16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialTrimisa acasa, la moarte sigura

Trimisa acasa, la moarte sigura

Erorile sistemului medical din Romania continua sa faca victime. Dupa cazul barbatului decedat la Spitalul de Urgenta din Slatina, un incident similar a avut loc la  Spitalul Judetean Satu Mare. Cornelia Bozga a ajuns luni la Unitatea de Primire a Urgentelor, dar a fost plimbata timp de doua zile intre Cardiologie si Urgenta, medicii refuzand sa o interneze, pe motiv ca nu sunt paturi libere. Ea a fost trimisa acasa, desi se simtea in continuare rau. Din pacate, organismul femeii care fusese diagnosticata cu insuficienta cardiorespiratorie cu fibrilatii nu a mai rezistat, aceasta decedand dupa cele doua zile. Explicatiile date de sefii spitalului sunt confuze si contradictorii. Ministerul Sanatatii a trimis o echipa la Satu Mare pentru a ancheta acest caz.
» Gheorghe Borcean, vicepresedintele Colegiului Medicilor, a declarat ca toata tara "este o Slatina".

 

 

O femeie de 71 de ani a murit dupa ce a fost plimbata timp de doua zile intre doua sectii ale Spitalului Judetean din Satu Mare. Acesta este cel de-al doilea caz, in mai putin de trei saptamani, in care un om moare din neglijenta cadrelor medicale.

Cornelia Bozga a ajuns luni la Unitatea de Primire a Urgentelor a Spitalului Judetean Satu Mare, dar a fost trimisa la Sectia Cardiologie, pe motiv ca la Urgente nu sunt paturi libere. De la Cardiologie a fost trimisa din nou la Urgente, unde a ramas pana marti, pe un scaun, in sala de asteptare, cand a fost trimisa iarasi la Cardiologie. Inca o data medicii de la Cardiologie au refuzat sa o interneze, motivand cu lipsa paturilor. "Nimeni nu mi-a dat nici macar o reteta", le-a povestit Cornelia Bozga unor jurnalisti din Satu Mare. De aici, marti dimineata, femeia a fost trimisa din nou la Urgente, acale de 4 kilometri, apoi acasa, in comuna Tatarasti, desi spunea ca se simte rau. Diagnosticul pus dupa doua zile de medicii de la Urgente era extrem de grav: insuficienta cardiorespiratorie cu fibrilatii. "Femeia avea pe fisa cod albastru, ceea ce insemna ca trebuia tratata in termen de o ora.

 

De la pornirea ambulantei de acasa de la ea si pana cand a primit primele ingrijiri a trecut mai putin timp", a spus medicul Cristian Rusu, directorul medical al spitalului. El "a uitat" insa sa precizeze ca femeia se prezentase la spital pentru a cere ajutor inca de luni si, desi avea probleme mari de sanatate, nu a fost internata, in ciuda insistentelor sale. Injectia primita marti a venit prea tarziu, iar femeia a decedat. Doua comisii de ancheta, dintre care una condusa de subsecretarul de stat Raed Arafat, se ocupa acum de acest caz. Cele doua comisii ii vor audia pe medicii de la Cardiologie si pe cei de la Unitatea de Primire a Urgentelor. De asemenea, si Colegiul Medicilor din Satu Mare va cerceta acest caz. Conducerea spitalului spune ca a aflat din presa despre cazul femeii, pentru ca familia acesteia nu a depus vreo reclamatie. Marcel Bozga, fiul femeii decedate, cere pedepsirea medicilor care au lasat-o pe mama lui sa moara. 

 

Surse din Serviciul Judetean de Ambulanta Satu Mare sustin ca nu este singurul caz de acest gen. "In urma cu o luna, i-am amenintat pe cei de la Spitalul Judetean ca, daca nu imi interneaza pacientul, chem presa. Doar asa am reusit sa-l internam pe bietul om", a spus un medic de la Ambulanta, sub protectia anonimatului. Acest caz vine la scurta vreme dupa ce, la Slatina, un barbat a murit dupa ce a fost purtat intre spitale. Gheorghe Borcean, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat: "Nimic nu indreptateste pe cineva sa nu consulte un bolnav, iar faptul de a nu-l consulta este cea mai mare greseala pe care poate sa o faca un medic. Toata tara este o Slatina". Ministrul Sanatatii, Ionut Bazac, declarase, in urma cu trei saptamani, in privinta cazului Slatina ca "aceste fapte nu se vor mai intampla atata vreme cat eu sunt ministru al Sanatatii".

»Medici sanctionati
In cazul copilului diagnosticat gresit la Galati, Consiliul etic al Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" si Comisia de control au decis mai multe sanctiuni pentru unele cadre medicale, precum si suspendarea din functie pe perioada cercetarii a sefului de sectie de la Neonatologie si a medicului-sef de la Obstetrica-Ginecologie.

Cele mai citite

Coaliția ajunsă la menopauză – Academia Catavencu

Cum era de așteptat, liberalii s-au frecat, s-au scălâmbăiat, s-au dat de ceasul morții, s-au indignat, s-au ascuns pe după batistuțe și, în...

Fondul European de Investiţii sprijină IMM-urile românești cu garanții de 477,7 milioane de euro

Fondul European de Investiții (FEI), parte a Grupului Băncii Europene de Investiții, a încheiat parteneriate cu șapte bănci din România – UniCredit Bank, Alpha...

Daniel Paraschiv a marcat primul său gol pentru Real Oviedo! – VIDEO

Daniel Paraschiv, atacantul monitorizat atent de selecționerul Mircea Lucescu, a reușit primul său gol în tricoul lui Real Oviedo, echipa din liga secundă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă