18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTraseu cultural pentru turisti si biciclisti

Traseu cultural pentru turisti si biciclisti

» Editia de anul acesta a Anualei de Arhitectura marcheaza o schimbare de intentii, reflectand un oras in plina transformare.
» Mai mult decat un eveniment pentru specialisti, Anuala se doreste un festival adresat tuturor celor pasionati de oras.
» Case care plang, TransCentral Urban si Festivalul de film de arhitectura sunt cateva din evenimentele cele mai promitatoare din acest an.

Impartita in sectiunile trecut, Prezent si Viitor, a V-a editia e Anualei de Arhitectura Bucuresti se anunta un tur ambitios al domeniilor arhitectura si urbanism, dintr-o perspectiva evolutiva si, in acelasi timp, actuala a orasului.

De la concurs profesional la festival pe teme actuale
Ca in fiecare an, evenimentul este centrat pe o expozitie-concurs, care isi propune sa stabileasca puncte de reper in peisajul arhitecturii romanesti contemporane si sa popularizeze cele mai bune productii arhitecturale ale fiecarui an.
Editia de anul aceasta va aborda insa si cele mai importante preocupari actuale din domeniu, precum dezvoltarea exploziva a pietei imobiliare, noile probleme de strategie si urbanism, reabilitarea zonelor istorice si potentialul lor de dezvoltare, infrastructura si proiectele de mediu.
Programul anuntat va fi completat de mese rotunde, seminarii si workshopuri sustinute de arhitectii si designerii invitati, pe teme fierbinti ale momentului.
Trecut, Prezent si Viitor
Din program remarcam, la sectiunea Viitor, mini-Festivalul de film de arhitectura si Expozitia de proiecte imobiliare, dupa o selectie si o invitatie facute de OAR pentru cele mai interesante proiecte imobiliare initiate sau in curs de realizare in Bucuresti.
Promitatoare se anunta a fi si expozitia TUB, TransCentral Urban Bucharest, a grupului de arhitecti Re-Act Now, care cuprinde proiecte de dezvoltare pentru un traseu cultural central pentru turisti, pietoni si biciclisti. 
Sectiunea Prezent cuprinde expozitia-concurs cu proiecte de anul acesta din Bucuresti si este jurizata de arhitecti din Grecia, Austria, Franta si Romania (Timisoara si Brasov).
Sectiunea Trecut abordeaza trei domenii ale patrimoniului urban: stilul neoromanesc, ruinele industriale din perioada comunismului si "Casele care plang", un proiect al studentilor de la Facultatea de Arhitectura "Ion Mincu".

Fata ascunsa a Bucurestiului
Cea de-a V-a editie a Anualei de Arhitectura propune publicului larg si o incursiune in Bucurestiul de altadata, prin realizarea unui itinerar urban ce isi propune sensibilizarea si informarea opiniei publice cu privire la cladirile de patrimoniu necunoscute, care contureaza identitatea culturala a Bucurestiului.
Menit sa atraga atentia asupra a ceea ce se intampla in jurul nostru, acest traseu realizat de grupul "Case care plang" isi propune sa scoata la iveala acea parte de istorie pe care, din nenumarate motive, omitem sa o luam in considerare in drumetiile noastre prin oras: zonele din spatele bulevardelor si strazilor animate de masini. Acest traseu prin lumea de altadata a Bucurestiului va putea fi descoperit intre 26–27 mai in intervalul orar 13:00–18:00, cu plecare din fata librariei Carturesti atunci cand participantii vor descoperi Strada Pictor Arthur Verona, o sinteza a arhitecturii urbane bucurestene intre anii 1700-1900, continand unele dintre cele mai frumoase cladiri in definirea estetica si culturala a ceea ce era odinioara Bucurestiul.
Pline de farmec si patina, casele incluse deloc intamplator in acest traseu se afla astazi intr-o stare deplorabila. Desi nu sunt monumente importante, ele fac parte din oras si contureaza imaginea Capitalei. Defli neingrijite, aceste cladiri pastreaza totusi amintirea elegantei si, in unele cazuri, a opulentei impuse de moda vremii in care au fost construite.
Conceputa ca o platforma de comunicare intre cei care creeaza, cei care comanda si cei care folosesc arhitectura, Anuala de Arhitectura de anul acesta va debuta joi 17 mai la Sala Dalles cu o conferinta de presa. Evenimentul este organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania si Igloo Media, cu sprijinul Muzeului National de Arta Contemporana si al Librariei Carturesti. z

» Editia de anul acesta va aborda insa si cele mai importante preocupari actuale din domeniu, precum dezvoltarea exploziva a pietei imobiliare.

Cele mai citite

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...
Ultima oră
Pe aceeași temă