16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTragedie la Moscova, soldata cu zeci de victime

Tragedie la Moscova, soldata cu zeci de victime

Cel putin 49 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 29 au fost ranite, in zorii zilei de ieri, in urma prabusirii acoperisului pietei Baumanski, din centrul Moscovei. Dat fiind ca alte zeci de persoane continuau probabil sa fie prinse sub ruine, bilantul ar putea creste dramatic, aprecia ITAR-TASS.
Acoperisul pietei a cedat pe o portiune de peste 2.000 de metri patrati, prinzandu-i sub daramaturi pe comerciantii sositi pentru a-si vinde marfa. Intr-o prima declaratie oficiala, ministrul pentru protectie civila a aratat ca multi dintre supravietuitori au luat legatura cu exteriorul prin telefoanele mobile. Refugiati in subsolul cladirii, situatia lor era dramatica, pentru ca mai multe conducte de apa erau sparte si amenintau sa inunde complet beciurile.
La locul tragediei au sosit numeroase echipe de interventie. Lapovita a ingreunat insa activitatea celor 500 de salvatori, ajutati de caini, iar dupa-amiaza situatia a scapat de sub control in momentul in care ruinele au fost cuprinse de flacari. Incendiul, initial mocnit, pare sa fi fost provocat de neglijenta umana. „In timp ce salvatorii taiau daramaturile, scanteile formate de aparatele de taiere au atins o pata de substanta inflamabila sau niste vopsea”, a recunoscut Victor Beltov de la Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta. El a incercat sa linisteasca populatia, spunand ca „focul nu reprezinta un pericol pentru oamenii de sub daramaturi, deoarece incendiul a izbucnit intr-un loc in care nu se afla nimeni”.
Conform postului TV rus NTV, o buna parte din victime sunt zilieri sau comercianti originari din Caucaz si din Asia Centrala.
Primarul capitalei, Iuri Lujkov, a exclus ipoteza unui act terorist. Potrivit procurorului Moscovei, Anatoli Zuev, anchetatorii iau in calcul trei ipoteze Ð exploatarea improprie a cladirii, prabusirea sub greutatea zapezii sau un defect de constructie.
Dat fiind ca arhitectul pietei este Nodar Kanceli, acelasi care a proiectat cladirea parcului acvatic Transvaal, al carei acoperis s-a prabusit pe 14 februarie 2004, provocand atunci moartea a 28 de persoane si ranirea altor 200, primarul Moscovei a precizat, in cursul dupa-amiezii, ca toate cladirile lui Kanceli au fost inspectate din 2004. Iar controversatul arhitect, urmarit in justitie pentru „neglijenta care a provocat moartea mai multor persoane” (in 2004) a insistat ca drama de ieri a fost cauzata de „exploatarea improprie” a pietei.
In ultimii doi ani, prabusirea acoperisurilor unor cladiri publice a provocat adevarate drame:
¥ 28 ianuarie 2006 – prabusirea acoperisului unei hale expozitionale din Katowice (Polonia) s-a soldat cu 65 de morti
¥ 2 ianuarie 2006 Ð Bad Reichenhall, Germania: 15 persoane isi pierd viata in ruinele unui patinoar
¥ 4 decembrie 2005 Ð Se surpa acoperisul unui bazin de inot din orasul Ciusovoi (Rusia) Ð 18 morti
¥ 14 februarie 2004 Ð Moscova Ð cel putin 28 de victime in urma prabusirii acoperisului parcului acvatic Transvaal.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă