0.2 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialTraian Băsescu în faţa Parlamentului: Reorganizarea va lăsa ţara să respire

Traian Băsescu în faţa Parlamentului: Reorganizarea va lăsa ţara să respire

În discursul ţinut în faţa Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a  vorbit despre proiectul de revizuire a Constituţiei, dar şi despre propunerea de reorganizare a României care ” va lăsa ţara să respire”.

El a afirmat că nu consideră reorganizarea un subiect abandonat şi a invitat parlamentarii să găsească un conses pentru că el nu a putut ajunge la unul cu opoziţia. „Nu voi considera reorganizarea ca un subiect abandonat chiar dacă nu are un consens politic.  Ştiu că nu este un subiect popular pentru că mulţi profită spunând: vrei să nu mai ai judeţul tău, vrei să rămâi pe drumuri? Nu ia nimeni conturul judeţului, hai sa luam consiliul judeţean. Hai să luam deconcentratele astea şi să facem de la nivelul guvernului inspecţii prin sondaj. Poate în septembrie vom găsi o soluţie comună şi să destrămăm plasa care apasă pe comunităţi„, a spus Băsescu.

Explicaţiile propunerilor pentru revizuirea Constituţiei 

„Prezenţa mea astăzi în Parlament este legată de propunerea de revizuire a Constituţiei. Am considerat că este un gest obligatoriu pentru a prezenta câteva dintre elmentele de revizuire. Am iniţiat proiectul pe care îl propun spre dezbatere şi aprobare”, a declarat Băsescu la începutul discursului său.

„De la preşedintele Senatului am primit o scrisoare prin care mi se solicita să introduc eu ca iniţiator, modificările solicitate de Curtea Constituţională. Acest lucru nu este posibil pentru că sunt decizii pe care le pot accepta şi sunt şi propuneri care nu fac parte din intenţia mea de revizuire ca atare nu puteau fi incluse în proiect. Am decis să las Parlamentului libertatea de a accepta sau nu atât propunerile Consiliului Administratic cât şi cea a CC”, a mai declarat Băsescu.

El a spus că doreşte responsabilizarea puterii judecătoreşti. „Am propus ca reglementarea răspunderii procurorilor şi judecătorilor să se reglementeze prin lege organică. Avem prea multe hotărâri la CEDO care amendează statul român pentru că petnanţi nu îşi găsesc justiţie la noi în ţară. În acelaşi timp, o mai spun o dată: s-a ajuns ca arestările pe 29, sau 60 de zile să fie o practică, iar apoi după ce omul e pus în libertate, procurorul nu mai răspunde. România nu poate deveni un stat poliţienesc.”

Băsescu a declarat că la felul în care este scrisă astăzi Constituţia, nu poate exista o cohabitare. „În momentul de faţă prevederile constituţionale se află în contradicţie cu realitatea politică, pe de o parte preşedintele trebuie să fie neutru politic, dar el poate fi suspendat de o majoritate a Parlamentului. Astfel preşedintele este obligat să vegheze să aibă o majoritate în Parlament, altfel nu are nici o posibilitate să îşi exercite mandatul sau şă îşi aducă la îndeplinire atribuţiile”.

O altă modificare propusă de Băsescu a fost reducerea intervalului de timp de la 60 de zile la 40 de zile la care Parlamentul poate fi dizolvat pentru a nu se prelungi excesiv situaţiile de criză. De asemenea, el a spus că a propus şi clarificare textului referitor la exercitarea interimtului funcţiei de prim ministru. „Am introdus o restricţie: posibilitatea ca guvernul să-şi asume răspunderea doar  o singură dată pe sesiune”, a explicat Băsescu.

De asemenea, preşedintele ţării a spus că a introdus condiţionarea procedurii de suspendare a preşedintelui care necesită avizul favorabil al Curţii Constituţionale. „Conditionarea procedurii de suspendare a presedintelui necesita avizul favorabil al Curtii Constitutionale intrucât numai CC este garantul supremaţiei constituţiei. Prin această modificare se asigură că demersul Parlamentului  este unul constituţional şi se realizează un echilibru între preşedinte şi parlament cu privire la suspendarea din funcţie.”

Băsescu a vorbit şi despre articolele respinse de CC din proiectul propus al revizuirii Constituţiei. „Cred că ele ar putea fi reformulate de Parlament pentru a ajuta la aceptarea lor de CC. Mă refer la propunerea ce vizează  capitolul imunităţii parlamentare. Cred că este esenţial pentru credibilitatea Parlamentului , foarte mulţi cetăţeni români cred că parlamentarii beneficiază de imunitate pentru  a face ilegalităţi, dar ei trebuie să meargă ca orice cetăţean la Parchet. Singurul lucru pentru care este protejat este legat de arestarea care trebuie făcută cu aprobarea Camerei din care face parte. Nu ced că avem oameni în situaţia de a fi arestati, cred că ar fi o mare greaşeala dacă nu ati accepta limitarea imunităţii. Imunitatea pentru declaraţii politice şi atitudini politice. Cred că  trebuie să oferim cetăţenilor relaxarea că parlamentarii nu sunt deasupra legii”. 

Băsescu despre reorganizare: „Consiliile judeţe sufocă ţara politic”

Băsescu a vorbit şi despre reorganizarea administrativ-teriorială despre care a spus că va permite ţării să respire. Preşedintele i-a rugat pe parlamentari să găsească un consens pentru că el nu a putut ajunge la unul cu opoziţia. 

„Eu când nu mai reuşesc cu partidele încep să vorbesc public, subiectul reorganizării este un subiect de mult discutat cu premierul, cu partidele, dar vă rog să priviţi pe site-urile prefecturii dvs  şi veţi constata că în fiecare judeţ există 44- 45 de concentrări. În ’89 nu erau nici o jumătate. Despre ce modernizare a statului discutăm dacă noi am infiinţat continuu agenţii.  Am împins împreună un sistem de descentralizare, în momentul de faţă agenţiile guvernului sufocă admnistraţia regională, iar primarii şi comunităţiile nu pot reacţiona şi nu se pot pune în valoare. Gândiţi-vă la această plasă din Bucureşti întinsă în toată ţara. Sufocă prin birocraţie,  dar consiliile locale sufocă admnistraţiile locale politic. Vă propun această imagine pentru a vă sensibiliza la ideea restructurării administrative. „

El a mai adăugat faptul că reducerea agenţiilor guvernamentale si transferul atributiunilor către administraţia locala sunt două soluţii fundamentale care vor lăsa ” ţara să respire”.  „Nu cred că sunt răsturnaţi deşteptii în agenţiile din teritoriu şi cei nepregătiti în administratia locală. Dimpotrivă. De aceea o restructurare masivă a agenţiilor guvernamentale este necesară. Al doilea lucru este să cream spaţiu pentru dezvoltarea proiectelor regionale şi asta nu se poate face cu organizarea administrarea de tip judeţ, trebuie să depolitizăm administraţia , iar pilonii administrării sunt consiliile judeţene”.

Concluziile crizei

Preşedintele României a mai discutat şi despre criza mondială despre care spune că a fost cauzată de datoriile imense ale statului.

„În UE este declaşată o criză a datoriilor statului şi  vreau să vă spun în faţa Parlamentului că statele sunt în dificultate datorită costurilor foarte mari de funcţionare a statelor materializate prin numărul excesiv de angajaţi şi salarii mult prea mari decât statul poate oferi. A doua cauză este legată de cheltuielile foarte mari cu programele excesive de asistenţă socială. În statele în care vedeţi datorii mari au făcut ca şi noi în 2007- 2008: când s-au apropiat alegerile au iniţiat programele pentru a da tot mai mulţi bani publici poporului pentru voturi. Politicenii au avut neinspiraţia ca politicienii să cumpere voturi cu bani publici. Avem şansa ca datoria noastră să nu depăşească 60% -70%. Cheltuielile cu programele sociale în România au reprezentat 46 % din venitul bugetului de stat. Au mai fost 25 % cheltuieli cu salariile sec orului public şi am depăşit 70% numai cu aceste 2 cheltuieli fixe.”

El a mai adăugat faptul că unele propuneri de revizuire a Constituţiei vor diminua efectul corupţie. „Nu numai  România are probleme legate de corupţie, toate statele membre UE au probleme în acest sens, numai că noi nu suntem atât de eficienţi”, a declarat Băsescu.

Băsescu a afirmat că proiectul legii de revizuire are la bază principiul echilibrului dintre cele trei puteri din stat, dar că le obligă să acţioneze cu o mai mare responsabilitate. „Instituţiile nu pot exercita coerent dacă nu au un cadru care să nu le încadreze responsabilităţile, dar mai ales limitele. Avem obligaţia politică de a răspunde imperativelor referendumului din 2009”, a spus Băsescu. 

La şedinţa de astăzi 242 de senatori au fost prezenţi la şedinţă, iar 226 au fost absenţi.

 

Opoziţia a declarat că va boicota discursul preşedintelui Traian Băsescu şi a anunţat că va organiza o conferinţă de presă astăzi, tot de la ora 15:00.

Preşedintele Băsescu se adresează luni după-amiază Parlamentului pe subiecte de politică internă, cel mai probabil despre revizuirea Constituţiei şi reorganizarea teritorială, informează NewsIn.

Ultima oară când Traian Băsescu s-a adresat Parlamentului a fost pe 9 noiembrie 2010. Atunci, preşedintele propusese un armistiţiu între toate forţele politice până la sfârşitul anului 2010 astfel încât să poată fi adoptate Legea bugetului pe 2011, Legea salarizării unitare şi Legea pensiilor. La acea dată, lucrările Camerei Deputaţilor erau blocate, deoarece Opoziţia refuza să participe la lucrări, ca semn de protest că legea pensiilor fusese adoptată fraudulos. Astfel, discursul lui Băsescu dorea să atragă atenţia asupra necesităţii adoptării legilor respective, angajamente asumate cu FMI. Opoziţia, care la data respectivă nu era coalizată sub forma USL, a boicotat discursul preşedintelui neparticipând la şedinţă. De remarcat că Băsescu vorbise Parlamentului şi pe 21 septembrie 2010, iar PSD şi PNL au lipsit şi atunci.

În acest context, nu este de mirare că USL îşi condiţionează şi de această dată prezenţa la lucrările şedinţei comune de luni. Astfel, liderii Uniunii au anunţat că vor fi prezenţi dacă Traian Băsescu îşi va cere scuze Regelui Mihai în urma declaraţiilor privind abdicarea, lucru pe care ei nu se aşteaptă ca preşedintele să-l facă. De asemenea, o altă condiţie de participare este ca Traian Băsescu să dea un răspuns faţă de calendarul propus de USL pentru deblocarea situaţiei politice, care include un comitet tripartit pentru soluţii de ieşire din criză şi organizarea de anticipate. Opoziţia a mai cerut ca Băsescu să anunţe că a „renunţat la nebunia reorganizării judeţelor”, după cum a spus Victor Ponta, în urma refuzului de către UDMR a variantelor înaintate chiar de preşedinte.

Cel mai probabil, Băsescu va vorbi Parlamentului despre revizuirea Constituţiei şi despre reorganizarea teritorială. Săptămâna trecută, preşedintele a trimis aleşilor proiectul de revizuire, care conţine şi prevederile despre care CCR a spus că încalcă limitele revizuirii: eliminarea caracterului licit al averii, eliminarea avizului pentru urmărirea parlamentarilor şi miniştrilor şi majorarea numărului membrilor CSM provenind de la societatea civilă. Opoziţia a anunţat că nu doreşte modificarea Constituţiei în actualul mandat al Parlamentului, iar solicitarea preşedintelui ca Parlamentul să lucreze prin comisia de revizuire chiar vara aceasta ar putea fi respinsă. Astfel, pentru putere, miza acestei perioade este să reuşească să deblocheze lucrările comisiei de revizuire, care a fost înfiinţată de un an, însă ostilitatea opoziţiei ar putea să îi dea bătăi de cap. Este posibil ca mesajul preşedintelui să fie un îndemn la mobilizare chiar pentru aleşii arcului guvernamental.

Pe de altă parte, PSD şi PNL spun că sunt de acord cu micşorarea la 300 a numărului de parlamentari, dar numai prin păstrarea bicameralismului şi sub condiţia introducerii acestei modificări sub forma unei legi, nu a unei propuneri de revizuire. Nu este exclus ca şeful statului să vină şi cu o propunere de compromis, de vreme ce recent declara că are de gând să negocieze cu partidele deblocarea discuţiei pe Constituţie şi că este dispus să renunţe la ultima parte din mandat pentru ca alegerile parlamentare să fie din nou suprapuse cu prezidenţialele. „Iau în calcul orice variantă care, în primul rând, ar face ca această Constituţie să treacă cât mai apropiat de forma în care am propus-o, dacă nu, sunt deschis şi la compromis. (…) Dacă am putea resuprapune mandatul preşedintelui cu al Parlamentului aş fi un preşedinte dispus să cedeze parte din mandat ca suprapunerea să se realizeze”, a spus Băsescu pe 23 iunie. „Nu mă pot duce în faţa Parlamentului fără nimic în buzunar”, mai declara Băsescu pe 1 iunie. De remarcat totuşi că în proiectul Constituţiei trimis de Parlament mandatul preşedintelui rămâne de cinci ani. Opoziţia a respins însă oferta înainte ca ea să se formalizeze pe motiv că „anii de mandat” ai lui Băsescu nu sunt ai săi, personal, astfel că sunt slabe şanse ca soluţia, oricare ar fi ea, să fie primită cu interes.

Preşedintele Băsescu este aşteptat să facă şi clarificări despre reorganizarea administrativă. Sâmbătă, UDMR a declinat ceea ce Băsescu a vorbit ca despre oferta sa maximală, adică Harghita şi Covasna „să rămână aşa cum sunt” şi să se creeze alte opt judeţe mari. Refuzul UDMR, căruia Kelemen Hunor i-a „lipit” un avertisment voalat -„dacă se vor forţa nişte lucruri, ne vom ridica de la masă şi vom mulţumi pentru colaborare”- poate avea însă consecinţe care nu sunt anticipate în prezent. Nu se ştie în ce fel va percepe Traian Băsescu acest refuz şi dacă decizia CRU va aşeza altfel piesele pe tabla coaliţiei.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă