15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialTraseisti politici braileni, "exmatriculati" din administratia publica

Traseisti politici braileni, „exmatriculati” din administratia publica

Vreme de peste 15 ani, am asistat, cu repulsie si resemnare, la nenumaratele „plimbari” ale unor politicieni de la un partid la altul, dupa cum le dictau interesul de moment, spiritul de gasca sau, pur si simplu, ambitiile personale. Legea nu era clara in aceasta privinta, astfel incat votul electoratului era eludat cu buna stiinta.

Numeroase au fost cazurile unor organizatii politice care, la alegeri, castigau un anumit procentaj din optiunile cetatenilor cu drept de vot, iar la finalul mandatului constatau ca acest procent s-a modificat, in functie de plecarile unora catre alte partide sau cooptarea (denumita, de-a lungul timpului, pesederizare, cederizare etc.). Electoratul era nemultumit si se considera inselat, sefii de partide tunau si fulgerau, dar lucrurile mergeau mai departe, pe filiera: demisie din partid, declararea ca independent a nemultumitului, trecerea la alta organizatie politica, intamplator cea care a dat sau a promis mai mult.

Ce-si face omu' politic cu mana lui…

Dar iata ca la sfarsitul lunii trecute a fost promulgata si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Legea nr. 249 de modificare si completare a Legii alesilor locali, act normativ care, prin prevederile sale, stopeaza traseismul politic, lasand in offsaid si la Braila o parte dintre alesii locali, fie ei consilieri ai Consiliului Judetean sau ai Consiliului Local municipal. Ales in Consiliul Judetean Braila pe lista Partidului Umanist Roman (actualul Partid Conservator), Gheorghe Chiru este astazi presedintele filialei locale a Partidului Popular Crestin Democrat si vicepresedinte al CJ. „Barca” PUR-ista a fost parasita si de consilierul judetean Teodor Smochina, care si-a urmat seful la PPCD. Tot la Consiliul Judetean, consilierii Adrian Bernhard Ritzinger, Petre Ganciu si Peter Mitu si-au dat demisia din PNL si au infiintat, la Braila, filiala Partidului Mileniul III, dizolvata intre timp. La Consiliul Local Municipal Braila au ramas „fara de partid” actualul viceprimar Lucian Tilea si consilierul Vasile Varga (fosti PNL) sau Lucian Caprariu (fost PUR).

Mai sunt putine zile pana la limpezirea apelor

In termenul de 45 de zile de la promulgare prevazut de lege, toti alesii locali trebuie sa-si declare, pe propria raspundere, apartenenta politica. Daca aceasta nu corespunde celei din listele pe care a candidat la alegerile din 2004, consilierul isi pierde calitatea de ales local, urmand ca partidul respectiv sa propuna autoritatii publice locale competente urmatorul candidat din lista, conform legii.
Este greu de crezut ca oricare dintre partidele care au fost parasite, uneori cu acuze si declaratii de-a dreptul jignitoare, de fostii membri va fi de acord sa-i primeasca inapoi.

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă