La Festivalul International de film de la Berlin, unul dintre filmele cele mai asteptate a fost thrillerul psihologic "Shutter Island" regizat de Martin Scorsese. Dupa vizionarea cu presa straina si locala, lumea s-a impartit in doua: unii au fluierat dezaprobator, iar altii au aplaudat.
Bulevardele berlineze erau tapetate cu afisele de la "Shutter Island". Toata lumea astepta cu nerabdare filmul lui Scorsese, cu Leonardo DiCaprio, in primul rand, dar si cu Ben Kingsley. Regizorul se incumeta sa puna la mare incercare nu numai atentia spectatorului, dar si memoria lui. Piesele trebuie adunate ca intr-un puzzle, iar la final nu strica sa aveti langa dumneavoastra un psihanalist dintre cei de elita, care v-ar putea fi calauza cinefila. Thrillerul conceput clar dupa modelul hitchcockian, respectiv al stralucitului "Spellbund"/"Fascinatie" din 1946, porneste de la un roman al lui Dennis Lehane, aparut in 2003, care l-a dus imediat cu gandul pe cineast la unul dintre filmele cult ale epocii mute "Cabinetul Doctorului Caligari" al genialului reprezentant al Scolii expresioniste Robert Wiene. Cunoscatorii isi vor aminti, insa, si de "Testamentul Doctorului Mabuse" al lui Fritz Lang.
Povestea se petrece in 1954, DiCaprio este un politist chemat pentru a elucida disparitia unei paciente dintr-un sanatoriu psihiatric extrem de straniu. Culmea, el vine pe aceasta insula, intr-o ambarcatiune, nesigura, ce-i drept, ceea ce-l face sa fie si mai chinuit de un rau de mare pe care nu si-l poate infrana (fireste ca te gandesti imediat la rolul lui din "Titanic" si zambesti macar in gand). Incetul cu incetul, itele se incurca tot mai tare, e pe cale sa izbucneasca un uragan, izolarea e totala, pe personajul principal il chinuiesc amintirile dintr-un lagar nazist, unde ajunsese ca militar american eliberator, dar ramasese marcat de grozaviile de acolo… Se aduna dovezi pentru un adevarat complot, nu este ignorat nici Razboiul Rece dintre Est si Vest, ori crimele lui Stalin.
Partenerul lui este interpretat de Mark Ruffalo, total diferit de tipul pe care il creioneaza, cu umor, intr-una din senzatiile Berlinalei, care a luat de altfel un logic premiu Teddy pentru filmele gay: "The Kids Are All Right"/ "Copiii sunt bine", unde este donatorul de sperma pentru doua lesbiene ai caror copii doresc sa-si cunoasca tatal biologic, care nu corespunde mai deloc cu declaratiile pe care le facuse in tinerete, cand isi asigurase urmasii. Acum este un foarte just politist si nu numai, dand impresia celui mai serios individ din lume. Apoi sunt cei doi doctori, unul mai impresionant decat celalalt si cu cariere remarcabile. Sir Ben Kingsley, de neuitat in "Gandhi", dar si in "Lista lui Schindler" si Max von Sydow, preferatul suedezului Ingmar Bergman.
Tulburator este Mahler cu muzica sa obsedanta. Dar si o remarca despre televizor, la inceputurile sale: ca ar fi acea cutie din care ies voci si chipuri. Cu siguranta ca o sa remarcati cravata (violet!!!) oribila a lui DiCaprio, dar vi se va da la un moment dat explicatia de ce. Prezentele feminine sunt mai degraba fantomatice, si la propriu, si la figurat, natura e frumoasa, dar inspaimantatoare. Veti avea o revelatie in cazul in care nu v-ati gandit niciodata pana acum ca de fapt visul este o trauma (nu degeaba ii spune cam la fel pe nemteste). Este o rana adesea nevindecabila. Cand ai impresia ca ai descalcit firul intamplarii, se complica si se rastoarna ametitor jucand un fel de ping-pong cu mintea spectatorului, chiar si al unuia suficient de avizat. Si totusi "Shutter Island" nu a intrat in competitia din care a iesit invingator "Eu cand vreau sa fluier, fluier" al lui Florin Serban, care a avut premiera in aceeasi zi de 13 februarie 2010!
SHUTTER ISLAND
SUA, 2010, 2h 16min.
Regia: Martin Scorsese. Cu: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams, Max von Sydow, Emily Mortimer, Patricia Clarckson.
Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema, Starplex, Cityplex, Patria, Cinema City Cotroceni), Cluj (Cinema City, Odeon), Iasi (Cinema City).