» Romanii cred ca situatia de pe piata muncii autohtona s-a inrautatit in 2009 fata de anul trecut, iar trei sferturi din acestia sunt ingrijorati ca isi vor putea pierde locul de munca, potrivit unui sondaj INSOMAR.
» In conditiile in care 25 la suta din romanii care lucreaza in strainatate s-ar intoarce in tara, asa cum indica cercetarea, numarul somerilor ar depasi pragul de un milion de persoane, ceea ce ar inseamna in opinia economistului Ilie serbanescu, ca Romania s-ar intoarce cu zece ani in urma.
Trei sferturi din romani sunt ingrijorati ca si-ar putea pierde locul de munca, potrivit ultimului sondaj al Insomar, citat de Newsin. Documentul mai arata ca 74 la suta din romani cred ca stiuatia economica, dar si cea de pe piata muncii s-au inrautatit fata de anul trecut, cu toate ca majoritatea celor intervievati nu au observat schimbari nici in ceea ce priveste situatia financiara a familiei lor, nici referitor la locul de munca. Ingrijorarea romanilor fata de pastrarea locurilor de munca a inceput sa creasca inca de la inceputul anului 2008. Cu toate acestea, potrivit ultimului Eurobarometru realizat la nivelul tarilor membre UE, romanii erau printre cei mai putin ingrijorati cetateni din UE din acest punct de vedere, la polul opus situandu-se Ungaria, cu un procent de 70 la suta.
Sociologul Ovidiu Voicu sustine ca probabil foarte putini dintre respondenti au fost in situatia de a se teme pentru locul de munca, insa prin faptul ca "autoritatile, atat puterea, dar si opozitia, vorbesc despre criza, s-a tras concluzia ca lucrurile merg prost pe piata muncii". In opinia sociologului, daca lucrurile evolueaza in acelasi ritm ca si pana acum, "perceptiile se vor inrautati in lunile care urmeaza".
Ministrul Muncii, Marian Sarbu, mentiona ca pana la sfarsitul anului 2009 in Romania numarul somerilor ar ajunge la aproximativ 500.000 de persoane. In conditiile in care la sfarsitul anului 2008 erau inregistrati aproximativ 380.000 de someri, iar pana in luna aprilie a acestui an Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca apreciaza ca numarul acestora ar putea creste cu peste 50.000 de persoane, prognozele Executivului ar putea fi date peste cap.
Economistul Ilie serbanescu considera ca "nici o cifra nu este relevanta, in conditiile in care sunt trei milioane de persoane care muncesc in strainatate si care s-ar putea intoarce in tara". Cu toate ca, potrivit documentului, jumatate dintre romanii care au lucrat in strainatate in 2008 nu intentioneaza sa se intoarca pentru a munci in tara, totusi un sfert din acestia este probabil sa revina in tara. Chiar si in conditiile in care o mica parte din romanii plecati la munca in strainatate s-ar intoarce in tara, serbanescu socoteste ca estimarile ministerului ar fi depasite, iar "Romania ar ajunge la nivelul anului 1999". Pe de alta parte, analistul economic Aurelian Dochia, de la Centrul pentru Politici Economice, crede ca numarul somerilor nu va depasi 600.000 pentru ca, "desi sunt foarte multe reduceri de personal, nu va fi decat o problema regionala si nu se va resimti la nivel national".
In plus, Aurelian Dochia socoteste ca romanii plecati in strainatate vor dori mai degraba sa ramana acolo "chiar si muncind la negru" pentru ca cei care ar dori sa se intoarca "au in minte anumite conditii si, daca li s-ar acorda aceste facilitati, s-ar intoarce".
Perspectivele economisirii se arata sumbre pentru 2009 deoarece, potrivit studiului, aproape 70 la suta din romani au declarat ca nu si-au pus bani deoparte in 2008 iar dintre acestia, mai mult de jumatate nu cred ca vor reusi sa faca economisiri nici anul acesta. De altfel, documentul arata ca o treime din romani considera ca cea mai sigura metoda de economisire este punerea banilor la ciorap. Sociologul Ovidiu Voicu ne-a explicat acest lucru prin faptul ca "bancile nu au fost niciodata in topul increderii", iar in ultima perioada "s-a vorbit destul de mult de falimentele din sistemul bancar, care au adus aminte de bancile falimentare din Romania".
» Basescu, in top
Increderea electoratului in presedintele Traian Basescu continua sa se mentina la cote ridicate, atat la nivel absolut, cat si raportat la posibilii sai contracandidati politici, releva Barometrul social-politic ianuarie 2009, realizat de INSOMAR. Potrivit cercetarii sociologice, Traian Basescu este singura personalitate politica a carei cota de incredere atinge 57%. Pe de alta parte, actuala formula de guvernare beneficiaza de suportul a 43% din populatia cu drept de vot care considera actuala formula de guvernare drept "cea mai buna solutie" pentru contextul politic ulterior alegerilor de la sfarsitul anului 2008.