» Studentii sunt invitati sa comande pe internet o lucrare originala, care este facuta de la inceput pana la sfarsit dupa cererea lor. Astfel, ei ar risca sa fie mai greu depistati de profesori fata de atunci cand comanda o lucrare gata intocmita, ce poate ajunge in posesia mai multor doritori.
"Realizam proiecte, referate, lucrari de licenta si disertatie. Avem o baza de date, dar facem si la comanda, la cele mai mici preturi", suna anuntul lui Sebastian pe unul dintre zecile de site-uri. Tanarul este student la master la Universitatea "Al.I. Cuza" si a inceput sa faca proiecte la comanda acum un an, contra bani. Afacerea s-a dovedit destul de rentabila, chiar daca munca e foarte obositoare uneori. Acum nu mai are atat de mult timp liber, dar isi adauga la venit in jur de 1.400-1.800 de lei pe luna. "Cererea este destul de mare, mai ales in perioada sesiunii. De obicei sunt cautat de studenti mai lenesi sau de studenti care muncesc si nu au timp sa termine proiectul la timp. Eu cred ca e convenabil pentru ambele parti, atat pentru student, cat si pentru cel ce presteaza serviciul. Daca doreste o lucrare care a mai fost prezentata, pretul este mic, in jur de 150-200 de lei.
Daca vrea la comanda, pentru ca lucrarea sa sa fie unica, disertatia sa nu mai fie gasita nicaieri, atunci aceasta este mult mai scumpa ajungand si la 10 milioane de lei vechi", a povestit Sebastian. El are postate datele de contact pe site-ul unde apar si modele de lucrari de licenta. Cele mai cautate licente sunt din domeniile marketing, management si finante/banci. Practica licentelor cumparate nu este o noutate. De ani de zile, studentii recurg la aceasta metoda, dar profesorii au devenit foarte severi, iar unii chiar ameninta ca ii vor pica pe cei care nu si-au realizat singuri lucrarea. Anii trecuti, unii profesori au descoperit aceeasi licenta la mai multi studenti. "Am descoperit lucrari identice sau disertatii extrem de asemanatoare. Pe unii i-am depunctat, iar altii au fost exclusi din examen.
Cu aceste fapte suntem intransigenti pentru ca nu am fi corecti in fata studentilor care muncesc singuri pentru a realiza lucrarea de licenta", a precizat prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi. Vigilenta sporita a profesorilor este contracarata de studentii mereu adaptabili care, contra unui pret mai piperat, pot avea acum o lucrare de licenta originala, care nu seamana deloc cu vreuna de pe net.