22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Trident"-ul lui Blair

„Trident”-ul lui Blair

•  Tony Blair a propus modernizarea sistemului de descurajare nucleara Trident

 

Blair a propus cheltuirea a 15 pana la 20 de miliarde de lire sterline (intre 22,3 si 29,7 miliarde euro) in urmatorii 30 de ani, pentru fabricarea de noi submarine care sa poata transporta rachete Trident. Acestea ar putea intra in exploatare in aproximativ 17 ani.
In plus, Blair propune si ca Marea Britanie sa se alature programului american de "prelungire" a vietii rachetelor Trident pana in 2042 sau chiar 2050.
Propunerile au provocat nemultumire in propriul partid, Partidul Laburist, dar au sustinerea conservatorilor din Parlamentul britanic. Principalele critici care se aduc invoca ideea ca in noua conjunctura internationala de dupa sfarsitul Razboiului Rece nu ar mai fi necesara modernizarea arsenalului nuclear. La aceasta, Tony Blair a amintit amenintarile reprezentate de state cum ar fi Coreea de Nord, care sunt deja sau ar putea intra in curand in posesia unor bombe nucleare. Mai mult, "nu este doar imaginatie" ideea unor state care ar putea "sponsoriza terorismul nuclear de pe teritoriul lor", a avertizat Blair.
Unii au pus sub semnul intrebarii si motivul introducerii acestui proiect in dezbaterea actualei legislaturi, acuzandu-l pe Blair ca este preocupat mai mult de "mostenirea" pe care o lasa decat de problemele cu adevarat urgente. Dar, data fiind amploarea proiectului si perioada destul de indelungata pe care o presupune finalizarea, amanarea ar echivala cu respingerea lui, a explicat premierul.
Argumentele lui Blair nu au fost insa destul de convingatoare pentru unii dintre colegii sai de partid. Doi dintre acestia – Nigel Griffiths si Jim Devine – au demisionat din functiile guvernamentale pe care le detineau (secretar de stat pentru relatiile cu Camera Comunelor, respectiv secretar de stat adjunct in Ministerul Sanatatii) pentru a-si putea exprima liber opinia si votul impotriva in Camera Comunelor. 28 de deputati laburisti, condusi de Gordon Prentice, i-au scris secretarului general al Partidului Laburist, cerand "consultare mai ampla si mai profunda" in cadrul formatiunii si al organizatiilor afiliate.
Cu sprijinul conservatorilor, proiectul a fost aprobat ieri de Camera Comunelor. Ceea ce nu a facut decat sa amplifice resentimentele unora dintre laburisti impotriva celui care le este inca lider.

• Rachetele Trident
Lungime: 13 metri
Greutate: 58.500 kg
Diametru: 1,9 metri
Raza: peste 7.400 km
Cost: 16,8 milioane lire sterline per racheta

Sursa: Federatia Savantilor Americani

• Arsenalul nuclear britanic
Acesta e cel mai redus dintre arsenalele celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, recunoscute oficial ca detinatoare de astfel de armament in baza Tratatului de Neproliferare.
Arsenalul nuclear britanic consta in patru submarine de tip Vanguard, fabricate in Marea Britanie, dotate cu 16 rachete americane Trident cu raza lunga de actiune, purtatoare de focoase nucleare de productie interna. Unul din cele patru submarine se afla mereu in larg. Cel mai nou submarin a fost dat in folosinta in 1999, iar submersibilele sunt functionale timp de 25 de ani.

Cele mai citite

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...
Ultima oră
Pe aceeași temă