Fostul președinte Traian Băsescu a precizat, luni, în cadrul emisiunii X-press, de la B1 Tv, că multă lume dorește ca el să nu rămână în politică, inclusiv Iohannis, Ponta, sau Macovei.
Fostul șef al statului a vorbit despre excesele justiției independente, despre obiectivele externe ale României, în contextul conflictului armat de la graniţa ţării, dar și despre ce face și cine face Opoziție în România.
România Liberă prezintă, în format LIVE TEXT principalele declarații ale fostului șef de stat.
Cei care încearca să mă denigreze pe mine și familia mea sunt extrem de activi, nu e momentul să fiu foarte activ
Știți când o să ne trezim din dezbaterea asta cu foarte multe denunțuri trimise de procurori? Să nu ne trezim Doamne ferește când vom avea tancurile rusești la frontieră
Despre ieșirea lui Băsescu din viața politică
Traian Băsescu: Echipa de zgomote a lui Voiculescu. Se urmărește crearea unei presiuni pe mine, pe familie, să renunț la politică. Va mărturisesc că am stat 2 luni fără ieșiri publice, dar am constatat că degeaba stau: m-au tocat de dimineață până seară.
Citește și: Traian Băsescu: Nu imi doresc cetățenia Republicii Moldova
Traian Băsescu: Iohannis cred că nu e interesat deloc să rămân în politică, Ponta nu e interesat, Monica Macovei nu e interesată. Eu sunt un cetățean liber fluierat de niște golani. Să le spunem derbedei plătiți
Despre vizita la Chișinău
În Moldova sunt foarte cunoscut, și de cei care se opun mersului spre Europa, și de unioniști, și de pro-europeni. Nu am o problemă de recunoaștere acolo, cum nu cred că am în multe țări din Europa, după zece ani de participări la Consiliul European
Referitor la speculaţia potrivit căreia Băsescu doreşte cetățenia moldoveană ca să candideze la președinția Republicii Moldova și în eventualitatea unei uniri să devină iar președintele României Traian Băsescu a declarat: Sunt speculații de oameni lipsiți de responsabilitate. Cele două țări se vor uni de voie sau de nevoie.
Despre unirea României cu Chișinău
Traian Băsescu: Privind la situația din regiune, trebuie să se știe că s-a creat un zid între Rep. Moldova și Ucraina pe de o parte, și UE pe de altă parte. Până la intrarea în UE, calea a devenit aproape la o distanță infinită, pentru că semnalul dat de Moscova a fost clar: orice drum al Ucrainei către UE înseamnă intervenție militară. Rusia are nevoie de acest tampon. Republica Moldova e demult pusă sub control prin războiul transnistrean, are pe teritoriu trupe ale Federației Ruse
Despre problematica Republicii Moldova
Traian Băsescu: Acum da. Ultima idee a politicienilor moldoveni e să depună cerere de aderare. În cazul României a durat 14 ani acest proces.
În condițiile astea, după semnalul dat de Moscova în Ucraina, că nimic din teritoriul fostei URSS – cu excepția țărilor baltice – nu va ajunge să fie membru UE și NATO.
Citește și: Traian Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive
Nici ultimele schimbări nu ajută grozav, că e un guvern minoritar, susținut de comuniști.
Aveam mijloace să influențăm și Partidul Liberal să intre la guvernare. România, așa cum a avut mijloace să-i pună cap la cap în 2009 (partidele pro-europene), așa avea mijloace și acum.
Despre repercursiunile pe care le-ar putea avea amenințarea rusească în România
Traian Băsescu: Frică nu, dar îngrijorată trebuie să fie. Toate statele au investit masiv în capabilități – Polonia, țările baltice, Suedia, Norvegia.
Sute, mii de militari echipament greu de luptă american se dislocă în România și în Polonia și în țările baltice
Eu dacă aș fi fost președinte și premier aș fi dat și auzindu-l pe premier că are excedent la încasări aș fi spus: creştem bugetul apărării cu 200, 300 milioane euro. Cred că ar fi fost un răspuns politic corect
Despre declarațiile ministerului rus de externe
Traian Băsescu: Eu am fost întotdeauna îngrijorat legat de Rusia și această regiune, cu sau fără declarații
Rusia nu se va opri până cand nu controlează tot sudul Ucrainei până la gurile Dunării. Acest tandem Crimeea Gurile Dunarii îi fac stăpânii Marii Negre. Fără gurile Dunării sunt jupâni, dar nu ţi stăpâni, pentru că gurile Dunării îi oferă culoar până în inima Europei.
Despre declarațiile ambasadorului Rusiei la București
Traian Băsescu: Face parte din propaganda tipic rusească și eu dau semnale în primul rând purtătorilor lor de mesaj din mass-media românească
Sunt foarte mulți oameni care susțin soluția unei apropieri de Rusia și în presă, și în politică, și în rândul cetățenilor probabil
Citește și: Traian Băsescu, despre magistrații șantajabili din Justiție
Cei mai eficienței, fie că o fac din convingere sau din alte motive sunt cei care erodează credibilitatea statului
Despre masacrul românilor la Fântână Albă
Cred că evenimentul trebuie să aibă dimensiunile genocidului de la Katyn; pe de altă parte, trebuie găsit un moment politic prielnic.
Despre întâlnirile lui Traian Băsescu cu Vladimir Putin
Oficial de 2 ori. Între 4 ochi am discutat de patru ori, la summituri la care am participat amîndoi, și nu am avut discuții mai mici de 30 de minute. E un om inteligent și extrem de inflexibil când vine vorba despre Rusia și obiectivele sale.
Occidentul a ratat ocazia să-l oprească pe Putin, nu-l va opri. Putin va ajunge la Gurile Dunării imediat ce prinde momentul oportun. Acum l-au lovit și cu sancțiunile, și cu prețul petrolului. Dacă avea prețul petrolului la 100 de dolari… Puțin are 40.000 de soldați în Crimeea, la o azvârlitură de băț de Odessa.
România nu trebuie să fie vecină cu Rusia. De câte ori am fost vecini, ne-a mers prost.
Comuniștii din Rep. Moldova vor ca Raionul Taraclia (majoritar bulgari) să primească statul special.
Traian Băsescu: Transnistria e precum Kaliningrad. Când am avut ocazia să discut foarte privat cu liderii moldoveni, le-am spus că ar putea ajunge să aleagă: spre Vest fără Transnistria, sau să rămână cu Transnistria. Nu au curaj să spună, dar eu am conștiință împăcată că le-am spus-o.
Ideal ar fi să se consolideze Ucraina și să facă schimb de teritorii: ia-ți Transnistria și dă-mi înapoi sudul Basarabiei
Întrebare: S-a pus problema că Daniel Morar să meargă în Moldova?
Traian Băsescu: Nu s-a pus niciodată problema cu Daniel Morar. Dar să știți că ziariștii de acolo cer că DNA să treacă Prutul
Întrebare: Ucraina are o atitudine cumsecade față de românii din Bucovina?
Traian Băsescu: Categoric nu. Ucraina nu are experiență că stat, s-au înființat că stat după destrămarea URSS. Încă au naționalism păgubos, încă limitează drepturile minorităților. Eu știu de pe vremea lui Luscenko – mi-au închis orice posibilitate să dăm cărți românilor. E un naționalism care nu le va face bine. Amintiți-va că după instalarea primului Guvern de după Maidan, prima lor grijă a fost să anuleze o lege care dădea dreptul al învățământ în limbă minoriotatilor (legea nu a fost promulgată – n.red.)
Citește și: Traian Băsescu: Udrea nu a luat geanta cu bani
Iar acum se pare că e un proces prin care se încearcă înregimentarea în armată a minoritarilor, în condițiile în care mulți militari ucraineni dezertează.
Două teme majore trebuia să discute președintele Iohannis: limba și cultura pentru cetățenii de origine română și înregimentarea în armată a acestora
Eu am dispus minime eforturi pe Ucraina după ce mi-am dat seamă de eșecul către care se îndreaptă polonezii.
Citește și: De ce a sunat Băsescu la biroul șefei DNA
Eu am dispus minime eforturi pe Ucraina după ce mi-am dat seama de eșecul spre care se îndreaptă polonezii. Ei erau foarte exuberanți, Ucraina e țara noastră. Eu am spus că nu avem resurse să tractăm Ucraina în UE. S-a băgat și Carl Bildt, suedezul, că nu poți să faci ceva prin Est de el. Pe Sikorski l-am atenționat: nu te bagă în Moldova să faci ce ai făcut în Ucraina.
Esența e să nu se reducă numărul de burse pentru ținerii moldoveni. Noi asta putem face efectiv: să sprijinim Moldova, să-i dăm alternative. Dacă aș fi om politic în Moldova aș spune așa: care-i alternativă mea de viitor? Am două opțiuni: UE sau Spațiul Eurasiatic. Ei au optat pentru calea europeană, dar calea europeană clasică înseamnă 14 ani de așteptare.
Dar după criză din Ucraina calea are șanse minime de reusită. Așa că planul B ar fi unirea cu România. Dar cum, cu Transnistria sau fără? Aș putea să spun că „Transnistria, asta e”. Bătălia mea ar fi să lăsăm Transnistria, românii de acolo îi aducem pe teritoriul Republicii Moldova, facem unirea cu România și intrăm mâine în UE.
Să nu am curajul să spun asta, că am o țara mică, cu armata Rusiei pe teritoriul meu, cu patru focare de infecție pe teritoriu? Pentru asta trebuie să fie o echipă de 5-6 politicieni, cei mai credibili, să spună zilnic la TV asta
Despre ginerele sau, Radu Pricop
Traian Băsescu: În 2013, fiică mea nu era măritată cu Radu. Radu spune că șantajul ar fi început cu un document făcut de Sergiu Lucinschi, în 2013. Deci Radu nu avea nici o legătură cu el.
Citește și: Cum își apără Băsescu ginerele în afacerea cu Lucinschi