Editura Polirom a achizitionat drepturile pentru publicarea a trei romane ale scriitoarei britanice Doris Lessing, castigatoarea premiului Nobel pentru literatura de anul acesta. Editura avea cartile pe lista de posibile achizitii, cumparand drepturile de publicare la Targul de carte de la Frankfurt, la o jumatate de ora dupa anuntarea premiului, ne-a declarat Bogdan Stanescu, directorul editorial al editurii.
"The Golden Notebook", capodopera lui Lessing, "The Cleft", ultimul roman al acesteia, si "The Fifth Child" vor fi publicate in limba romana de Polirom la inceputul anului viitor, a declarat Bogdan Stanescu, aflat inca la Frankfurt. Polirom a tratat cu agentul lui Lessing, Andrew Nurnberg, anunta NewsIn.
"The Golden Notebook", publicat in 1962, este cea mai cunoscuta carte a scriitoarei, care a facut-o si celebra. Volumul spune povestea unei scriitoare de succes care tine un jurnal. "Miscarea feminista aflata la inceputuri a vazut-o ca pe o lucrare de pionierat, iar cartea se numara printre cele cateva care au format viziunea secolului XX asupra relatiei dintre femei si barbati", se arata in biografia intocmita de Academia suedeza la acordarea premiului Nobel de anul acesta.
"The Cleft", publicat in iulie 2007, imagineaza o societate mitica, lipsita de intrigi sexuale, gelozie si rivalitati meschine, o societate fara barbati.
Publicat in 1989, "The Fifth Child" vorbeste despre un cuplu conservator care are patru copii perfecti si este socat la nasterea celui de-al cincilea, care este anormal si inspira teama.
Castigatoarea premiului Nobel pentru literatura, care va implini in curand 88 de ani, este o scriitoare extrem de prolifica. Cu toate acestea, doar cateva volume de Doris Lessing au fost publicate in Romania in traducere, toate inainte de 1989. Cel mai recent, "Povestiri africane", editat de Univers, dateaza din 1989.
Un alt roman pe care Polirom il va edita in urma Targului de la Frankfurt este "Exit Ghost", cea mai noua carte a americanului Philip Roth, care era considerat favorit la pariurile pentru Nobelul literar. Romanul il aduce in scena pe Nathan Zuckerman, alter-egoul scriitorului, care apare in noua dintre cartile lui Roth.
Targul de carte de la Frankfurt este cel mai mare din Europa, anul acesta fiind prezente 35 de edituri romanesti.