5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialTraseul banilor pentru campania lui Geoană

Traseul banilor pentru campania lui Geoană

Omul de afaceri Ioan Niculae ar fi dat bani pentru campania prezidenţială a PSD din 2009, în schimbul promisiunii că va primi preţuri preferenţiale la gaze naturale. Sumele au fost virate prin intermediul INSOMAR, instituţie condusă de un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Procurorii DNA sunt aproape de finalizarea cercetărilor într-un dosar penal în care personaje principale sunt magnatul Ioan Niculae, patronul InterAgro şi al echipei de fotbal de Liga I Astra Ploieşti, precum şi Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele PSD Brăila şi al Consiliului Judeţean Brăila. În acelaşi dosar mai sunt anchetaţi Gheorghe Teodorescu, acţionar al SC Insomar SRL, şi Viorel Bărac, director al SC InterAgro SRL.

Gheorghe Bunea Stancu este acuzat de procurorii anticorupţie de faptul că şi-a folosit influenţa şi funcţia de conducere din partid pentru a obţine bani sau foloase necuvenite pentru terţe persoane. Potrivit informaţiilor RL, banii ceruţi de liderul PSD sunt chiar campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009, când social-democraţii au mizat pe Mircea Geoană. De altfel, acesta din urmă a fost şi audiat de procurori ca martor în acest dosar. DNA a precizat însă că fostul şef al Senatului nu are calitate de învinuit.

Potrivit procurorilor,  în cursul lunii noiembrie 2009, Gheor­ghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor privind finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, acţionar principal al grupului InterAgro SA, pentru a fi folosită în cadrul campaniei electorale de la sfârşitul anului 2009.

În schimbul banilor, Ioan Niculae voia să obţină numirea unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei şi Comerţului şi la societăţile naţionale Transgaz şi Romgaz. Niculae este şi patronul unor combinate chimice şi a cerut în repetate rânduri preţuri preferenţiale la gaze naturale pentru producţia de îngrăşăminte chimice. Scopul acestor numiri preferenţiale era tocmai acordarea de avantaje combinatelor deţinute de omul de afaceri.

Cele patru combinate controlate de acesta sunt printre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu un consum de peste un miliard de metri cubi în 2009.

Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro. Banii au fost daţi printr-un contract-paravan încheiat între compania lui Ioan Niculae, InterAgro SA şi SC Insomar  SRL.

Mai exact, potrivit surselor RL, InterAgro a comandat către Insomar efectuarea unui studiu de piaţă care nu ar fi fost niciodată realizat. Comandarea acestui studiu, spun procurorii, ar fi reprezentat, de fapt, o acoperire aparent legală pentru adevărata destinaţie a sumelor de bani. În această operaţiune fictivă au fost implicaţi şi Gheorghe Teodorescu şi Viorel Bărac. Procurorii i-au pus sub acuzare pe cei doi pentru fals în înscrisuri, iar Ioan Niculae, în calitatea sa de acţionar InterAgro, este acuzat de complicitate la fals.

Insomar este un institut de sondaje care în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2009 a fost apropiat de interesele lui Mircea Geoană, au declarat surse RL. Insomar era controlat din umbră în acea perioadă de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care a fost un susţinător deschis al candidatului PSD pentru Preşedinţia României. De altfel, Geoană a fost fotografiat la reşedinţa lui Vîntu cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din decembrie 2009.

De altfel, Gheorghe Teodorescu, acţionarul INSOMAR anchetat în acest dosar de DNA, este şi el un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Presa a scris despre Teodorescu că ar fi folosit drept paravan de Vîntu în afacerea FNI.   Text Box:

Cele mai citite

Sterilizarea pisicilor de rasă comună, propusă să devină obligatorie printr-un proiect de lege

Un nou proiect legislativ propus de actuala putere prevede obligativitatea sterilizării pisicilor de rasă comună, atât cu stăpân, cât și fără, similar reglementărilor în...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Un accident tragic a avut loc pe coasta Mării Roșii din Egipt

Un accident tragic a avut loc pe coasta Mării Roșii din Egipt, unde o ambarcațiune turistică s-a scufundat, iar autoritățile egiptene au reușit să...
Ultima oră
Pe aceeași temă