20.5 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialTrei funcţii pentru aceeaşi încăpere

Trei funcţii pentru aceeaşi încăpere

În bucătăriile apartamentelor de bloc este un lucru obişnuit să se amenajeze locul de luat masa. Tot în locuinţele cu probleme ridicate de spaţiu întâlnim des un loc de studiu amenajat în dormitor, mai ales în cel al copiilor. Dar, după cum lesne se poate observa, aceste soluţii de amenajare sunt dictate imperativ de lipsa spaţiului. O situaţie în care dimensiunile mari ale camerei să impună o amenajare care să însumeze mai multe funcţii este un caz rar.

În cele ce urmează vom prezenta un astfel de caz, care se află la polul opus situaţiilor descrise mai sus. Încăperea este amplasată într-un apartament de 114 mp şi ocupă întreaga jumătate dreaptă a acestuia, pe direcţia de acces de pe casa scării. Are o lungime de 9 m şi forma unui hexagon neregulat. Această geometrie a generat trei zone relativ distincte în ansamblul camerei, două aflate la extremităţile ei şi una centrală. Fiecare dintre ele are o suprafaţă suficientă încât să găzduiască mobilier care să le stabilească o destinaţie specifică. Lucrul acesta a fost facilitat de suprafaţa mare a încăperii, de aproape 40 mp. Deoarece imobilul este nou, proprietarii au putut realiza planurile de construcţie în concordanţă cu cele de amenajare interioară. Din acest motiv, achiziţionarea materialelor de finisaj şi a mobilierului a putut fi făcută în paralel cu lucrările de construcţie.

Dormitor, loc de relaxare şi birou

Cele trei funcţiuni care au rezultat la finalul amenajării sunt cea de dormitor, de loc de relaxare şi de birou. Zona de noapte a fost amenajată în extremitatea mai spaţioasă a camerei. La nivelul plafonului, ea este delimitată de restul încăperii de o grindă falsă, construită din gips-carton şi profile metalice, cu scopul de a servi drept suport pentru paravanul textil (care funcţionează după sistemul jaluzelelor), montat pentru a oferi un anumit grad de izolare.

Pentru sistemul de prindere al parava¬nului a fost construită o mască (foto 1). În spaţiul median al încăperii a fost amenajată zona de relaxare. Aici a fost amplasat un televizor LCD şi un sistem home cinema. Amenajarea a fost completată cu o canapea şi o măsuţă pentru cafea. Canapeaua funcţionează şi ca mască pentru pat, atunci când paravanul textil este ridicat.

Unul din pereţii din această zonă a fost finisat cu tapet (foto 2).În fine, ultima zonă – căreia i-a fost alocată cea de-a treia funcţiune – este şi cea mai mică dintre dintre cele trei. Aici au fost amplasate un birou, compus din două corpuri de mobilier, şi o bibliotecă (foto 3).

La toate aceste spaţii s-a adăugat şi balconul aferent camerei, cu suprafaţa de 16 mp, care a fost amenajat ca loc de relaxare. Tot aici s-a montat şi aparatul de aer condiţionat care deserveşte încăperea. Pereţii au fost finisaţi cu cărămidă aparentă, iar pardoseala cu gresie de exterior (foto 4).

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă