33.4 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăSpecialTransnistria, între "Reînnoire" şi "Unitate"

Transnistria, între “Reînnoire” şi “Unitate”

Răsunătoarele bătălii politice din Republica Moldova, unde după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie tot nu a devenit clar dacă se va reuşi în sfârşit formarea unei conduceri depline a ţării, au plasat în umbră campania electorală din autoproclamata republică transnistreană, notează cotidianul moscovit Vremia Novostei, citat de Agerpres. Aparent, respectiva campanie pare mult mai puţin tensionată, fapt ce l-a determinat pe vicepremierul Republicii Moldova, Victor Osipov, să declare că nu se aşteaptă la surprize de la alegerile parlamentare ce se vor desfăşura în 12 decembrie în Transnistria – “nici în planul structurii aşa-zisului parlament, nici în planul vectorilor săi politici”.

Potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Centrale din Transnistria, Piotr Denisenko, dintre cele 173 de persoane care candidau iniţial pentru cele 43 de mandate de deputat, au rămas în final 130. Dintre acestea, 53 reprezintă firme din businessul mare şi mijlociu, 32 sunt angajaţi la stat, 14 – şomeri, 11 – reprezentanţi ai organizaţiilor obşteşti, 8 – muncitori, 6 – întreprinzători privaţi şi 1 jurnalist. De asemenea, 61% dintre aceste persoane sunt “candidaţi independenţi”, a căror înregistrare este mai simplă decât, de exemplu, în cazul candidaţilor din partea unor colective muncitoreşti.

În urma precedentelor alegeri pentru parlamentul transnistrean, din 2005, o majoritate de 25 de mandate fusese obţinută de partidul “Obnovlenie” (Reînnoirea), susţinută de cea mai puternică în regiune companie comercială, “Şerif”. În condiţiile în care în alegerile locale din martie anul acesta, membrii acestui partid au deţinut din nou supremaţia, lor li se prezice victoria şi în actualele alegeri parlamentare.

Totuşi, experţii se întreabă cât de victorios se va dovedi blocul pe care “Obnovlenie” l-a format în septembrie cu “Republica justă” (Spravedlivaia respublika) şi mişcarea de tineret “Prorâv”, sub lozinca “Împreună cu Rusia!”.

În opinia deputatului Oleg Gudâmo, prin accesarea de resurse financiare menite să atragă alegători, inclusiv prin împărţirea de pachete cu produse alimentare, reprezentanţii noului bloc politic “sunt în stare să-şi impună controlul total asupra parlamentului, obţinând cel puţin două treimi dintre mandate”. Potrivit lui Gudâmo, principala intrigă constă în cât se serioasă se va dovedi concurenţa pe care o va face noului bloc condus de “Obmovlenie” formaţiunea proprezidenţială “Edenenie” (Unitate).

În ultimii cinci ani, relaţiile dintre “Obnovlenie”, care controlează puterea legislativă, şi liderul inamovibil al Transnistriei, Igor Smirnov, au fost unele destul de tensionate, scrie Vremia Novostei. Se ajungea până la confruntări deschise, în special pe marginea versiunilor diferite propuse de cele două părţi privind reformarea Constituţiei. În 2009, liderul de atunci al partidului “Obnovlenie”, Evgheni Şevciuk, la acea dată preşedinte al parlamentului, cerea demiterea lui Smirnov. Dar, chiar şi în aceste condiţii puterile legislativă şi executivă au reuşit să ajungă la un compromis, în urma căruia locul lui Şevciuk a fost luat provizoriu, atât în partid cât şi în parlament, de Anatoli Kaminski.

Analiştii se întreabă dacă “Obnovlenie” va înainta propriul său candidat, care să devină un concurent serios pentru Igor Smirnov în alegerile “prezidenţiale” de anul viitor. Potrivit lui Gudâmo, chiar şi în timpul actualelor întâlniri cu alegătorii, Evgheni Şevciuk (42 de ani) declară că “va candida neapărat în alegerile prezidenţiale şi le câştiga”.

 

Cele mai citite

Ce prevede legea salariului minim european

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie...

Munca și drogurile

Deviza  ”civilizației spectacolului”  în care trăim ar trebui să fie ”nimic nu e ceea ce pare”. Cu toate că sunt la modă minivacanțele și...

Cod portocaliu de caniculă în Capitală și 7 județe. HARTA

Şapte judeţe şi Capitala se află astăzi sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, fiind prognozate temperaturi de 35 - 37 de grade. De asemenea, valul...
Ultima oră
Pe aceeași temă