» Pentru eliminarea discutiilor interminabile din preajma alegerilor in legatura cu cine a furat mai multe voturi, sistemul electoral ar putea fi imbunatatit prin doua metode imediate, care ar elimina suspiciunile cel mai des invocate de partide: "turismul electoral" si votul multiplu.
» Specialistii sustin introducerea votului prin corespondenta in locul sectiilor speciale si asigurarea unei baze de date functionale cu cetatenii cu drept de vot. Viitorul apropiat rezerva o a treia metoda: votul electronic, pe internet.
"Masinaria infernala", asa cum au numit Mircea Geoana si PSD presupusa fraudare masiva a alegerilor, ar putea fi pusa la pamant prin cateva metode simple, care ar elimina cele mai raspandite practici murdare folosite de partide: "turismul electoral" si votul multiplu. Comisia de Aparare din Senat, care in urma acuzelor grave ale PSD a inceput investigarea alegerilor, a ramas practic fara obiectul muncii dupa decizia Curtii Constitutionale de a valida rezultatul turului al doilea de scrutin. Totusi, senatorul liberal Teodor Melescanu, seful acestei comisii, a anuntat ieri cateva astfel de idei privind sectiile de vot din strainatate: introducerea unui sistem de comunicare similar cu cel din tara, folosirea de camere video conectate la internet, precum si o lege care sa introduca votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate.
Specialistii in practici electorale ne-au explicat ca introducerea pentru toti cetatenii romani a votului prin corespondenta, care sa inlocuiasca sectiile speciale, precum si utilizarea corecta si rapida a unei baze de date cu cetatenii cu drept de vot ar reduce aproape de zero aceste presupuse fraude. Adrian Sorescu, expert in sisteme electorale, ne-a spus ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care "alegatorii pot vota in orice localitate doresc", ceea ce creeaza posibilitatea turismului electoral si a votului multiplu. Aceste practici ar putea fi eliminate prin votul prin corespondenta. In alte tari, daca un cetatean nu locuieste acolo unde are adresa din buletin, face o cerere la biroul electoral de circumscriptie si este sters de pe listele permanente de vot, fiind mutat pe listele de corespondenta ale sectiei de unde domiciliaza. Sau, in cazul unei calatorii, cetateanul anunta acelasi birou ca in ziua votului se va afla intr-o anumita locatie de unde doreste sa voteze.
Autoritatile vor trimite, in ambele situatii, un buletin de vot intr-un plic sigilat, la adresa de unde cetateanul anunta ca va vota. Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, spune ca in Ungaria sistemul votului prin corespondenta a fost adaptat: cetateanul primeste o adeverinta de la biroul din circumscriptia unde domiciliaza. Cand voteaza la o sectie din alta localitate, anuntata in prealabil, trebuie sa prezinte si sa predea acel act. Intrebat ce s-ar intampla, intr-un astfel de sistem, cu cetatenii care sunt nevoiti sa plece pe neasteptate din localitatea de domiciliu, dar vor sa voteze, Adrian Sorescu socoteste ca "legile iti asigura dreptul de a vota, dar asta nu inseamna ca autoritatile trebuie sa alerge dupa tine cu sectia sau cu urna de votare".
O alta metoda de eliminare a fraudei exista deja in Romania, insa este folosita cu jumatate de masura si rezultatele nu i se vad: o baza de date electronica, cu cetatenii care au drept de vot. "Exista un sistem electronic de comparare a codurilor numerice personale (CNP) cu cele care apar pe listele de cetateni care au votat. Totusi, la alegerile europarlamentare, rezultatele au aparut dupa 6 luni. Este absolut tardiv", spune Adrian Sorescu. si Adrian Moraru vorbeste de existenta acestei baze de date, care incepe sa functioneze abia dupa ce alegerile s-au incheiat. Totusi, un scenariu mult mai simplu ar putea fi aplicat: functionarea acestui sistem in timp real, prin conectarea la internet a tuturor sectiilor de votare din tara. Astfel, sistemul electronic ar respinge un cetatean care a votat deja.
Viitorul ar putea rezerva o a treia metoda de reducere a acestor fraude: votul electronic, prin internet. "Cred ca spre asta ne indreptam, acesta e viitorul. Deocamdata insa toate statele europene, precum si americanii si-au manifestat rezervele. Suspiciunile de frauda sunt imense. Chiar daca autoritatile ar construi un sistem electronic de vot beton, simplul fapt ca populatia nu are incredere in el este un motiv suficient ca sa nu fie folosit", ne-a spus Adrian Sorescu. Posibilitatea partidelor de a cumpara numele de cod si parolele care ar fi necesare cetatenilor sa voteze este un risc prea mare, crede Adrian Moraru.
Cu toate ca aceste metode par simplu de pus in practica, prima piedica ar fi chiar partidele, dupa cum spune Adrian Moraru: "Metodele exista, insa politicienii nu vor sa le aplice. Cred ca nu avem un mecanism de vot prea usor de exploatat, ci mai degraba predispus la mici ciupeli. Nu poti fura mii de voturi in Romania si cred ca avem un nivel acceptabil de frauda electorala", spune Moraru. In rest, intregul scandal creat in jurul alegerilor si al presupusei lor fraudari masive este "o perdea de fum" pe care si PDL ar fi folosit-o daca ar fi fost in locul perdant al PSD, crede Moraru.