15.2 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialTransilvania Fest se mută la Washington

Transilvania Fest se mută la Washington

 

Cel mai prestigios festival care celebrează tradiţiile agrare ale Transilvaniei, Transilvania Fest, va trece Oceanul Atlantic, pentru prima oară de la fondarea sa. În acest an, o ediţie a festivalului va fi organizată în capitala Statelor Unite ale Americii, Washington DC, scrie www.clujtoday.ro. Anunţul a fost făcut de preşedinta festivalului, Pamela Roussos Raţiu, care a adăugat că festivalul va avea loc în septembrie. La festivalul de la Washington vor fi transportaţi inclusiv cei care realizează produse tradiţionale din Transilvania. Este vorba de câteva zeci de expozanţi.

 

Ediţie şi în Transilvania

 

Însă organizarea unei ediţii mai restrânse în Statele Unite ale Americii nu exclude şi organizarea tradiţională în Transilvania. În ultimii ani, festivalul a fost organizat în Turda, Cluj-Napoca, Biertan şi Blaj. Pamela Roussos Raţiu ar dori ca festivalul să revină la Turda sau la Cluj-Napoca. Transilvania Fest se bucură de patronajul Casei Regale a României şi de cel al Prinţului Charles al Marii Britanii. El a reuşit să devină un nume cunoscut la nivel mondial, după ce, în mai multe rânduri, participanţii la festival au împletit cea mai lungă funie de ceapă din lume, apoi au împletit cel mai mare coş de nuiele din lume. 

 

De asemenea, Transilvania Fest constituie o ocazie excelentă pentru a promova această regiune. El atrage vizitatori din întreaga lume, iar celebritatea asigurată de prezenţa în marile publicaţii de pe mapamond se reflectă direct asupra Transilvaniei.

 

O zonă deosebită

 

Pamela Roussos Raţiu s-a stabilit la Turda, unde, alături de Transilvania Fest, se ocupă şi de activitatea Centrului Raţiu pentru Democraţie. Cele două entităţi au sediul în vechea casă a familiei, din centrul oraşului Turda. Şi asta pentru că destinul familiei Raţiu este strâns legat de istoria acestui oraş. Practic, în care memorandistului dr. Ioan Raţiu a fost semnat actul de naştere al Partidului Naţional Român, principala forţă politică a românilor ardeleni. Sub conducerea nepotului lui Ioan Raţiu, Iuliu Maniu, acest partid a avut un rol major în Unirea Transilvaniei cu România. Mai mult, regretatul lider PNŢCD, Ion Raţiu, este înmormântat la Turda. Activitatea sa este continuată de cei doi fii ai săi, Nicolae şi Indrei. Pamela Roussos Raţiu este fosta soţie a cunoscutului cântăreţ Demis Roussos şi s-a recăsătorit cu Indrei Raţiu. Ea este încântată de Transilvania şi pasionată de cultura acestei regiuni. „Sunt atât de multe lucruri care îmi priesc aici: relieful variat, îmi place la ţară, în sate, dar şi arhitectura. Este un amestec minunat de stiluri de arhitectură, parte din moştenirea culturală care este păstrată atât de bine în Transilvania”, a spus Pamela Roussos-Raţiu. Ea adaugă faptul că Transilvania Fest celebrează tocmai diversitatea care este o caracteristică remarcabilă a regiunii. „Dacă mergi în Italia, ai cultura italiană; dacă mergi în Franţa, o ai pe cea franceză, dar dacă vii în Transilvania, vorbim de multiculturalism, aveţi o tradiţie românească, una ungurească, una germană şi una ţigănească. În asta constă farmecul Transilvaniei”, a spus Pamela Roussos Raţiu.

 

Gastronomie ardelenească

 

Una dintre direcţiile în care Pamela Roussos Raţiu acţionează cu consecvenţă este promovarea gastronomiei ardeleneşti. Ea a reuşit să îl convingă pe profesorul Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes să vină în Transilvania, pentru a redescoperi vechi reţete, pierdute în negura timpului. Rezultatele au fost peste aşteptări. Paul Bloomfield a avut iniţiativa de a scrie o carte de bucate ardeleneşti. Mai mult, el a reuşit să introducă în meniurile mai mult restaurante londoneze aceste reţete, iar reacţiea publicului britanic a fost extrem de favorabilă.

 

Aristocrata din Turda

 

Pamela Roussos Raţiu este, totodată, organizatorul celui mai exclusivist eveniment din România. Este vorba de Dinner in the forest, o cină aristocratică, servită în pădurile Transilvaniei, care reuneşte personalităţi universitare, culturale, de afaceri ori diplomatice de pe întregul mapamond. Toate obiectele folosite la Dinner in the forest sunt produse în Transilvania, de la farfurii ori mese până la mâncare. Specialiştii în diplomaţie culturală spun că astfel de evenimente sunt câteodată cea mai eficientă formulă de lobby pentru Transilvania.

Cele mai citite

Curbă periculoasă pentru industria auto: Peste 25.000 de locuri de muncă pierdute

Anul 2025 promite oprirea derapajului și redresarea companiilor din acest domeniu Potrivit INS, 29 de sectoare de activitate au înregistrat o scădere a numărului...

Israelul a lovit fosta clădire de testare a armelor nucleare din Iran și instalații de rachete

Evaluările, bazate pe imagini din satelit, au fost realizate de un fost inspector de arme al ONU și un analist de cercetare de la...

Curbă periculoasă pentru industria auto: Peste 25.000 de locuri de muncă pierdute

Anul 2025 promite oprirea derapajului și redresarea companiilor din acest domeniu Potrivit INS, 29 de sectoare de activitate au înregistrat o scădere a numărului...
Ultima oră
Pe aceeași temă