2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialTrei odai la Chisinau, mai scumpe decat in Bucuresti

Trei odai la Chisinau, mai scumpe decat in Bucuresti

» Chisinaul bate Bucurestiul la preturile apartamentelor. Cele mai multe dintre locuintele scoase la vanzare in capitala Moldovei sunt mai scumpe decat cele din capitala noastra.

Bulversarea pietei imobiliare romanesti, pe fondul inghetarii creditarii ipotecare si al avalansei de zvonuri privind scaderea preturilor apartamentelor vechi, a condus la o situatie de-a dreptul hilara: preturile de lista ale apartamentelor din Bucuresti oferite de agentiile imobiliare sunt mult mai mici sau cel mult egale comparativ cu cele ale locuintelor similare scoase la vanzare in Chisinau, capitala Republicii Moldova. Analistii imobiliari se declara surprinsi de aceasta situatie. Unii dintre ei arata ca preturile apartamentelor din Romania – tara membra a UE si cu o situatie financiara mult mai solida decat a vecinilor de peste Prut – ar trebui, teoretic, sa fie mai mari decat cele din Moldova, unde si conditiile locative sunt mai proaste; alti analisti cred ca si moldovenii se vor izbi candva de efectele dezumflarii "bulei imobiliare".

Apartamentele vechi scoase la vanzare in Bucuresti au preturi diferite, in functie de cartier. Pentru o garsoniera aflata intr-un cartier obisnuit, proprietarii cer, de pilda, intre 32.000 si 62.000 de euro, in vreme ce pentru un apartament cu doua camere, confort I, pretul e de 50.000-70.000 de euro. Cu 50.000-80.000 de euro se poate achizitiona un apartament cu trei camere in zone precum Rahova, Giurgiului, Drumul Taberei sau Berceni. In Chisinau, proprietarii vand apartamentele cu trei odai cu preturi cuprinse intre 50.000 si 245.000 de euro (potrivit case.md, imobile.md), iar pe cele cu doua odai – cu 50.000-100.000 de euro. Pentru garsoniere (mai mici decat la noi), proprietarii cer intre 27.000 si 60.000 de euro. Ca si in Romania, in Moldova apartamentele noi sau "de planificare noua" sunt sensibil mai scumpe decat cele vechi.

"Preturile de la Chisinau pot fi un rezultat al faptului ca in R. Moldova sunt foarte multi bani negri, folositi in tranzactii, lucru intamplat candva si la noi..Pe de alta parte, probabil ca pe ei criza creditelor nu i-a atins atat de tare cum ne-a atins pe noi", a apreciat Ion Radu Zilisteanu, consultant imobiliar. In opinia sa, teoretic, preturile din Romania ar trebui sa fie mai mari decat cele din Moldova: "Noi suntem membri ai UE, afacerile din Romania sunt de valori mult mai mari, iar valorile PIB nu sunt comparabile. In plus, din propria experienta, va pot spune ca in R. Moldova conditiile de locuire sunt mai proaste decat in Romania".

Catalin Dan, vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor Imobiliare (ARAI), sustine ca "preturile in Moldova nu au crescut, ci au ramas la fel ca acum un an". Preturile lor au fost constante in timp, pe cand la noi a existat aceasta "bula imobiliara", alimentata de dorinta de castig rapid a unora, bula care acum s-a dezumflat – ne-a explicat expertul. El admite, la randul sau, ca in Romania conditiile de locuit sunt mai bune decat in Moldova, insa spune ca piata imobiliara din tara vecina trebuie judecata strict in context local, nu prin comparatie cu Romania: "Ei traiesc acolo. Au nevoie de case, platesc pretul.

Daca pe piata exista cerere, este normal ca preturile sa fie mai mari. Probabil in Moldova sunt si mai multi bani lichizi. si la noi au existat perioade in care locuintele din Bucuresti erau mai scumpe decat unele din New York si Paris, iar conditiile de locuire nu se puteau compara cu cele de acolo". Vicepresedintele ARAI sustine insa ca au inceput sa apara semnale clare de revenire la viata a pietei imobiliare romanesti: "Piata isi va reveni, pentru ca nevoia de locuire in Romania este extrem de mare. Programul «Prima Casa» este incurajator".

» Zvonurile pot face ravagii
Piata imobiliara romaneasca este vulnerabila la zvonuri, iar scumpirea accelerata a locuintelor din ultimii ani poate fi regasita si in R. Moldova, sustine Dan Ionascu, director al Departamentului de evaluare si consultanta imobiliara al biroului din Romania al Cushman&Wakefield. In ceea ce priveste piata rezidentiala din Romania, Ionascu spune ca ea este afectata nu doar de zvonuri, ci si de mediul legislativ instabil, incoerenta politicilor fiscale si lipsa lichiditatilor din piata, coroborate cu somajul crescator. Specialistul arata, referitor la Moldova, ca preturile locuintelor nu pot fi sustinute prin cerere.

"In primul rand, daca analizam puterea de cumparare a populatiei din R. Moldova – vorbim despre cumpararea de apartamente –, aceasta este cu mult sub cea pe care Romania o are in momentul de fata. Deci, in prima instanta, aceste preturi nu sunt sustenabile din punctul de vedere al cererii", afirma Dan Ionascu. El subliniaza ca preturile apartamentelor de peste Prut nu sunt sustenabile nici din punctul de vedere al investitiilor intrate in aceasta tara: "Instabilitatea politica reprezinta un dezavantaj major pentru mediul de afaceri international. Aceasta instabilitate a demotivat intr-o foarte mare masura investitorii in a intra pe piata R. Moldova".

Cele mai citite

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă