3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialTrendul este prietenul tau

Trendul este prietenul tau

Volatilitatea excesiva a pietelor de capital, din ultimele doua luni, ii forteaza pe investitori sa-si regandeasca atat structura portofoliului investitional, cat si strategia de actiune in piata. Desigur ca pe orice tip de piata, mai ales pe cea de actiuni, una din problemele-cheie pentru un trader adevarat este raspunsul la intrebarea: "Sunt impreuna cu trendul sau impotriva acestuia? Daca da, cum procedez sa raman alaturi de el?"

In fapt, titlul acestui articol are doua semnificatii. In primul rand urmareste prezentarea, in sfarsit, a unui raspuns complet la intrebarile de mai sus puse de unii investitori in cadrul unei emisiuni TV specializate. In al doilea rand se doreste un sprijin pentru acei potentiali investitori, tineri, preocupati de o educatie bursiera generala sau una adecvata acestor momente. Intr-o alta ordine de idei, titlul articolului este traducerea unuia dintre bestseller-urile renumitului Alexander Elder — The Trend is Your Friend, unul dintre marii precursori ai traderilor, carte care merita sa fie aprofundata pentru ca rezolva in cea mai mare parte multe neclaritati.
Este perfect adevarat ca daca poti determina corect trendul unei piete, atunci poti castiga bani. Aceasta poate suna simplu, dar in aceasta perioada, mai putin obisnuita, intelesul este mult mai profund.

 

Adevarul: daca esti pozitionat gresit ca orizont de tranzactionare, chiar daca ai ales corect trendul, uneori acesta nu poate fi neaparat protectorul tau, ci mai degraba dusmanul tau. La fel, daca ai ales un termen de tranzactionare corect (ex. un bottom pe termen scurt), este posibil ca trendul respectiv sa se intoarca impotriva ta si in ciuda alegerii corecte sa fii scos afara din piata cu unele pierderi. Desigur ca, fara a privi cel putin un grafic de analiza tehnica, ne vom intreba: Ce este trendul? Apoi, dupa ce vom privi atent, mai multe grafice, la un moment dat vom spune foarte simplu ca pentru o anume perioada de timp o piata poate fi  crescatoare, coboratoare sau in consolidare. Pentru exemplificare, vom alege graficul saptamanal al indicelui BET-FI de la BVB pentru ultimii 5 ani.

Acesta ne va prezenta caracteristicile miscarilor/fluctuatiilor sale din piata, adica o insiruire de oscilatii delimitate intre ele de minime si maxime grupate si diferentiate pe anumite perioade de timp. Totodata vom constata pe grafic o anume ciclicitate a evolutiei pretului evidentiata intre doua minime semnificative.
Pentru cei care nu stiu, vom spune ca un trend este crescator daca minimele si maximele sunt mai mari decat cele anterioare, iar un trend este coborator daca maximele si minimele sunt mai mici decat cele anterioare. Daca vom analiza anul 2008, vom vedea ca trendul primar al indicelui este unul de coborare si putem face orice minianaliza locala pe baza evolutiei sale in cascada (topuri intermediare determinate de putinele rally-uri). Estimand cu o acuratete cat mai mare directia trendului din piata pentru perioada care ne intereseaza (sa zicem pe termen scurt, doua-trei luni), putem gasi una din principalele chei ale realizarii profitului in piata.

 

Pentru aflarea directiei trendului nu exista cea mai buna unealta valabila pentru oricare investitor; fiecare si-o gaseste sau construieste pe cea mai potrivita personalitatii sale, pe baza celor deja cunoscute/aplicate de ani de zile printre analistii tehnici si testata indelung de cel in cauza.
Eu folosesc deopotriva mai multe metode: 1) metoda celor trei medii mobile combinata cu indicatorii de directie MACD si DMI; 2) metoda formatiunilor/modelelor grafice bullish si bearish clasice combinate cu o medie mobila (EMA 50); 3) metoda triple screen pentru trei grafice si 4 oscilatori/ indicatori: MACD, RSI, linia parabolic SAR si al patrulea indicator la alegere, in functie de piata si conjunctura.

Deoarece avem o piata foarte volatila, cu bottomuri si minitopuri agresive, voi folosi ultima metoda, cu indicatorul MACD, linia parabolic SAR si Fast K%. Ne putem extinde, dupa preferinte, la graficul lunar si cel zilnic. Ultimul indicator ne semnaleaza la timp cand directia trendului este crescatoare pentru valori peste linia de 60 si de coborare pentru valori sub linia de 40, precum si bottomuri/ puncte de intrare la minimele din zona supravanzarii sub linia de 20 si topuri locale/ puncte de iesire la maximele din zona supracumpararii peste linia de 80.
Acuratetea directiei trendului creste coreland semnalele celor trei indicatori. In cazul nostru, MACD indica scadere cu o usoara tendinta de rally, fiind sub linia de 0; linia parabolic SAR preseaza usor de sus, dar tinde sa intersecteze trendul sustinand un posibil reversal, iar Fast K% a trecut in zona neutra (40-60) ceea ce prezinta o miscare sideway (laterala).

Concluzia este ca ne putem astepta, curand, chiar la o schimbare a trendului. Deci, stim trendul actual, atunci cum ramanem prieteni cu el? Simplu: cu DISCIPLINa, asteptand ca el sa ne spuna noua cand sa intram si nu noi lui, adica intram cand avem semnale puternice la uneltele folosite si mai ales cand avem confirmarea directiei noi pentru cel putin inca o zi, adica dupa inca 2-3% in directia noului trend, altfel acesta ne poate deveni dusman si ne arunca afara din piata.

Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă