3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialTransilvania, intre Europa si Asia (Argento)

Transilvania, intre Europa si Asia (Argento)

De-abia ajuns in orasul de pe Somes, capitala istorica a Transilvaniei, te intampina o stare de normalitate, de liniste si de lucruri bine facute, departe de agitatia isteroida din Bucuresti. Parafrazand excelentul slogan publicitar al noii reviste „Re:Publik”, „si-asa e si festivalul”.
Filme de calitate, invitati prestigiosi, organizare brici, dar totul cu un aer firesc, de normalitate europeana, in ciuda eternei traume a integrarii, care, iata, apare si dispare ca o Fata Morgana a pustiului romanesc. Zilele au curs, cu proiectii multe, cu spectatori si mai multi, majoritatea cinefili si pasionati, din Cluj, dar si din alte colturi ale tarii. Fastul si glamourul inerente unui astfel de eveniment nu lipsesc, dar „bataia pestelui” este asteptata spre zilele de sfarsit, atunci cand se vor concentra invitatii cei mai prestigiosi, iar Zilele Filmului Romanesc vor prilejui, pe langa seminarii si intalniri intre cei mai en vogue tineri regizori autohtoni, si prezenta echipei victorioase la Cannes, avand-o ca centru inaintas pe VIP-ita Monica Barladeanu (selectioner si antrenor: Cristi Puiu). Se afla deja in Cluj marea actrita franceza Annie Girardot, in varsta de 74 de ani, care a acordat, timp de o ora, fotografii si autografe admiratorilor sai, din generatiile mai vechi sau din generatia 2000. Sunt asteptati: Todd Solondz, Lukas Moodysson, Anamaria Marinca, Ornella Muti, Francis Ford Coppola. Daca zeul Hermes (patronul calatoriilor) le va fi favorabil, toti acestia vor fi la Cluj de azi incolo. Dupa gala de inchidere de sambata seara va urma o intalnire cu un invitat-surpriza, dar identitatea misteriosului personaj nu a fost inca dezvaluita.
Odata ajunsi in cea de-a saptea zi a festivalului, se pare ca sufragiile tuturor celor care au vazut filmul se indreapta, pentru sectiunea competitiva, spre pelicula „Whisky”, coproductie Uruguay-Argentina-Germania-Spania, deja multipremiata la alte festivaluri. „Dark Horse”, al doilea film al lui Dagur Kari, „tatal” Albinosului victorios acum doi ani, a beneficiat de pareri impartite, iar o figura frumoasa au facut filme ex-iugoslave ca „O noapte minunata in Split” si „Camionul rosu-gri”. A dezamagit debutul regizoral al idolitei Asia Argento, care beneficia de o distributie stupefianta: ea insasi, Peter Fonda, Ornella Muti, Michael Pitt, Marilyn Manson, Winona Ryder! N-am vazut filmul, dar subiectul parea tras din „Maria” lui Netzer! Cinefilii adevarati se pot delecta, in sectiunea „3X3”, cu cate trei filme a trei regizori cultissimi: Jean-Jacques Beneix, Alejandro Amenabar si Roy Andersson. In ce priveste sectiunile in afara competitiei, doua au fost filmele care au socat, in bine sau in rau, pe majoritatea celor prezenti. In primul rand „Old Boy”, al coreeanului Park Chan-wook, premiat la Cannes anul trecut, o poveste greu de inghitit, greu de acceptat, dar realizata cu o mana de maestru de acest nou important regizor asiatic. Marti seara, unica proiectie cu cel mai recent film, „9 Songs”, al unui mare cineast contemporan, britanicul Michael Winterbottom, a provocat respingerea multora dintre cei prezenti, putini putand sa aprecieze calitatea experimentului cinematografic propus de regizor: un film in care muzica (cat se poate de contemporana: Franz Ferdinand, Primal Scream, Dandy Warhols), sexul brut si imaginea se impletesc pentru a arata ceea ce de obicei, in alte filme, se lasa nespus, pentru a spori astfel, cat de putin, atat de tocitele mijloace de expresie cinematografica. Winterbottom reuseste macar pariul de a face un film cu noua scene care ar putea fi considerate porno, fara a da nicicand senzatia de asa ceva.
Desi Transilvania se afla in mod cert in Europa, la acest festival, ca la orice altul din lume, o mare parte din felie o ia cinematograful asiatic, unul dintre cele mai interesante din lume in prezent: pe langa deja mentionatul „Old Boy”, multe alte filme coreene si japoneze (maestrii groazei nipone: Nakata, Shimizu), maratonul de duminica cu cele trei filme hong-kong-eze „Infernal Affairs”.
Alte evenimente extracompetitionale: Ziua HBO, cand invitatii straini au fost plimbati la Sighisoara, pentru a vedea cu ochii lor cetatea de bastina a Monstrului, si petrecerea de lansare al celui de-al 2-lea numar al revistei „Re:Publik”, gazduita de Clubul Tutankhamon.

Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă