Preşedintele României Traian Băsescu i-a conferit lui John Clenaghan, expert şi pompier scoţian, Ordinul „Virtutea Militară” în rang de Cavaler, pentru rolul jucat în modernizarea serviciului român de pomieri şi a SMURD, distincţia fiind înmânată de ambasadorul român Ion Jinga, anunţă Mediafax.
„Ambasada României la Londra a organizat o ceremonie pentru a marca decorarea, de către Preşedintele României Traian Băsescu, a domnu , cu Ordinul „Virtutea Militară” în rang de Cavaler. Distincţia a fost acordată în semn de recunoaştere a rolului jucat de John Clenaghan în modernizarea Serviciului Român de Pompieri şi a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, mai cunoscut în România sub acronimul SMURD”, se arată într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX.
Jinga a evidenţiat, citind decretul semnat de şeful statului, contribuţia pe care John Clenaghan, prin experienţa acumulată ca Şef al Centrului Internaţional de Pregătire din Strathclyde (Glasgow), a avut-o în perioada de tranziţie de la începutul anilor ’90 la înfiinţarea Centrului de Salvare Rutieră şi Urgenţe Chimice şi la antrenarea primelor echipe româneşti de salvare rutieră.
„El a apreciat eforturile lui John Clenaghan pentru a asigura furnizarea, de către autorităţile britanice, a unei Unităţi de Salvare Rutieră şi a unei Unităţi pentru Urgenţe Chimice complet echipate. Ceremonia a avut loc în prezenţa Dr Raed Arafat, fondatorul SMURD, Subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, iniţiator al propunerii de acordare a acestei distincţii. Dr Arafat a amintit cum activitatea lui John Clenaghan alături de colegii săi români a schimbat radical modul în care pompierii şi lucrătorii din operaţiunile de salvare se pregătesc şi operează, dezvoltând un spirit de modernitate şi un grad de profesionalism care stau la baza nivelului ridicat de încredere publică de care SMURD se bucură astăzi în România”, se arată în comunicat.
Ordinul „Virtutea Militară” este cea mai înaltă distincţie militară românească ce poate fi acordată unei personalităţi străine în timp de pace. În forma sa originală, Ordinul datează din 1972, când a fost instituit de Regele Carol I al României. De la reinstituirea sa în anul 2000, numai 18 cetăţeni străini ai fost distinşi cu acest Ordin în rang de Cavaler.