Guvernul nepalez a decretat, marți, trei zile de doliu, pentru cele peste 4.000 de persoane care au murit în urma cutremurului puternic care a avut loc sâmbătă, relatează DPA, conform Mediafax.
Guvernul a anunţat un nou bilanţ de 4.353 de victime, în timp ce operaţiunile de căutare şi salvare continuă. Guvernul a declarat, de asemenea, că traversează „o perioadă dificilă în această criză, din cauza resurselor sale limitate”.
Citește și: Români surprinși de cutremurul devastator din Nepal
„Nu eram pregătiţi pentru un dezastru de o asemenea amploare”, a declarat ministrul de Interne, Ban Dev Gautam.
„Nu avem suficiente resurse şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la toată lumea”, a adăugat el.
Multe persoane din capitala Kathmandu au dormit în aer liber, în parcuri şi pe drumuri. Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită în unele zone, dar rămâne intermitentă.
Citește și: MAE: Încă doi români au fost localizați, după cutremurul din Nepal
Oamenii se plâng că au rămas fără gaz, învinuind Guvernul că nu depune suficiente eforturi pentru a oferi populaţiei produsele de bază.
„În zona noastră nu se mai găseşte mâncare. Magazinele abia dacă sunt deschise şi, dacă sunt, oamenii le iau cu asalt şi totul se termină în câteva minute”, a declarat un locuitor din capitală, Rajendra BK.
Furia şi frustrarea sunt în creştere, pe măsură ce replicile continuă.
„Am fost aici pe străzi, fără mâncare şi apă şi încă nu am văzut vreun reprezentant al Guvernului în trei zile”, a declarat un bărbat care campează pe străzi împreună cu familia.
Guvernul a avertizat împotriva pieţei negre, în timp ce populaţia se luptă să îşi procure cele necesare.
Penele de electricitate fac imposibilă retragerea banilor din bănci.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că satele izolate din trei districte, Sindhupalchowk, Rasuwa şi Gorkha, sunt încă inaccesibile.
Un bărbat care locuieşte într-un cort improvizat cu aproximativ alte 20 de persoane a declarat că locuinţa sa din satul Sindhukot în districtul Sindhupalchowk a fost distrusă complet. „Unchiul meu a murit după ce a fost îngropat sub dărâmăturile casei. Toate vitele din sat au fost ucise. Devreme ce drumul era practicabil, am adus răniţii la Kathmandu, dar Guvernul nu a trimis încă ajutor acolo”, a povestit el.