Casa Municipala de Cultura din Cluj-Napoca, impreuna cu Asociatia de Chitara „Transilvania”, organizeaza in Sala „Auditorium Maximum” de la Colegiul Academic al Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj (fosta Casa Universitarilor), cea de-a patra editie a Festivalul International de Chitara „Transilvania” in perioada 23-26 noiembrie 2006. Trei zile de recitaluri aduna reprezentanti de marca ai chitarei clasice din Romania si din strainatate.
Mai mult, prin premiile concursului de chitara evenimentul se dovedeste unul dintre cele mai im-portante manifestari de acest gen din Romania, dupa cum a declarat Ucu Bodiceanu, referent la Casa de Cultura Municipala. Totodata, in cadrul festivalului mai are loc si un simpozion pe teme de istorie si evolutie a muzicii de chitara si a instrumentelor cu coarde din aceasta clasa.
Duminica, 26 noiembrie, de la ora 10.00, la Casa Universitarilor va avea loc festivitatea de premiere si spectacolul de Gala al laureatilor.
Nume de marca
in festival
Dintre invitatii acestei editii a festivalului ii amintim pe Giampaolo Bandini, Cesare Chiacchiaretta, Giovanni Grano din Italia, Ulrich Muller din Germania, Nemes Gyorgy, Lorinczi Gyorgy din Ungaria, compozitorul Dumitru Capoianu, care este si presedintele de onoare al juriului festivalului, si liceanul bucurestean Mircea Gogoncea, laureatul de anul trecut al marelui premiu de la Cluj.
Editia din acest an va avea loc intr-o sala de 850 de locuri. Anii trecuti, festivalul era deficitar din cauza faptului ca locurile de desfasurare abia cuprindeau 300 de persoane si aproape tot timpul sala de concerte era supraaglomerata.
Sala festiva a Casei Municipale de Cultura va gazdui doar sectiunea de concurs international, pe cea a simpozionului, precum si prima seara de recital.
Muzica italiana si germana, in original
Duo Bandini – Chiachiaretta din Italia reprezinta marea atractie a numeroase festivaluri si evenimente muzicale de pe intreg mapamondul. Constituit in 2002 cu intentia de a reprezenta muzica magica a tangoului prin cele mai reprezentative instrumente care il definesc, duo-ul de chitara si bandoneon Giampaolo Bandini – Cesare Chiacchiaretta a devenit o prezenta de referinta in panorama concertelor internationale.
Italienii au dat recitaluri in cele mai importante teatre din lume cu un succes remarcabil din partea criticilor si a publicului. Cu un repertoriu inedit pe care il abordeaza, ei reusesc sa impinga la limita tehnica chitaristica traditionala adaptata la tangoul argentinian. Ulrich Muller din Germania, membru al juriului, va sustine alaturi de maestrul Constantin Andrei un re-cital de duo de chitara.
Chitarist si profesor la Fachhochschule, Osnabruck Konservatorium din Germania este si un lutier renumit. In atelierul sau de langa Osnabruck sunt construite celebrele chitare Muller, ce au ajuns sa fie apreciate in toata Europa.
De asemenea, profesor renumit in conservatoarele italiene si virtuoz chitarist de marca, Giovanni Grano este reprezentant al scolii italiene de chitara. Repertoriul sau abordeaza lucrari de o mare diversitate stilistica, de la muzica vechilor maestri italieni si spanioli pana la ultimele compozitii ale secolului XX, de la Corbetta, Sanz si Bach si pana la Brouwer, Ginastera si Carlo Domeniconi.