» Doua investitii medicale majore urmeaza sa se faca in centrul universitar medical iesean.
Anul acesta, isi va deschide portile la Iasi un centru de transplant de tesuturi si celule, care va functiona in incinta Ambulatoriului Spitalului Universitar "Sfantul Spiridon" din municipiu, cea mai mare unitate spitaliceasca din Moldova. Decizia infiintarii acestui centru a fost luata de reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant si de cei ai Autoritatii de Sanatate Publica Iasi, dupa ce comisia a mai vizitat Spitalul Clinic de Urgente "Sf. Ioan" si Spitalul de Recuperare Iasi. "Discutiile s-au axat pe depistarea unui sediu care sa corespunda cerintelor de acreditare, iar in viitorul apropiat sa se demareze amenajarea acestuia. Pentru punerea in practica a acestui proiect vom apela la fonduri PHARE si speram ca in acest an sa inceapa deja functionarea noului centru", a declarat coordonatorul Agentiei Nationale de Transplant la Iasi, dr. Raluca Neagu.
Capitala Moldovei va avea si un centru de cercetare a stresului
O a doua investitie medicala, care se va ridica la peste 30 de milioane de euro, va fi facuta la Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Iacob Czihac" din capitala Moldovei. Aici, in premiera nationala va functiona un Centru de cercetare a stresului si patologiei generate de stres. Conducerea Spitalului Militar a primit avizul tututor comisiilor de eligibilitate pentru un proiect de cercetare in valoare de 30 milioane euro, cu finantare de la UE. "Am incercat sa demolam pavilionul C, de la poarta spitalului, pentru ca este depasit seismic, iar proiectantul de demolari a calculat un cost al lucrarii de 5 miliarde de lei vechi. Suma era foarte mare, tinand cont ca este vorba doar de daramarea corpului.
Asa ca am intocmit un proiect pentru acest centru care va fi ridicat exact in locul vechii cladiri, pentru ca din proiect avem si banii pentru demolare", a precizat dr. Gheorghe Moscaliuc, comandantul Spitalului Militar de Urgenta Iasi. Conducerea institutiei spitalicesti asteapta si aprobarea din partea Guvernului Romaniei, lucrarile cu ridicarea cladirii si dotarea cu instrumentarul de ultima generatie urmand sa se definitiveze in aproximativ trei ani. "Am plecat de la ideea ca in lumea moderna au inceput sa se dezvolte numerosi factori de stres, atat in mediul urban, cat si in cel rural, si de aici se poate ajunge la probleme grave de sanatate. Speram ca, prin cercetare, sa diminuam exact aceste probleme", a adaugat directorul spitalului. La Centrul de cercetare a stresului si patologiei generate de stres vor activa medici specialisti militari, dar si civili de la celelalte spitale din Iasi, colectivul urmand a fi specializat in clinici de profil din strainatate.