Fratii Mararu din Piatra Neamt, condamnati recent la inchisoare pentru trafic de autoturisme, au facut apel impotriva sentintei date pe fondul cauzei la Judecatoria Piatra Neamt. Bogdan Anton Mararu, in varsta de 32 de ani, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare iar fratele acestuia, Gheorghe Catalin, in varsta de 28 de ani, a fost condamnat la 2 ani. Alaturi de acestia au mai fost condamnate la inchisoare alte sase persoane, dintre care numai doua fara executarea pedepsei. Iuliana Muresan, in varsta de 37 de ani, din Maramures, a fost condamnata la 3 ani de detentie, Aurel Darlea, in varsta de 35 de ani, din Moinesti – Bacau, a primit 2 ani, Elena Moraru, in varsta de 43 de ani, din Piatra Neamt, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare iar Constantin Georgescu, in varsta de 57 de ani, din Targu Neamt, si Catalin Moisa, in varsta de 39 de ani, au primit pedepse cu suspendarea executarii.
Instanta care va judeca apelul este Tribunalul Neamt. Invinuitii au fost gasiti vinovati de inselaciune si mai multe forme de fals. In fapt ei faceau trafic de masini prezentand documente false iar in aceste conditii au beneficiat de tarife vamale preferentiale. Prejudiciul total se cifreaza la circa un miliard de lei, cele mai mari sume de platit revenindu-le lui Moisa – 376 milioane de lei – si lui Bogdan Anton Mararu – circa 400 milioane de lei.
Acuzatii au reusit sa le fie vamuite, la tarife mai mici decat cele normale, opt autoturisme: un VW Bora, un Audi A8, un Nissan, un BMW 250 si unul X5, doua Mercedes Benz si un Opel Zafira. Trei masini fusesera sustrase de persoane necunoscute din Italia, Germania si Cehia.
Activitatea infractionala
Conform anchetatorilor, activitatea infractionala a avut loc in perioada 2001-2002, cand acestia au introdus in tara masinile. La vamuire au prezentat pentru fiecare certificate de tipul EUR 1 false, beneficiind de tarife preferentiale. Falsul a fost descoperit mai tarziu in tarile de origine a masinilor. Dupa vamuirea locala certificatele EUR 1 prezentate de proprietari trebuiau transmise la vama centrala iar aceasta le trimitea pentru verificarea autenticitatii in tara de origine a autoturismului. Singura din afara judetului Neamt era Iuliana Muresan. Aceasta detinea o retea proprie la Sighetu Marmatiei, care avea si alte activitati conexe, dar inmatricula si masini straine. La un moment dat nu a reusit sa vamuiasca o masina VW Bora noua furata din Cluj, la trei zile de la cumparare, si a apelat la serviciile unor functionari nemteni prin intermediul fratilor Mararu. In 2003 Moisa a fost trimis in fata judecatorilor pentru folosirea de documente false la autoritatea vamala si inselaciune. Folosindu-se de acestea, a reusit sa introduca in tara patru autoturisme, doua Skoda Octavia, un Audi A6 si un Alfa Romeo 156, pentru care a beneficiat de reducerea taxelor vamale de la 30 la 12 si 6%.