Patronul unei firme timisorene, cu conexiuni directe cu celebra afacere „Electrica-Banat”, este anchetat penal intr-un nou dosar cu un prejudiciu de aproape 100 de miliarde lei vechi. Este vorba despre Dumitru Osman, cumnatul lui Vasile Croitoru, „creierul” filierei de distributie a unor componente contrafacute catre sistemul energetic national.
Noul dosar vizeaza societatea „Energo El Grup” SRL, infiintata in 2003, la Timisoara, de Dumitru Osman (43 ani), originar din Tecuci (judetul Galati). Potrivit ofiterilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis, in 2003, aceasta firma a tranzactionat o cantitate importanta de subansamble electrice, fara a inregistra in contabilitate operatiunile respective.
Cu ocazia cercetarilor s-a stabilit ca din contul societatii a fost ridicata, fara documente legale, suma de 10 miliarde lei vechi, realizandu-se ulterior inregistrari de plati fictive cu scopul de a denatura bilantul firmei. Anchetatorii sustin ca banii au fost ridicati din doua unitati bancare din Timisoara si Cluj-Napoca, pentru „achizitii de cereale”, insa in realitate aceste sume ar fi fost folosite in scop personal.
De asemenea, alte 34 miliarde lei au fost incasate prin ordine de compensare emise de catre o firma din Brasov in favoarea alteia din acelasi oras, pentru beneficiarul din Timisoara. Banii au ajuns ulterior in contul unor persoane fizice si cel al unor societati, de unde mai tarziu au fost ridicati in numerar.
„In conformitate cu actul incheiat de Directia Generala a Finantelor Publice Timis, prejudiciul cauzat bugetului de stat, respectiv impozitul pe profit si TVA, se ridica la peste 95 de miliarde lei vechi, nerecuperat pana in prezent”, au mai mentionat politistii.
Spalare de bani
Dosarul a intrat ulterior in atentia DIICOT. Impreuna cu Dumitru Osman mai sunt cercetati penal Marius Sorin Sparchez (43 ani), din Brasov, inculpat in procesul „Electrica-Banat”, si Vasile Brasoveanu (33 ani) din Bucuresti. Acestia sunt suspectati de evaziune fiscala, spalare de bani, fals si uz de fals.
Potrivit IPJ Timis, complicii lui Osman ar fi fost imputerniciti fictiv sa desfasoare activitati in numele amintitei firme, cu drept de semnatura in banci. Astfel, in perioada 2003-2004 „Energo El Grup” a livrat unor societati comerciale si unor sucursale „Electrica” din tara diferite componente electrice contrafacute, la preturi supraevaluate.
Printre cele care au achizitionat aceste produse figureaza si societati romanesti cunoscute, ca „Tractorul” Brasov, „Letea” Bacau si „Antibiotice” Iasi. Componentele vandute de firma timisoreana au fost, la randul lor, cumparate de la societati din Oradea, Cluj-Napoca, Bucuresti si Campia Turzii, care aveau „intrari” pentru aceste produse de la furnizori inexistenti, asa-numitele firme-„fantoma”.
Politistii au mai descoperit livrari fictive de „celuloza albita” catre „Letea” Bacau, in suma de peste 58 miliarde lei. Pentru acesti bani au fost intocmite procese-verbale de compensare cu alte societati (una din Bacau si trei din Iasi).
La nici doi ani de la infiintare, „Energo El Grup” a ajuns pe locul doi in topul datornicilor din Timis. Intre timp au fost demarate actiuni de executare silita, dupa ce numele firmei a aparut si in dosarele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.