scapat de arieratele din 2004. Reprezentantii CNAS au propus ca un procent de 6,5% din arierate sa fie suportate de catre unitatile farmaceutice si furnizorii de medicamente, iar restul sa fie achitat de catre CNAS.
Conform precizarilor directorului economic al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, Marian Ciobanu, din cele 117 farmacii care au inregistrat datorii in 2004, doar 15 au fost de acord cu cei 6,5% propusi de CNAS. Astfel, acestea vor achita 3,156 miliarde lei din datoriile efectuate in anul anterior.
La anul sau niciodata!
Sumele pentru unitatile farmaceutice care au acceptat propunerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor fi decontate in cursul saptamanii viitoare. Cat despre farmaciile care au refuzat plata cu 6,5% din valoarea datoriilor pe anul 2004, isi vor primi banii, poate, in 2006 sau… nu se stie cand. „Conform memorandumului intocmit, acestia ar trebui sa-si primeasca banii anul viitor, in 2006…”, a afirmat directorul economic al CJAS Constanta, Marian Ciobanu.
Probleme cu arieratele spitalelor din 2004
Cateva unitati sanitare constantene nu au reusit nici pana acum sa-si achite datoriile acumulate la medicamente pe anul 2004. Valoarea acestora se ridica la suma de aproximativ 41 miliarde lei. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a inregistrat arierate in valoare de aproape 40 miliarde lei. Celelalte spitale restantiere pe anul trecut sunt cel din Cernavoda, cu 153 milioane lei si cel din Harsova, cu 467 milioane lei.
Spitalul de Urgenta nu-si poate justifica datoriile la medicamente
Directorul economic al CJAS Constanta a declarat ca aceste arierate vor fi decontate numai in cazul in care sunt justificate (daca si serviciile medicale realizate in 2004 au depasit valoarea contractului incheiat cu CJAS). Potrivit afirmatiilor directorului economic al CJAS, Spitalul Cinic Judetean de Urgenta Constanta nu are indicatori peste valoarea contractului. Cu alte cuvinte, este posibil ca datoriile sale sa nu fie decontate. „Nu putem decat sa asteptam noi acte normative pentru a vedea daca situatia in care se afla aceasta unitate sanitara va putea fi rezolvata”, a conchis ec. Marian Ciobanu.
Au venit bani pentru spitale
Casa de Asigurari de Sanatate Constanta a alocat, in urma cu doua zile, fonduri in valoare de 117 miliarde lei pentru unitatile sanitare cu paturi. Astfel, Spitalul de Urgenta a primit 55 miliarde lei, cel de Boli Infectioase 4,1 miliarde, TBC Constanta 5,6 miliarde, Medgidia 9 miliarde, iar spitalul din Mangalia a primit suma de 10 miliarde lei. Sanatoriul din Eforie Nord a primit 3,2 miliarde, spitalul din Agigea – 3,2 miliarde, Eforie Sud – 4,4 miliarde, Cernavoda – 1,4 miliarde, Harsova – 2,2 miliarde, iar centrul de sanatate Baneasa a primit 1,1 miliarde lei. Serviciul de Ambulanta a fost „premiat” cu 9 miliarde lei.