30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialTraian Băsescu către israelienii originari din România: Dorim consolidarea relaţiei

Traian Băsescu către israelienii originari din România: Dorim consolidarea relaţiei

Preşedintele Traian Băsescu a primit marţi, la Palatul Cotroceni, o delegaţie formată din cetăţeni israelieni originari din România, prilej cu care a afirmat că autorităţile române sunt gata “să facă tot ce este posibil, cu respectarea legii, pentru a se consolida relaţia bilaterală, informează Agerpres.

“Mă bucur să ne întâlnim, practic cu această întâlnire închid un ciclu complet de întâlniri cu românii de pretutindeni, fie că sunt din America, Canada, jurul frontierelor sau din Israel (…) suntem gata să facem tot ce ţine de noi sau ce ne permite legea ca să consolidăm relaţia. Dv sunteţi parte a istoriei României, dar generaţiile viitoare, tot vorbitoare de limbă română, sunt la fel de importante pentru noi, că se perpetueze românismul în Israel, ceea ce nu e puţin lucru”, a afirmat şeful statului, la începutul întâlnirii cu delegaţia.

Băsescu a spus că vrea să audă punctul de vedere al israelienilor originari din România, pentru că acordă o importanţă deosebită românilor din această ţară. “Aş vrea să aud punctele de vedere dinspre dvs. către noi. Practic, ce ar trebui să facem ca să fie puţin mai bine, nimeni nu poate face foarte bine, dar măcar puţin mai bine în relaţia dv cu ţara de origine”, a spus Băsescu.

La rândul său, reprezentantul delegaţiei Cercului Cultural Ierusalim, Schmaia Gosen, a mulţumit pentru disponibilitatea primită din partea şefului statului şi că acordă atenţie întâlnirilor cu israelienii originari din România. “Îmi pare bine că aţi încheiat cuvintele dvs. cu şansele unei continuări a relaţiei cu generaţiile următoare. Considerăm că această misiune, o numesc misiune că nu văd altă posibilitate de a închega şi continua relaţii sănătoase şi dezinteresate legate de tradiţie, decât de a lua legătura cu copiii, nepoţii şi chiar strănepoţii noştri”, a spus Gosen, precizând că numai în acest fel România va continua să existe fiecăruia dintre ei.

“Aşa vom răspunde şi la întrebarea care sunt rădăcinile, de unde vii, de unde au venit bunicii tăi şi unde sunt îngropaţi străbunicii tăi. Pentru România de astăzi, a cărei imagine e aşa cum o ştim cu toţii, cred că ar fi o binefacere ca o nouă generaţie de oameni tineri să înceapă să se mândrească cu originile părinţilor lor”, a mai spus acest membru al delegaţiei.

Schmaia Gosen a arătat că evreii originari din România au venit din Israel în patria milenară şi că nu au fost obligaţi niciodată să explice copiilor că au părăsit România din cauza persecuţiilor şi a situaţiei politice, sociale sau personale. “Ne-am reîntors în patria străbună, spre deosebire de alţi emigranţi care au trebuit să justifice copiilor lor de ce am ajuns aici, de ce am ajuns în Australia, Spania, Italia s.a”, a completat Gosen.

Cele mai citite

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Rusia – Ucraina, ziua 854: Zelenski, inspecție în DonețK

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers astăzi la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a...

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă