EDILI
Studiu
Municipalitatea a realizat in 2006 un studiu de circulatie, pentru care a platit in total 600.000 lei, cu TVA. Masurile dispuse de acest studiu, in general sensurile unice, au incurcat mai mult traficul cand au fost puse in practica, sau municipalitatea nici nu le-a aplicat. "Acel studiu va fi luat in calcul de firma care va face sistemul de management al traficului. Eu sper sa vina cat mai multe firme la licitatie", a completat Gheorghe Nichita. Primaria Iasi a luat masura "spargerii" sensului giratoriu din Podu Ros, una dintre cele mai aglomerate intersectii din municipiu. Acolo, traficul se va desfasura prin sens giratoriu, numai in orele de varf.
» Traficul infernal din municipiul Iasi a reusit, in sfarsit, sa dezmorteasca autoritatile.
» Va fi pus un proiect de dirijare a traficului urban cu ajutorul unui sistem computerizat.
» Cele mai aglomerate intersectii vor fi descongestionate prin sensuri giratorii.
Primaria Iasi va cheltui 300.000 lei pentru un studiu privind managementul traficului. Ar fi vorba de montarea unor senzori de trafic conectati la un calculator, care sa schimbe culoarea semafoarelor in functie de aglomeratie. Toate intersectiile din municipiul resedinta de judet ar urma sa fie gestionate de un calculator. Municipalitatea va scoate la licitatie realizarea unui sistem de management al traficului. "Am semnat si trimis spre programare o cerere de oferte pentru acest sistem.
Cred ca procedura a fost fixata pentru data de 10 aprilie. Costurile estimate sunt de 300.000 lei, cu tot cu TVA", a declarat primarul Gheorghe Nichita. El a explicat si ce ar trebui sa faca firma care va castiga procedura. "Se va face auditul traficului rutier existent si se vor propune cinci din cele mai bune solutii din lume, care pot fi aplicate la Iasi", a precizat Gheorghe Nichita. Sistemul de management al traficului ar putea fi realizat anul viitor, pentru 2008 fiind alocate fonduri doar pentru proiectare. "Firma va face un soft, un program care sa gestioneze toate intersectiile din oras. Vor fi senzori de trafic in intersectii, in functie de citirile acestora urmand a se stabili si timpii semafoarelor. Nu vor mai fi politisti in intersectii. Totul va fi gestionat de calculator. La Bucuresti am inteles ca s-a facut licitatie pentru implementarea unui astfel de sistem si a costat 18 milioane euro", a afirmat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei Iasi.