21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialTragedia de la Uricani: Văduvele minerilor, angajate la CNH şi recompense financiare

Tragedia de la Uricani: Văduvele minerilor, angajate la CNH şi recompense financiare

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, la Petroşani, că văduvele minerilor care şi-au pierdut viaţa în explozia de la Mina Uricani vor fi angajate în Compania Naţionale a Huilei, potrivit Mediafax.

 

„Potrivit contractului colectiv de muncă, soţiile celor decedaţi vor fi angajate la Compania Naţională a Huilei”, a spus Botiş, la ieşirea din sediul CNH.

Ioan Botiş a precizat că reprezentanţii Executivului vor avea o întâlnire şi cu familiile îndoliate.

„Vrem să-i asigurăm pe toţi că suntem alături de ei. Eu sunt fiu de miner, tatăl meu a lucrat şi la Mina Bărbăteni şi la Mina Lupeni, e regretabil că se întâmplă aşa ceva, dar stiţi la fel de bine ca şi mine, probabil cât va fi minerit se vor mai întâmpla asemenea accidente”, a mai spus Botiş.

El a menţionat că începând cu ora 12.00 se continuă ancheta în cazul exploziei de la Mina Uricani, fiind implicaţi atât specialişti de la inspecţia muncii de la Bucureşti cât şi specialişti din judeţul Hunedoara.

Ajutoare financiare pentru familiile victimelor

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a mai declarat că Guvernul va oferi două pachete pentru familiile minerilor morţi în urma exploziei de la Mina Uricani, un pachet de ajutoare de urgenţă şi un pachet individualizat, acesta urmând să se dea în funcţie de nevoile fiecărei familii.

Botiş a spus că Guvernul urmează să aprobe un pachet de ajutoare de urgenţă pentru familiile îndoliate, iar, în paralel, se va acorda şi un pachet individualizat, reprezentanţii Executivului urmând să identifice nevoile personale ale fiecărei familii pentru a putea veni în sprijinul acestora pe termen lung.

„Fiecare familie va fi ajutată separat, în sensul în care vom identifica nevoile. În acest caz ( explozia de la Mina Uricani – n.r.) putem vorbi şi de familii cu doi copii minori şi vom găsi un pachet individual, pentru fiecare familie în parte”, a spus Botiş.

Potrivit sursei citate, este prematur să se vorbească despre sume exacte care urmează să fie acordate familiilor minerilor morţi.

„O sumă minimă ar putea fi luată în calcul. În 2008, (explozia de la Mina Petrila – n.r.) a fost alocată o sumă de 100 de milioane de lei vechi. Cu siguranţă va fi un pachet mult mai consistent, dar nu cred că este cazul să vorbim acum de o sumă maximă. Pot să vă asigur că în bugetul ministerului (ministerul Muncii – n.r.) avem un fond de sprijin pentru cei aflaţi în situaţii de urgenţă, iar ceea ce s-a întâmplat în Mina Uricani se încadrează în acest capitol”, a spus Botiş.

Activitatea va fi supendată aproximativ zece zile

Activitatea de exploatare a cărbunelui de la Mina Uricani, unde sâmbătă a avut loc o explozie în care au murit cinci mineri, va fi supendată aproximativ zece zile, în zona afectată intervenindu-se pentru „securizare”, a declarat, duminică, directorul general al CNH, Constantin Jujan.

„În momentul de faţă, zona este monitorizată de la suprafaţă, în continuare se lucrează la izolare prin construcţii specifice ale lucrărilor miniere, care au fost afectate de explozie. În acest timp, personalul minei nu va putea să îşi desfăşoare activitatea. În baza contractului colectiv de muncă, angajaţii vor beneficia de plata unei indemnizaţii echivalente cu salariul de bază plus sporul de vechime, până în momentul în care aceste lucrări din subteran vor fi puse în siguranţă”, a spus Jujan, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, aceste lucrări ar putea dura în jur de nouă-zece zile.

„Vom interzice accesul în subteran până la normalizarea situaţiei. În acest moment, expertiza tehnică ce se impune în astfel de situaţii nu poate fi efectuată tocmai din cauza condiţiilor dificile din subteran. După redeschiderea acestei zone, vom putea intra în subteran, pentru a elucida cauzele”, a spus Jujan.

Directorul general al CNH a precizat că zona afectată de explozie este închisă şi va fi izolată şi se va introduce azot în spaţiul închis.

„După ce se inertizează lucrările miniere şi atmosfera va permite redeschiderea şi cercetarea acestor lucrări, precum şi scoaterea echipamentelor necesare expertizei, atunci se va putea face o cercetare în condiţii de siguranţă”, a afirmat Jujan.

Jujan a amintit de un eveniment care a avut loc cu mai mulţi ani în urmă la Mina Vulcan, înainte de anul 1990, când o echipă de experţi care a coborât în subteran pentru prelevarea de probe necesare expertizei a fost surprinsă de o replică a primei explozii, toţi membrii echipei decedând.

O explozie a avut loc, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinşi în subteran, echipele de salvatori coborând în mină. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.

În urma exploziei, cele cinci persoane au murit.

Situaţia minerilor din Valea Jiului se află în discuţie de mai multe luni, Ministerul Economiei, reprezentaţii CNH şi sindicaliştii din minerit căutând soluţii pentru implementare unui program care să stabilească condiţiile în care se va face exploatarea huilei în Vale Jiului.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, ministrul Muncii, Ioan Botiş, prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi, secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely, reprezentanţii comisiei de anchetă, precum şi sindicaliştii din Valea Jiului s-au aflat la sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, pentru a analiza situaţia de la Mina Uricani.

Trupurile celor cinci persoane, care au murit în explozia care a avut loc la Mina Uricani, au fost transportate cu o dubă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la morga Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Familiile şi colegii minerilor care au murit au mers, duminică dimineaţa, la morga spitalului pentru a lua trupurile neînsufleţite ale ortacilor.

Şeful Serviciului de Securitate în Muncă Petroşani, Ileana Bodea, a declarat, duminică, că ancheta în cazul exploziei de la Mina Uricani va continua zilele următoare, iar începând de luni urmează să fie audiaţi salvatorii minieri, precum şi alte persoane.

Cele mai citite

Febra aurului atinge temperaturi istorice

Metalul prețios a ajuns la cea mai ridicată cotă din istorie: 373 de lei pentru un gram de aur Aurul este considerat un metal sigur,...

Cluj-Napoca: Marcel Ciolacu a testat un nou model de mașină electrică

Premierul Marcel Ciolacu a testat la Cluj-Napoca un prototip de maşină electrică produs integral în România. Testul a avut loc în timpul vizitei pe...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă