15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTragedia unui laureat al premiului Nobel pentru medicină

Tragedia unui laureat al premiului Nobel pentru medicină

Un cercetător canadian care lucra la un tratament împotriva cancerului, a primit premiul Nobel pentru medicină. Comitetul a aflat însă, că acesta fusese răpus de cumplita boală cu doar 3 zile înaintea decernării premiilor, conform dailymail.co.uk.

Cei din comitetul care a anunţat, luni, câştigătorii premiului Nobel pentru medicină pe 2011, au spus că nu erau la curent cu faptul că Ralph Steinman, decedase cu trei zile înainte, dar că îşi menţin decizia, deşi regulamentul interzice atribuirea postumă a acestui trofeu.

Ralph Steinman, un savant canadian în vârstă de 68 de ani, a suferit de cancer la pancreas în ultimii patru ani de viaţă. A primit premiul Nobel pentru medicină, alături de Bruce Beutler (SUA) şi Jules Hoffmann (Luxemburg).

Steinman a descoperit celulele dendritice din sistemul imunitar şi a descris capacitatea lor unică de a activa şi regla imunitatea dobândită, considerată ultima etapă a reacţiei imunitare, în cadrul căreia microorganismele sunt înlăturate din organism, explică un comunicat emis de comitetul Nobel.

Ralph M. Steinman s-a născut în 1943, în oraşul canadian Montreal, unde a studiat biologia şi chimia la Universitatea McGill, iar apoi a urmat cursurile de medicină la Harvard Medical School din Boston, pe care le-a absolvit în 1968. A colaborat cu Rockefeller University din New York începând din anii 1970, fiind profesor de imunologie la această instituţie începând din 1988 şi directorul Centrului pentru Imunologie şi Maladii Imunitare din cadrul aceleiaşi instituţii.

În 1974,  Fundaţiei Nobel a decis ca acest premiu să nu se acorde postum, cu excepţia cazului în care decesul să fi survenit după anunţul făcut de comitetul Nobel. Acest lucru s-a întâmplat în 1996, când William Vickrey a murit la doar câteva zile după ce Academia suedeză a anunţat laureatul premiului Nobel pentru economie. Comitetul a decis să facă o excepţie în cazul lui Steinman, secretarul general, Goran Hansson, numind-o  „situaţie unică”.

Familia cercetătorului va beneficia de cei 1,5 milioane de dolari, primiţi ca urmare a câştigării faimosului premiu.

 

Cele mai citite

Sparta Praga a obținut prima victorie în UEFA Champions League după 21 de ani

După o pauză de peste două decenii, Sparta Praga a înregistrat o victorie răsunătoare în faza principală a UEFA Champions League, câștigând meciul cu...

Inteligența artificială de pe Apple va fi disponibilă în mai multe limbi

Apple a anunțat că va extinde numărul limbilor suportate de inteligență artificială, Apple Intelligence, începând cu anul viitor. Inteligența artificială de pe Apple va fi...

Marius Marin revine după accidentare! Ce au spus italienii

După o evoluție impresionantă în meciul Pisa - Salerno, Marius Marin este gata să revină în echipa sa, în ciuda unei contracturi musculare suferite. Marius...
Ultima oră
Pe aceeași temă